Otocat balığı özellikleri ve tüm detaylarPin

Otocat Balığı (Otocinclus) Tüm Detaylar

Otocat balığı (Otocinclus affinis), Güney Amerika’ya özgü bir vantuzlu tatlı su kedibalığı türüdür. Yosun yiyen balık türleri arasında ilk sıralarda gelmektedir.

Özellikle yeni başlayanlar için hayat kurtaran türlerdendir. Kurtulması zor alg ve yosunları yiyerek akvaryumunuzun temiz, sağlıklı kalmasına son derece katkılıdırlar.

Bakımı kolay olan otocat balığı, ılımlı ve barışçıl davranışıyla neredeyse her balık türü ile beraber yaşayabilmektedir.

Bu rehberde Otocinclus affinis bakımı, özellikleri, üreme, hastalıkları ve çok daha fazlası hakkında bilgiler öğreneceksiniz.

Otocat Balığı (Otocinclus affinis) Tür Özeti

Diğer İsimler:Otocat, Cüce vatoz, Otocinclus, Golden otocinclus
Bilimsel Adı:Macrotocinclus affinis
Kökeni:Güney Amerika
Beslenme:Otçul
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban, cam ve bitki yüzeyleri
Su Sıcaklığı:22 – 28 °C
Su Sertliği:4 – 15 GH
pH Seviyesi:6.0 – 7.5
Minimum Akvaryum Hacmi:40 Litre
Yetişkin Boyutu:5 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:3 – 5 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Otocat balığı Loricariidae familyasından küçük bir kedibalığı türüdür. Kendi türü arasında 19 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Birçok farklı isimle anılan bu tür çoğunlukla otocat ve otocinclus adlarıyla bilinmektedir. Olağanüstü bir yosun yiyici balık olduklarından tatlı su akvaryumları için aranan türlerdendir. Akvaryum temizliğinde ve suyun kaliteli kalmasında çok etkili balıklardır.

Akvaryum hobisine yeni başlayan birini soğutabilecek olumsuzlukların başında yosun ve alg sorunu gelmektedir. Bu yüzden yeni başlayacakların mutlaka edinmesi gereken türlerden biridir.

Otocinclus türleri

Birçok farklı otocinclus türü mevcuttur ve son derece barışçıl olan bu türler akvaryumlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

19 farklı türü bulunan otocat balığının en popüler çeşitleri:

  • Otocinclus cocama
  • Otocinclus vittatus
  • Otocinclus macrospilus
  • Otocinclus vestitus
  • Otocinclus affinis

Dış görünüş ve davranış

Otocinclus affinis dış görünüşPin

Çeşitli renkler ve sayısız desenlere sahip olabilirler. Yetişkin boyutları en fazla 5 cm olmaktadır. Küçük akvaryum balıkları arasında olmaları onları nano akvaryumlar için de uygun türlerden biri yapmaktadır.

Ülkemizde cüce vatoz olarak bilinen otocinclus affinis, aslında bir vatoz türü değildir. Ağızlarının tıpkı vatoz türlerinde olduğu gibi vantuz görünümü yüzünden bu isimle anılmaktadırlar.

En yaygın görülen renkleri yeşil, kahverengi ve gridir. Silindir şeklinde kuyruk ve kafa kısımlarına doğru daralan bir vücutları vardır. Bu küçük balığın sert ve tırtıklı yüzeylerden korunması için derilerinde zırh benzeri bir yapı vardır.

Bu balıklar akvaryumlarda görüp görebileceğiniz en huzurlu ve sakin balık türlerinden biridir. Bütün gün hiçbir canlı ile kavga etmeden sakince ve sıkılmadan işlerini yaparlar.

Doğal yaşam alanı

Anavatanı Güney Amerika olan otocat balığı Brezilya, Arjantin ve Venezuela’da yaygın olarak bulunmaktadır. Bol oksijenli, sığ, yavaş ve orta akıntıya sahip akarsularda yaşarlar.

Zamanlarının çoğunu yüzeye yakın alanlarda bulunan bitkilere ve taşlara yapışıp burada oluşan algler ile beslenerek geçirmektedirler.

Cinsiyet ayrımı

Otocat balığı cinsiyet ayrımı yapmak zor değildir. Dişiler erkeklere göre daha iri ve yuvarlak bir vücuda sahiptir. Dişilerin renkli kısımları erkeklere göre daha canlı ve parlak görünmektedir. Aşağıdaki görsele bakarak vücut boyutları ve şekillerinin farklarını rahatça anlayabilirsiniz.

Otocat balığı cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Otocinclus affinis dişi ve erkek farkları nelerdir?Pin

Hangi balıklarla yaşar?

Otocat balığı söz konusu olduğunda yanına eklenecek diğer balıkları belirlemek için çok fazla seçeneğiniz var. Dikkat etmeniz gereken kısım yırtıcı, çok iri ve saldırgan balıklarla birlikte bakmamaktır.

Bu tür balıklarla birlikte bakarsanız tüm zamanı kaçmak veya saklanmakla geçecek ardından da yüksek ihtimalle otocat balığınızı kaybedeceksiniz.

Ayrıca yanına eklenecek balıkların ihtiyacı olan su parametrelerine de dikkat etmelisiniz. Zıt veya çok uzak su parametrelerine sahip balıklar birlikte bakılmamalıdır.

Otocat ile birlikte bakmamanız gereken balıklara örnek:

Özellikle ağızları büyük balıklara dikkat edilmelidir aksi halde bir sabah kalkıp akvaryumda otocinclus balığınızı arayabilirisiniz.

Otocat balığı ile bakılabilecek bazı en uygun balıklar:

Otocat balığı fiyatı ne kadar?

Otocinclus affinis’in üretimi zor olduğundan birçok türe göre daha pahalı bir balıktır. Genellikle yurt dışından getirtildikleri için ülkemizde 70 ila 100 lira arasında satılmaktadırlar.

Otocat Balığı (Otocinclus affinis) Bakımı

Otocat balığı (Otocinclus affinis) bakımı nasıl yapılmalıPin

Otocinclus affinis’in bakım gereksinimleri basit ve kolaydır. Akvaryum hobisinde bu kadar çok tercih edilmelerinin sebeplerinden biri de budur. Bu balıklar doğal yaşam alanlarında güvende olduklarını hissettikleri için sürüler halinde yaşarlar.

Bazı satıcılar yosun sorunu için 1-2 adet otocat almanızın yeterli olacağını söyleyebilir. Evet belki küçük akvaryumları temizlemekte 2 otocinclus yeterli olacaktır ancak, onların strese girmemesi için mutlaka en az 4-5 adetlik sürüler halinde bakılmalıdır (mümkünse 10 ve üzeri).

Akvaryum

Temel akvaryum gereksinimlerine ek olarak yapılması gerekenleri ele alalım.

Kurulacak akvaryumda bitki ve kayalara yer verilmesi onların doğal yaşam alanlarını taklit etmek için gereklidir. Basit (lowtech) bitkileri içeren birkaç çeşit bitki ekleyerek stressiz bir ortam hazırlamalısınız.

Akvaryum hacmi konusunda da bakıcısını üzmeyen bir balıktır. Küçük, 40 litrelik bir akvaryumda 5-6 adet otocat balığı bakabilirsiniz (40 litre altında bakılmamalıdır). Sayı arttıkça aynı oranda akvaryum hacmi de arttırılmalıdır.

Mümkünse eklenecek bitkilerin bol tutulması ve çeşitli kayaların da yerleştirilmesi gereklidir. Doğal yaşam alanlarına ne kadar yakın bir akvaryum kurulumu yaparsanız o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü balıklara sahip olursunuz.

Su Parametreleri

Genel olarak zor koşullar gerektirmeyen bu balıklar, nötr pH değerlerinde bakılmalıdır. Ülkemizin musluk suları (bazı bölgelerde) bu ihtiyaçlarını karşılasa da genel olarak pH değeri 8’e yakındır.

Haftalık su değişimlerini aksatılmadan %25-30 civarı yapılmalıdır. Eklenecek suyun klorunu gidermek için dinlendirme yöntemi ya da çeşitli klor giderici katkılar kullanarak klorsuzlaştırmalısınız.

Su ısısının 22-28 derece arasında olması gereklidir. Tropikal birçok balık bu değerlerde yaşamını sürdürmektedir. Yine stres oluşmaması için ısı dalgalanmaları oluşturacak eylemlerden kaçınmalısınız.

Yumuşak-orta arasındaki su sertliği otocinclus için ideal olanıdır. Oksijen açısından zengin sularda yaşadıklarından mutlaka hava motoru da kullanılmalıdır.

Otocat balığı için en ideal sabit su koşulları; 24°C ısı, 7.0 pH ve 4 GH olacaktır.

Besleme ve yemler

Birçok kişinin yanılgıya düştüğü nokta maalesef beslenme konusudur. Nasıl olsa yosunları ve algleri yiyerek besleniyor ekstra yem vermeye gerek yok düşüncesi oldukça yanlıştır.

Her balık gibi otocinclus da yeteri kadar beslenmelidir. Çeşitli bitkisel yemler kullanarak günde 1 kere yemlemeniz yeterli olacaktır.

Yem seçiminde açık olarak satılan markasız, kalitesiz yemlerden kaçınmalısınız. Bu yemler hem balıkları sağlıksızlaştırır hem de su kalitesini oldukça düşürür.

Bilinen markaların bitkisel pul, granül veya tablet yemlerinden kullanılmalıdır. Her ne kadar otçul olsalar da protein içerikli yemleri de yiyeceklerdir. Sağlıklı üreme için arada bir tuzlu su karidesi ile besleyebilirsiniz.

Yine akvaryum temizliği yaparken yosun ve algleri sıfıra indirecek kadar yapılacak bir temizliğe de gerek yoktur. Onların ana besinleri alglerdir ve camlarda olmasa bile kaya ve bitkilerde bir miktar alg bırakmanız gerekmektedir.

Otocinclus Affinis Üreme

Otocat balığı üreme konusunda orta zorlukta olan bir balıktır. Her şeyden önce yavruların sağlıklı büyüyebilmesi için ikinci bir üreme akvaryumu gereklidir ve normal akvaryum gibi bitki ve kayalarla dekore edilmelidir.

Üreme sürecini hızlandırmak ve çiftleşmeye teşvik için akvaryum sıcaklığı normal ısıya göre 2-3 derece kadar düşürülmelidir. Üreme için ideal dişi erkek oranı 2 erkek 4-5 dişidir.

Erkek balık dişinin etrafında dolaşmaya ve fazlaca ilgilenmeye başladığında üreme için hazır oldukları anlaşılır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi otocat balığı yumurtalarını uygun bir yüzeye bırakır.

Ardından erkek balık gelip yumurtaları dölleyecektir. Bu süreçten sonra yetişkin balıkları normal akvaryuma geri almalısınız. Yumurtlamanın ardından hiçbir sorun yoksa sadece 2 gün içerisinde yavru balıkların yüzdüğünü görebileceksiniz.

Otocat balığı (otocinclus sp) üretimi

Otocinclus affinis üretimi bakımı kadar kolay değildir. Üretimini yapmak çoğu balıktan daha zordur. Hem yavruları büyütebilmek hem de balıkları çiftleştirebilmek sabır ve emek isteyen işlemlerdir.

Yukarıda, üreme başlığında bahsettiğimiz işlemlerin ardından yavruların bakımı konusu devreye girecektir ancak, yetişkinler kadar basit bakımları yoktur.

Su değerlerine, akvaryum temizliğine, kullanılacak yemlere ve yemleme zamanlarına son derece dikkat etmelisiniz. Özellikle su parametrelerindeki ani değişiklikler otocat yavrularının kolayca ölmesine veya hastalanmasına sebep olabilir.

Üretim akvaryumunda haftalık %50 su değişimi aksatılmadan yapılmalıdır. Isı sabit 24 derecede tutulmalı ve su değişimleri yapılmadan önce eklenecek suyun da yakın ısı, GH ve pH değerlerinde olması gereklidir.

Yavru balıkların ana besinleri de yetişkinlerinki gibi alglerdir. Bu yüzden alg oluşumunu sıfıra indirmemeye ve beslenebilmeleri için aşırıya kaçmadan temizlemeye (hatta algleri temizlememeye) özen gösterilmelidir.

YouTube video
Otocinclus affinis üreme ve yavruların yüzmeye geçiş videosu

Hastalıklar

Otocinclus ortalama bir hastalık seviyesine sahiptir. Tedavisi çok zor, ölümcül hastalıklar nadiren görülmektedir. En önemli faktör akvaryum suyunun kalitesidir. Zararlı elementleri barındırmayan bir akvaryumda balıklar kolayca hastalanmaz.

Otocat balıklarında en yaygın görülen hastalıklar beyaz benek, mantar, kuyruk erimesi ve solucan (parazit) sorunlarıdır.

Beyaz benek: Balıklarda oldukça yaygın görülen ve özellikle erken farkedildiğinde tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Beyaz benek hastalığı

Mantar hastalığı: Balığın ağız kısmı ve vücut üzerinde görülebilen enfeksiyonel bir hastalıktır. Özellikle solungaçları üzerinde etkili olursa tehlike yaratacaktır. Balıkta mantar hastalığı

Parazit: Uzun ve ince yapıda solucan benzeri bir parazit balığın içerisine yerleşerek ondan beslenir ve tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanır. İç parazit hastalığı

Kuyruk erimesi: Balıklarda sıkça görülen bakteriyel bir hastalıktır. Yüzgeç ve kuyrukların günden güne erimesi sonucu farkedilir. Tedavisi yapılırsa balık kurtulacaktır. Kuyruk erimesi nedir?

Sonuç

Bu yosun yiyici temizlik ekibi akvaryumlar için olmazsa olmaz türlerden biridir. Birçok kişinin yaptığı en büyük hata, onları düşük sayıda (1-3 adet), küçük ve kirli akvaryumlarda tutmalarıdır.

Özel bir bakım gerektirmeyen otocat balığı, her normal akvaryum balığı kadar bakıma muhtaçtır. Düzenli temizlik yapıldığı ve amonyak, nitrit gibi zararlı elementlerin oluşmasına izin verilmediği taktirde sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edeceklerdir.

Lütfen her türlü soru ve görüşleriniz için yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

SSS

Otocinclus affinis hassas bir balık mı?

Her akvaryum balığı belirli şeylere karşı hassaslık gösterebilir. Otocat balığı doğru akvaryum kurulumu ve iyi bakım ile uzun bir ömre sahiptir.

Otocat balığı karides ile yaşar mı?

Hem otocinclus hem de karides türleri barışçıl canlılardır. Ancak, otocat balığının yavru karidesleri yeme riski de vardır. Yüksek karides popülasyonu olan akvaryumlarda sorun olmayacaktır.

Otocinclus affinis hangi yosunları yer?

En etkili olduğu ve yemeyi sevdiği yosunlar; yeşil toz, yeşil nokta, kahverengi yosunlar (diatom) ve saç yosunlarıdır. Bunların yası sıra aç kalsa da yemeyeceği yosunlar; geyik boynuzu, kırmızı ve siyah sakal yosunudur.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir