Kadife hastalığı Oodinium 5 Adimda Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nedir? Neden olur?Pin

Kadife Hastalığı (Oodinium) 5 Adımda Nasıl Tedavi Edilir? – 2023

Kadife hastalığı, Oodinium adlı parazitin yol açtığı bir durumdur. Kadife, balıklarda deri, yüzgeç ve solungaç bozulmalarına neden olan bir Protozoa’dır. Çoğunlukla, hastalanan balık türlerinde yüzgeç çürümesi ve doku kaybı gibi kronik problemlere sebep olabilir.

Kadife Hastalığı (Oodinium) Nedir?

Kadife hastalığı (Oodinium veya Velvet olarak da bilinir), akvaryum balıklarında en yaygın hastalıklar arasındadır. Siz daha ne olduğunu anlayamadan tüm balıklarınızı kaybedebilirsiniz. Oodinium olarak bilinen bir parazit türünün ortaya çıkardığı ve tedavi edilmediği taktirde ölümcül olan bir hastalıktır.

Kadife hastalığı, hem tatlı su hem de tuzlu su balıklarında görülebilir. Tatlı su balıklarında Kadife, Oodinium pilularis ve Oodinium limneticum varyasyonlarından kaynaklanır. Deniz balıklarında ise Oodinium ocellatum’dur ve mercan balığı hastalığı olarak bilinen bir hastalığa neden olur.

Kadife Hastalığı Belirtileri

İlk belirtiler arasında, balık vücudundaki parazitleri çıkarmaya çalışmak için kendini çeşitli nesnelere sürter. Hastalık daha da ilerlediyse balık çok hareketsizleşir ve yüzgeçlerini vücuduna yakın şekilde tutar (yüzgeçlerini kapatır). Ardından iştah azalır ve balık git gide zayıflar. En önemli teşhis, solungaçlarını çok hızlı şekilde açıp kapatarak nefes almakta zorluk çekmesidir.

Akvaryum balıklarında Kadife hastalığı (Oodinium) BelirtileriPin
Jbl.de

Kadife hastalığı belirtilerini maddelemek gerekirse:

  • Akvaryumdaki nesnelere kendini sürtmesi
  • İştah kaybı ve zayıflama
  • Renk kaybı, solması
  • Hızlı solunum ve nefes almada zorluk
  • Yüzgeçler vücuduna kapatma
  • Deride sarı (paslı gibi görünen) bir tabaka
  • Hastalık çok ilerlediyse deride soyulmalar

En anlaşılır ve teşhisi kolaylaştıran belirti, derideki sararma ve pas rengine benzeyen bir tabaka oluşmasıdır. Bu tabakayı görmekte zorlanıyor ve şüphede kalıyorsanız, ışıkları kapatıp bir fener yardımı ile balığa bakabilirsiniz. Söz konusu parazit, en çok solungaç ve yüzgeçlerde görülür.

Kadife hastalığı, yavru veya yetişkin balıklar fark etmeksizin tüm balıkları etkiler. Birkaç günlük yavru balıklar bile hastalanabilir. Zebralar, Killifish ve Japon Balığı bu hastalığa en duyarlı olan balıklar arasındadır.

Kadife Hastalığı Tedavisi

Kadife, son derece bulaşıcı ve teşhisi genellikle erken yapılamayan bir hastalıktır. Bu yüzden, fark edildiğinde mümkün olan en kısa zamanda tedaviye başlamak oldukça önemlidir.

Adım adım Kadife tedavisi:

Kadife hastalığı Oodinium 5 Adimda Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nedir? Neden olur?Pin
  1. Su sıcaklığını 30 dereceye çıkarın
  2. Birkaç gün için ışık kullanmayın ve mümkünse bir tül ile akvaryumu kapatın
  3. Akvaryum tuzu veya kaya tuzu ilave edin (Akvaryumda bitki veya tuza hassas olan türler varsa karantina tankında uygulayın)
  4. On gün kadar Deep Fix Oodinofix  kullanın, eğer bu ilacı temin edemezseniz bakır sülfat içeren farklı ilaçlar da kullanabilirsiniz.
  5. Eğer karbon filtre kullanıyorsanız, tedavi bitene kadar kullanmayı bırakın

Beyaz benekte olduğu gibi bu paraziti de yok etmek için serbest yüzme evresi en uygun zamandır. Bu parazitler gücünün bir kısmını ışıktan elde ederler. Bundan dolayı, akvaryumda ışık olmaması, parazitin fotosentez yapmasına engel olacak ve onu güçsüzleştirecektir.

Her ne kadar su sıcaklığın 30 derece olması gerekse de bazı türler bu değerde strese gireceğinden 1-2 derece daha düşük sıcaklıkta tedavi edilmesi önerilir. Tedaviye başlamadan önce mutlaka balığınızın su sıcaklığına karşı hassasiyetini göz önünde bulundurun.

Deep Fix Oodinofix, ülkemizde kadife için tercih edilecek ilk ilaçtır. Ancak bulunamadığı taktirde alternatif ilaçlar kullanılmalıdır. 10 gün boyunca önerilen dozda aksatılmadan kullanılmalı ve su değişimleri de göz ardı edilmemelidir.

Yine tekrar etmekte fayda var ki eğer aktif karbon kullanıyorsanız tedavi süresine kullanmayı bırakmalısınız. Aktif karbon ilaçları olumsuz etkileyeceğinden kullanılmaması gerekir.

Kadife Hastalığını Önleme

Kadife hastalığı genellikle kötü su koşulları olan akvaryumlarda ortaya çıkar. Eklenecek balıkların bir süre karantina akvaryumunda tutulması, hastalık olmayan balıkları ve akvaryumu korumanın iyi bir yoludur. Hastalığın yayılmasının önüne geçmek için balıklar her gün gözlemlenmeli ve hastalık teşhisi olan balıklar hemen çıkarılarak karantina akvaryumunda tedavi edilmelidir.

  • Yeni balık eklemeden önce her zaman minimum 2 hafta karantina akvaryumunda tutun
  • Su kalitesini düşürecek eylemlerden uzak durun
  • Balıklarınızı kaliteli ve onlara uygun yemler ile besleyin
  • Akvaryumunuzda erken tedavi için küçük düzeyde bakır bulundurun (Bakır içeren akvaryum katkıları veya ilaçlar kullanabilirsiniz)

Son Görüşler

Kadife hastalığı (Oodinium) ilk olarak yavruları ve genç balıkları hedef alır. Akvaryum balıklarının yaygın bir hastalığıdır, ancak karides gibi türleri de etkileyebilir. Kadife, bir kez teşhis edildiğinde, salgın olmasını önlemek için hemen kontrol altına alınmalıdır.

Bununla birlikte, hastalığı önlemenin ve salgın oluşmasını önlemenin asıl yolu, kadifeye oldukça hassas türlerin diğer balıklar ile beraber bakılmamasıdır. Akvaryum temizliği ve bakımının aksatılmaması da son derece önemli noktalardandır ve birçok hastalık için kritik öneme sahiptir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir