Mavi karides türleri: En popüler 6 mavi akvaryum karides türüPin

Mavi Karides Türleri: En Popüler 6 Tür

Tatlı su akvaryum ortamına uygun harika karides türleri var. Mavi melek, mavi inci, mavi rili, mavi kadife, mavi kaplan ve blue bolt karides en popüler olanlarıdır.

Karidesler muhteşem su canlılarıdır. İzleme keyfinin yanı sıra, akvaryumunuzda oluşan alg ve yosunları kontrol altına alınmasını ve yok edilmesini sağlarlar.

Aralarından seçebileceğiniz bir sürü ve farklı renklerde akvaryum karides çeşitleri olsa da mavi karidesler benzersiz görünümleriyle bir adım öne çıkıyor.

Bu listede sizlere tatlı su akvaryumları için en popüler mavi karides türleri ile ilgili bilgileri vereceğiz.

Mavi Karides Türleri Özeti

Mavi karides türleri:Mavi melek karides, Mavi inci karides, Mavi rili karides, Mavi kadife karides, Mavi kaplan karides, Blue bolt karides
Bilimsel Adı:Neocaridina var.
Kökeni:Asya
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban
pH Seviyesi:6.2 – 8.0
Minimum Akvaryum Hacmi:20 Litre+
Üreme:Yumurta bırakırlar

Tatlı su akvaryumlarında birçok kişinin sadece balıklara odaklandığını biliyoruz. Ancak, tatlı suda bakabilceğiniz birçok kabuklu (salyangoz) ve omurgasız türleri de var. Bunların başında gelenler ise karidesler. Karidesler özel ve izlemesi, ilgilenmesi çok zevkli akvaryum türlerindendir.

Akvaryumunuzda bakabileceğiniz onlarca karides türü ve yüzlerce varyant var. Dünya’da en çok tercih edilen türlerin başında da mavi karides türleri gelmektedir. Bu canlıların muhteşem görselleriyle akvaryumunuza bambaşka bir hava katacakları kesindir.

Karidesler sadece görsel güzelliğiyle değil, akvaryum temizliğinde de son derece işlevsel canlılardır. Birçok akvarist tarafından yosunları ve algleri yok etmekte kullanıldıkları bilinmektedir. Burada en popüler 6 mavi karides türlerinden bahsedeceğiz. Dilerseniz hemen listemize geçelim.

1. Mavi Melek Karides (Blue Dream Shrimp)

Karides türü, Mavi melek karides (Blue dream shrimp)Pin

Mavi melek karides, daha çarpıcı, güzel bir koyu mavi renk elde edebilmek amacıyla deneyimli akvaristler tarafından mavi kadife karidesden üretilmiş bir türdür. Standart karides türleri ile boyutları farklılık göstermez ve yetişkinliklerinde yaklaşık 3 cm olurlar. Dişiler erkeklere göre daha iri olurlar.

Günümüzde mavi karides türleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan bu tür, yalnızca güzel görünümleri sebebiyle seçilmezler. Birçok karides türü gibi mavi melek karides de akvaryum temizliğinde çok başarılıdır.

Çoğu tatlı su karidesinin cinsiyet ayrımını yapabilemek için cinsel olğunluğuna erişmesi gereklidir. Mavi melek karides de bunlardan biridir.

Dişilerin kafasının arkasında, sırt kısmında yumurtaları depoladığı eyer görünümüne benzer bir alan oluşur. Dişi cinsel olgunluğa eriştiğinde bu eyer gözle görülür olacaktır ve üreme için hazır olduğu anlamına gelir.

Birçok akvaryum balığı ve karides türü ile iyi geçinirler. Birçok akvaryum karides türüne göre daha geniş toleransa sahip su parametreleri vardır. Onlara en iyi şekilde bakmak istiyorsanız su parametreleri şu aralıklarda olmalıdır; 6.6-7.5 pH, 22-26 °C ısı, 6-20 KH.

2. Mavi İnci Karides (Blue Pearl Shrimp)

Mavi karides türleri - Mavi inci karides (Blue pearl shrimp)Pin

Mavi inci karides, ilk olarak Almanya’da üretilmiş yeni mavi karides türlerindendir. İnci karides ile üretilen bu türün farkı, inci tonlarında açık veya çok açık mavi bir renge sahip olmasıdır. Bazen de açık mavi bir renge ve ona eşlik eden inci beyazı kısımlara sahiptir.

Cüce karideslerden biri olan mavi inci, yetişkin boyutlarında en fazla 2.5 cm boyuta erişecektir. Ömürleri yaklaşık 2 yıldır. Bakımları kolaydır ve ekstra ihtiyaçları yoktur. Ortalama tropikal su koşulları onlar için yeterince iyi olacaktır.

Ilımlı canlılardır herhangi bir saldırganlık göstermezler. Diğer karides türleri ile birlikte bakılmaya uygundur. Üremeleri ve kısa sürede çoğalmaları kolaydır. Gerekli koşulları sağlayan bir akvaryum kurulumunun ardından bir süre sonra hızlıca çoğaldıklarını göreceksiniz.

Mavi inci karides için su parametreleri şu aralıklarda olmalıdır; 6.6-7.5 pH, 20-26 °C ısı, 7-20 KH.

3. Mavi Kaplan Karides (Blue Tiger Shrimp)

Mavi karides türleri, Mavi kaplan karides (Blue tiger shrimp)Pin

Mavi kaplan karides, bir mağazaya gidip karides türlerini incelediğinizde hemen dikkatinizi çekecek ve onu diğerlerinden ayırmanızı sağlayacaktır. Asıl türe ek sonradan üretilen bu mavi karides, fiziksel olarak diğerlerinden farklı özelliklere sahiptir.

Renk tonu mavi meleğe yakın şekilde koyu tonlardadır. Rengine ek olarak adını da almasını sağlayan siyah dikey şeritlere sahiptir ve diğer bir farklılığı ise gözleridir. Göz renkleri turuncu-sarı tonlarındadır.

Anavatanı Çin olan mavi kaplan karides doğal ortamda yetişmeyen karides türlerindendir. Ancak, tam olarak nerede ve ne zaman üretildiği konusunda da kesin bilgilere ulaşılamamıştır.

Diğer mavi karideslere göre bakımı bir tık zahmetli olsa da yine de kolay bir bakım gereksinimine sahiptir. Listemizdeki diğer türlere nazaran su koşullarına biraz daha dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer karides çeşitleri ve uyumlu balıklarla birlikte bakılmaya uygundur.

Yavru zamanlarında daha açık renklere sahiptirler ve olgunlaşmaya başladıkça renkleri de koyulaşacaktır. Yetişkin boyutları en fazla 3 cm’ye ulaşır.

Bu karides türü için en çok dikkat etmeniz gereken nokta su parametreleridir. Amonyak ve nitrit değerleri olması gerektiğinden fazla olursa onları kaybedebilirsiniz.

4. Mavi Kadife Karides (Blue Velvet Shrimp)

Mavi kadife karides - Karides türüPin

Mavi kadife karides seleksiyon üretim sonucu akvaryumlarla tanıştırılmış, kiraz karides ile aynı aileden olan karides türlerindendir. Kiraz karides genetik olarak üretilerek canlı bir mavi renk alması sağlanmıştır.

Mavi kadife karides de tıpkı kirazlar gibi yosun yiyiciliği ile meşhurdur. Akvaryumda yosun sorunu yaşıyorsanız ve görselliğe de önem veriyorsanız, mutlaka edinmeniz gereken karides türleri arasında yer almalıdır.

Renkleri dışında bilindik karideslerin fiziksel özelliklerine sahiplerdir. Mavi kadifelerin de kendi içinde birkaç farklı türü vardır. Bazıları tamamen maviyken, bazıları belirli bölgelerde gölgelere veya ton farklarına sahip olmaktadır.

Safkan ve iyi bakılan yetişkin dişiler en fazla 5 cm uzunluğa erişebilse de genellikle yetişkin erkekler ve dişiler 3-4 cm civarına olmaktadır. Birçok türde olduğu gibi kadife karidesin de dişileri daha iridir. Tabi ki doğru bakım boyutlarını doğrudan etkilemektedir. Ayrıca temin edilen satıcı da önemlidir.

Mavi kadife karides için su parametreleri şu aralıklarda olmalıdır; 6.2-8.0 pH, 22-27 °C ısı, 0-8 KH.

5. Mavi Rili Karides (Blue Rili Shrimp)

Mavi rili karidesPin

Mavi rili karidesin birkaç farklı renge sahip türleri vardır. Kırmızı, karbon ve turuncu rili karides de mevcuttur. Cüce karides türleri arasında yer alan mavi rili, bakım kolaylığı ve geniş su parametreleri toleransı ile dayanıklı karides çeşitlerinden biridir.

Seçici üreme sonucu deneyimli kişilerce üretilmiş bir türdür. Dişileri erkeklerden daha büyük olmakta ve en fazla 2.5 cm boyuta ulaşmaktadırlar. Mavi rili karides olarak adlandırılan 2 farklı tür bulunmaktadır. Biraz kafa karıştırıcı olsa da ayırt etmesi çok kolaydır.

Birinde gövdenin üstünde (kafanın arkası), şeffaf olan kısımda kırmızı renkler barındırırken diğeri koyu mavi renk barındırmaktadır (yukarıdaki görsel).

Yeni başlıyorsanız ve akvaryum hacmini küçük tutmanız gerekiyorsa, mavi rili karidesler sizin için uygundur. Kolay bakımları, küçük boyutları ve görsel doyuruculuğu ile istediğinizi vereceğine emin olabilirsiniz.

Mavi rili karides için ideal su parametreleri aralığı; 6.4-8.0 pH, 20-28 °C ısı, 3-15 KH.

6. Blue Bolt Karides

Özel karides türleri: Blue bolt karidesPin

Blue bolt karides birçok akvaristin favorisidir. Muhteşem renklere sahip mavi karides türleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Bu tür için henüz türkçe bir isim verilmemiştir. Akvaristler ve satıcılar arasında blue bolt olarak bilinmektedir.

Bu karides türü genelde 3 farklı renk barındırmaktadır. Genel renkleri mavi tonlarında olmakla beraber, kuyruk kısımları daha beyaz, kafa kısımları mavi ve ortada buluştukları noktada ise güzel bir geçiş rengi görülmektedir.

Blue bolt bakım açısından listemizdeki diğer karides türlerinden biraz daha üst noktadadır. Su parametreleri, akvaryum koşulları iyi ayarlanmalı ve mümkün olduğunca koşullarda dalgalanmanın önüne geçilmelidir.

En fazla 2.5 cm boyuta ulaşmaktadırlar. Orta zorlukta olan bu tür için en ideal su parametreleri; 5.5-6.5 pH, 20-24 °C ısı, 0-2 KH. Görebildiğiniz üzere buradaki KH ve diğer değerler çok daha sıfıra yakın, yumuşak konumdadır. Bu yüzden bakım zorluğu olarak orta seviye denilmektedir.

Yaygın Akvaryum Karidesi Hastalıkları

Doğru kurulum, aksatılmayan akvaryum bakımı ve kontrol altına alınan su parametreleri ile tüm akvaryum karides türleri ömürleri yettiğince yaşayacaktır. Karides akvaryumunuzda onlarca, yüzlerce karides arasından arada sırada 1-2 ölüm görmeniz normal olanıdır.

Eğer toplu ölümlerle karşılaşıyorsanız işte orada bir sorun var demektir. Su koşulları, yetersiz filtreleme, bulaşıcı hastalık gibi birkaç farklı nedenden dolayı kayıplar yaşıyor olmanız muhtemeldir.

Karides türleri bakımında yaygın hastalık sebepleri arasında parazitler ve enfeksiyonlar gelmektedir. Bunların da ana nededi kirli su, yetersiz filtreleme ve yüksek sıcaklıktır.

Karideslerinizi hastalıklardan mümkün olduğunca korumak için atacağınız ilk adım, doğru akvaryum kurulumu yapmaktır. Karidesler genel olarak bitkili ve tropikal şartlara uygun akvaryumlarda bakıma uygundur.

Hastalıkları önlemek için adım adım birkaç önerimiz olacak:

  1. Akvaryumu kurmadan önce mutlaka bakmak istediğiniz türü veya türleri belirleyip, onların ihtiyaçlarına göre akvaryum kurulumu yapmalısınız.
  2. Akvaryum bitkilerini seçerken moss türlerinden eklemeniz gerekmektedir. Bu hem üremeyi kolaylaştırmak hem de yavruları en az kayıpla sağlıklı olarak yetiştirmek için gereklidir.
  3. Kurulumu tamamladıktan sonra bakteri döngüsünün oturmasını beklemek onların sağlığı için en dorğusu olacaktır. Bakteri döngüsü oluşmuş akvaryumlarda kayıp yaşanması düşük ihtimal olacaktır.
  4. Karidesler her ne kadar çok iyi yosun yiyiciler olsa da sadece bununla beslenmeleri beklenmemelidir. Mutlaka uygun yemler edilinilerek gerekli besleme yapılmalıdır.
  5. Haftalık ve aylık bakımlar (filtre bakımları), suyun kirlenmesine ve zararlı elementlerin ortaya çıkmasına izin vermeden aksatılmadan yapılmalıdır.
  6. Karideslerden herhangi birinde veya birkaçında fiziksel değişiklikler görüldüğünde parazit ihtimaline karşı mutlaka önlem alınmalıdır.

Bu liste gözünüzde büyüyebilir ancak, buna aldırış etmeyin. Listedekileri uyguladığınızda korkulacak bir şey olmadığını ve çok kısa zamanda bunları halledebileceğinizi göreceksiniz.

Karideslerle Birlikte Hangi Balıklar Yaşar?

Sade, tek türden oluşan bir karides akvaryumu yada karma bir akvaryum seçebilirsiniz. Öncesinde yapmanız gereken doğru karides türlerini ve diğer canlıları seçebilmektir. Karidesler çok uysal, uyumlu akvaryum canlılarıdır. Dikkat etmeniz gereken, karideslerin yanlarına ekleyeceğiniz balık türleridir.

Karidesler için en uyumlu canlılardan bazıları:

Sonuç

Yüzlerce karides türleri arasından en popüler mavi karides çeşitlerinden bahsettik. Umarız aralarından seçim yapabileceğiniz 6 mavi karides türünden oluşan listemiz size yardımcı olmuştur.

Karidesler akvaryumda beslenebilecek muhteşem canlılardan biridir. Onları izlemenin son derece keyif verici olacağından emin olabilirsiniz.

Listemizde yer almayan diğer mavi karides ve karides türleri hakkında sorularınız varsa lütfen yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

SSS

Neden akvaryumumda karides bakmalıyım?

Karideslerin görselliği haricinde birçok farklı faydası vardır. En büyük faydalarından bahsetmek gerekirse, muhteşem atık ve yosun yiyici canlılardır. Akvaryumunuzun temizliği konusunda olağanüstü bir çaba sarfedeceklerdir.

Karides akvaryumu nasıl olmalı?

Bu sorunun uzunca bir yanıtı olsa da basitçe cevaplayalım. 20 litre ve üzeri akvaryum hacmi, düzenli temizlik, doğru su parametreleri ve mutlaka moss türleri bitkilerin kullanılması temel şartlar olmalıdır.

Akvaryum karideslerinin ömrü ne kadardır?

Bu süre türe, bakıma ve akvaryum koşullarına göre değişmektedir. Genel olarak tatlı su karideslerinin ömrü 1 ila 6 yıl arasındadır.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir