Lepistes balığı bakımı, fiyatları, cinsiyet ayrımı ve üretimiPin

Lepistes Balığı Bakımı, Fiyatları ve Fazlası

Lepistes balığı bakımı kolay türlerdendir. Onlarca farklı türü bulunan, canlı doğuran tatlı su balıklarındandır. Lepistes fiyatları da çoğu diğer türe göre daha uygundur.

Lepistesler, çoğu hassas balık türlerinin aksine zor koşullarda da hayatta kalabilirler. Bunlardan dolayı akvaryumlar için popüler balıklardandır.

Akvaryumunuzda cıvıl cıvıl renkler ve enerjik balıklar istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Bu yazımızda lepistes bakımı, fiyatları ve cinsiyet ayrımından bahsedeceğiz.

Bu sevimli akvaryum balıkları hakkında, aklınızda soru işareti kalmamasını amaçlıyoruz.

Lepistes Balığı Nedir? – Fiyatları, Bakımı, Cinsiyet Ayrımı ve Üreme

Lepistes balığı, Guppy adı ile de bilinen, Poeciliidae familyasına ait, popüler akvaryum tatlı su balıklarıdır. Bakımlarının kolay olması sebebiyle yeni hobiciler tarafından fazlaca tercih edilir. İlk kez Güney Amerika Trinidad adasında, Robert John tarafından bulundu.

Lepistes Balığı Nedir? - Fiyatları, Bakımı ve Cinsiyet Ayrımı nasıl yapılır?Pin

Günümüzde dünyanın birçok yerinde bulunurken, aslen Güney Amerika’nın kuzeyindeki tatlı sularda ve Karayip adaları gibi tropik sularda yaşarlar. Lepistesler, oldukça sosyal balıklardır ve habitatlarında gruplar halinde yaşamayı severler. Bu gruplar, 100 adet lepistese kadar ulaşabilir.

Lepistesler kolay ürerler ve çok narin balıklar değillerdir. Bu da tercih edilmelerinde büyük sebepler arasındadır. Birkaç tanesi aylar içinde akvaryumunuzu tamamen doldurabilir.

Ayrıca lepisteslerin çok fazla renk çeşidi vardır. Erkek olanlar, dişilerden daha görkemli renklere ve daha uzun yüzgeçlere sahiptirler. Muhtemelen hangi renkte isterseniz isteyin, kendinize bir lepistes bulabilirsiniz. Lepistesler, genellikle habitatlarında 3 yıl kadar yaşarlar, ancak bazı lepistes türlerinin daha uzun yaşadığı görülmüştür.

Lepistes Fiyatları 2023

Lepistes fiyatları, balık türleri arasında uygun sayılabilecek seviyelerdedir. Sizler için aşağıya en çok tercih edilen ve bazı özel türlerden oluşan lepistes fiyat tablosu ekledik. Fiyatı en ucuz olan lepistesler, karışık olarak tabir edilen klasik, pek gösterişli olmayan kırma türlerdir.

Kırma lepistes balıklarını 5 ila 10 TL arasında bulmak mümkün. Tabi ki balığın erkek ya da dişi olması,türü ve boyutları gibi faktörler fiyatı etkiliyor.

Lepistes fiyatları - Özel tür lepistes fiyat bilgisi 2022Pin

Normal lepistes boyutları, erkek olanlar için 3-4 cm olurken dişi lepisteslerde ise 6 cm’ye kadar çıkabilir. Bir de Jumbo lepistes balığı olarak adlandırılan türler vardır. Bu türler 12 cm’ye kadar büyürler ancak bunlar istisna türlerdir.

Aşağıdaki türlere ek olarak nadir bulunabilen ve fiyatları oldukça pahalı olan türler de mevcut. Bu türler, ülkemizde pek satılmayan, sayıları az, nispeten pahalı türlerdir.

Bazı özel türlerde fiyat aralığı geniş olabiliyor. Bunun sebebi, bu türlerin balık mağazaları dışında hobiciler tarafından da satılıyor olmasıdır. Buradaki lepistes fiyatları forum siteleri ve çeşitli akvaryum mağazları kullanılarak oluşturulmuş olup ortalama fiyatlardır.

İşte sizler için hazırladığımız 2023 lepistes fiyatları tablosu:

Lepistes TürüBoyutFiyat
Karışık Standart Lepistes2-3 cm5-10 TL
Alman Lepistes3-4 cm8-10 TL
Full Black Lepistes3-4 cm30-50 TL
Fil Kulak Lepistes3-4 cm15-25 TL
Endler Lepistes3-4 cm10-15 TL
Half Black White Pastel Lepistes3-4 cm30 TL
Albino Full Platinum Lepistes3-4 cm30 TL
Red Dragon Fil Kulak Lepistes3-4 cm25-35 TL
Full Gold Lepistes3-4 cm15-20 TL
Metal Snake Skin Lepistes3-4 cm25-35 TL
Blonde Full Red Lepistes3-4 cm20-25 TL
Platinum Red Tail Lepistes3-4 cm20-30 TL
Moscow Dark Blue Lepistes3-4 cm20-35 TL
Red Tuxedo Koi Lepistes3-4 cm15-20 TL
Albino Full Red Lepistes3-4 cm25 TL
Blue Lace Snake Skin Lepistes3-4 cm25-40 TL
Yellow Tiger Lepistes3-4 cm25 TL
Albino Sky Blue Lepistes3-4 cm35-50 TL
Platinum Lepistes2-3 cm20-25 TL
Moscow Blue Lepistes3-4 cm25-35 TL
Red Chest Bottom Sword Lepistes3-4 cm25-40 TL
Double Sword Lepistes2-3 cm25-35 TL
Blue Grass Lepistes3-4 cm25-35 TL

Tablomuzdaki birçok tür, özel tür lepistes sınıfına girmektedir. Bazı özel türleri temin etmek oldukça zor olabilir ve dolayısıyla daha yüksek fiyatlar ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca tabloya bakarak en pahalı lepistes türleri hangileridir öğrenebileceksiniz.

Tablo 2023 Ocak ayında güncellenmiştir.

Lepistes Balığı Bakımı

Lepistes balığı bakımı-Lepistes akvaryumu-balikturleri.comPin

Lepistes balığı bakımı çoğu diğer türe göre kolaydır. Lepistesler çok ılımlı balıklardır ve genellikle karışık tür akvaryumlarda bakılır. Ancak bazı türler, bu balıkların özellikle kuyruk ve sırt yüzgeçleri kısımlarına saldırabilecekleri için tek tür akvaryumları daha çok severler.

Lepistes Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendileri gibi diğer canlı doğuran türleri ile yaşayabilirler. Lepistesleri Corydoras, Rasbora, Moli, Velifera ve Tetra gibi barışçıl türlerle beraber besleyebilirsiniz.

Lepistes Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Lepistes akvaryumu kurmak, çoğu diğer özel balıklara göre çok daha kolaydır. Lepistesler 5-6 cm kadar büyürler (Jumbo türler hariç). Lepistesler için akvaryum boyutu, balık boyutu ve sayısı ile belirlenebilir. Normalde 3-4 lepistes için minimum 40 litrelik bir akvaryum gerekir. Akvaryumunuz çok küçük olursa balıklar strese girebilir.

Ancak burada bizim size tavsiyemiz, mümkünse daha büyük bir akvaryum almanızdır (60 Litre ve üzeri). Bu tavsiyenin sebebi, lepisteslerin inanılmaz hızlı çoğalabilmesidir. 3-4 adet aldığınız lepistesler aradan 1-2 ay geçtiğinde yavrular ile birlikte onlarca olabilir. Ayrıca kısa zamanda çoğalmalarını istiyorsanız, 1 erkek 3 dişi olacak şekilde bakabilirsiniz.

Lepistes balığı akvaryumu kurmak icin gerekenler-balikturleri.comPin

Lepistes akvaryumu kurabilmeniz için gereken ekipmanlar:

  1. Akvaryum: Şekli farketmeksizin yukarıda da belirttiğimiz gibi mümkün olduğunca büyük bir akvaryum kullanmaya çalışın (Akvaryum büyüdükçe diğer ekipman maliyetleri de artacaktır).
  2. Isıtıcı ve termometre: Her ne kadar dayanıklı balıklar olsalar da su sıcaklığı önemlidir. Lepistes balığı için ideal su sıcaklığı, 17-29 derecedir. Eğer sağlıklı üremelerini istiyorsanız ısıyı 24 derecede tutmanız yeterlidir.
  3. Akvaryum filtresi: Su kalitesini iyi seviyede tutmak ve kirliliği temizlemek için kesinlikle gereklidir. Alabiliyorsanız küçük bir dış filtre veya şelale filtre olarak adlandırılan askı filtrelerden edinmenizi tavsiye ederiz. Ancak tabi ki akvaryumunuz için yeterli güçte bir iç filtre de kullanabilirsiniz.
  4. Hava motoru ve taşı: Su kalitesini iyileştirmek ve suyun oksijen bakımından zengin olmasını sağlamak için hava motoru kullanmalısınız. Ancak şelale filtre ile su yüzeyinde dalga yaratarak oksijen seviyesini de dengede tutabilirsiniz. İç filtre kullanmayı tercih ediyorsanız, ekstra oksijene gerek duymuyorsanız, hava motoru ve taşı almanıza gerek yoktur.
  5. Kum veya çakıl: Akvaryum tabanının kum veya çakıllar ile kaplanması gerekir. Bu seçimi yaparken, rengarenk boyanmış taşlardan edinmemenizi tavsiye ederiz. Bu boyalı taşlar akvaryum suyunuza kimyasallar salgılayarak balıklarınızın formunu bozabilir.
  6. Akvaryum kepçesi (Süzgeç): İçeriden bir balığı hareket ettirmeniz veya dışarı çıkarmanız gerekebilir. Bu durumda akvaryum kepçesi kullanmalısınız. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki akvaryum içerisine elinizi mümkün olduğunca sokmamaya çalışın. Elinizden akvaryum suyuna istenmeyen bakteriler girebilir ve sonucunda balıklarınız hasta olabilir.
  7. Saklanacak alan: Akvaryumunuza bitkiler ve taşlar ekleyerek saklanma, yaşam alanı yaratabilirsiniz. Lepistes balıkları saklanmak için bir yerleri olduğunda çok daha az stresli olurlar. Ayrıca bu, daha hızlı çoğalmalarını da sağlar.
  8. Akvaryum klor giderici: Klor gidericiyi bazı durumlarda kullanmanıza gerek yoktur. Eğer musluk suyunu kapağı açık bir bidonda 1 gün bekletirseniz içerisindeki klor uçacaktır.
  9. Dip sifonu: Haftada bir dip temizliği yapmak önemlidir. Bunu yaparak su değerlerinin bozulmasını önleyebilirsiniz. Aksi halde balıklarınızda hastalık veya ölümler görülebilir.

Balığımı Nasıl Beslemeliyim, En İyi Lepistes Yemi Hangisi?

Lepistes yemi bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Balığınızı tek çeşit yemle beslemek doğru değildir. Günde 2 kere ve en az 2 çeşit yem ile beslemelisiniz. Farklı yemleri aynı gün kullanmak yerine haftada 5 gün bitkisel yem, kalan 2 gün protein ağırlıklı yem şeklinde kullanılabilir.

Lepistes yemi - Lepisteslerde besleme şekli nasıldır?-balikturleri.comPin

Ancak yemleri karıştırarak da besleyebilirsiniz. Bunu yaparken bitkisel lepistes yeminin 3’te 1’i kadar protein yemi karıştırabilirsiniz.

Lepistes balığı yemleri arasında en çok tercih edilen ve lepisteslerin de severek tükettiği yemlerin başında bitkisel pul yemler gelir. Yem tercihinizi marka, bilindik yemlerden yana kullanmanız gerekir. Çoğu akvaryum mağazasında, açık yem olarak satılan ve satıcıya göre her balığın yiyebildiği yemleri tercih etmeyin.

Bu yemler balığınızda form, renk ve üreme kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Diğer canlılar gibi balıkların yemlerinde de birçok vitamin olmalı ki sağlıklı yaşayabilsinler. Bizim sizlere tavsiye edebileceğimiz yemler de şunlardır:

  • Dajana Flora: % 25 spirulina ve klorella yosunları içerir. Üremeyi hızlandırır ve bağışıklığı kuvvetlendirir. İçerdiği klorofiller sayesinde iltihaplanma riskini minimuma indirir.
  • Tropica Solf Of Amerika (S): Ringa balığı ve larvalar içerir. Yemin içeriğinde bulunan kril, balıkların renklerini canlandırır. Ayrıca sarımsak ve beta-glukan içererek balıkların bağışıklığını güçlendirir.
  • Sera Spirulina Tablet Yem:  Spirulina, deniz yosunu, plankton, ıspanak ve baharat bitkileri ile hazırlanmış tablet yemdir. Cama yapıştırılarak verilebilir.
  • Tetra Pro Algae: Spriluna içererek balık sağlığını destekler. Otçul beslenen akvaryum balıkları için ideal yemlerdendir. Yapısı sayesinde, suyu daha az kirletir.
  • Tetra Guppy: Karma akvaryumlarda tüm süs balıkları için kullanılabilir. 40’dan fazla iyi ayarlanmış temel gıda içerir.
  • Tetra Tetramin: Süs balıkları için üretilmiş, renk canlılığı, enerji ve tüm gereksinimler için dengelenmiş pul yemdir. Vitaminleri ve gerekli elementleri içerir. Hastalıklara karşı direnci arttırmak için vitamin C ile takviye edilmiştir.

Lepistesleri Besleme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Lepistesleri besleme yöntemi olarak bu yöntemi kullanabilirsiniz; verdiğiniz yemleri 2-3 dakikada tüketiyorlarsa yem miktarınız doğrudur. Eğer 3 dakika sonunda suda hala yemler varsa, fazla yemleme yapıyorsunuz demektir. Tabi ki yemleme yapmadan önce filtreyi kapatmanız veya su akışını durdurmanız da son derece önemli.

Lepistes balığımı nasıl beslemeliyim-En iyi lepistes yemi hangisi-balikturleri.comPin
Kaynak – Pinterest

Lepisteslerinizin renkleri cansız, solgun görünüyorsa haftada 1 veya 2 kere de artemia da verebilirsiniz. Fazla yemleme yapmamaya dikkat etmelisiniz.

Lepistes Cinsiyet Ayrımı ve Üreme

Lepistes cinsiyet ayrımı yapmak, diğer bazı canlı doğuranlara göre daha kolaydır. Aşağıdaki görsele bakarak lepistes dişi erkek ayrımını daha iyi anlayabilirsiniz.

Lepistes cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Erkek ve dişi lepistes farklarıPin
  • Dişi lepistesler erkeklere oranla daha irilerdir
  • Erkek balıkların yüzgeç ve kuyruğu dişiye göre çok daha renkli ve gösterişlidir
  • Erkek lepisteslerde gonopod adı verilen organ bulunur bu, dişilerde yoktur
  • Erkeklerde anal yüzgeç daha düzdür, dişilerde üçgen şeklindedir

Lepistesim Ne Zaman Doğurur?

Lepistes balığı üreme konusunda çoğu balığa göre daha üst sıralardadır. Lepistesler, canlı doğuranlar arasında yer alan balıklardandır. Gebelikleri 28 gün civarı sürer ancak bu süre suyun sıcaklığı ve balığın genetiği ile beraber 22-40 gün arasında değişebilir.

Gebelik tespiti için anal yüzgeç bölgesinde bulunan karanlık alan (gravid nokta) adı verilen alana bakılarak kolayca anlaşılabilir. Bu nokta ne kadar büyük ve siyah görünüyorsa, doğum o kadar yakındır. Aşağıdaki görselde gebelik tespit edilmiş bir lepistes görüyorsunuz.

Hamile lepistes balığıPin

Sağlıklı üreme ve dişi balıkların erkekler tarafından yıpratılmaması için dişi balık sayısı erkek balığın en az 2 katı olmalıdır. Lepisteslerde üreme şeridi denilen bir yapı balığın üç aylık olmasıyla beraber kendini gösterir. Dişi üç aylık olduğunda ergenlik dönemine girer ve döllenme sürecine hazır olur.

Gebelik sonrası balığın yaşı, türü ve genetiğine göre 5 ile 100 arasında yavru doğurur. Ayrıca gebe olan dişi lepistesler, üreme kanalında spermi uzun süre saklayabilir ve erkek balık olmasa dahi 6 ay içinde tekrar yavru doğurabilir.

Lepistes yavruları kaç günde büyür?

Lepistes yavruları doğumdan 6 hafta sonra büyümektedir. Bu süre sonunda sağlıklı ve doğru bakılmış bir lepistes yavrusunun 1.5 cm boyuta ulaşması gerekmektsedir. Bu boyuta ulaşan yavru, genç balık olarak tabir edilir ve yetişkin akvaryumuna geçmeye hazırdır.

Balığın hızlı büyümesi akvaryum ve balığın bakımı ile doğrudan ilişkilidir. Canlı artemia, tuzlu su karidesi gibi yüksek protein içeren yemleri kullanırsanız büyüme süreci de hızlanacaktır.

Lepistes balığının doğum anı:

YouTube video

Son Görüşler

Gerekli bilgiyi edindiğinizde lepistes balığı bakımı oldukça kolaydır. Asgari ihtiyaclarını karşılamanız onları yeterince mutlu edecektir. Dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, lepistesleri uyumsuz, agresif diğer türler ile beraber bakmamak.

Akvaryum hobisine yeni başlıyorsanız, bu renkli, güzel ve ılımlı balıklar tam size göre! Grup halinde bir lepistes alarak onları izlemenin keyfini sürebilirsiniz.

Eğer lepistesler hakkında aklınıza takılan başka bir soru varsa, lütfen yorumlarda bize sormaktan çekinmeyin.

SSS

Lepistes balığı ne kadar yaşar?

Çok uzun ömürleri yoktur. İyi bakıldığı takdirde lepisteslerin ömrü 3 yıldır. Bakıma ve türe göre bu süre 2 yıla kadar düşebilir.

Lepistes için kaç derece ısı gerekir?

Yaşam için gereken su ısısı 18-28 arasındadır. Ancak, ideal bakım ve üreme için doğru su sıcaklığı 24 derece olmalıdır.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir