Akvaryum Kum Hesaplama Aracı

Akvaryum kum hesaplama aracımızı kullanarak, akvaryumunuzda kaç litre veya kg kuma ihtiyacınız olduğunu kısa bir sürede hesaplayabilirsiniz. Gerekli alanları doldurduktan sonra “Kumu Hesapla” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Akvaryum kum hesaplama

Akvaryum Kum hesaplama aracı nasıl kullanılır?

Akvaryum kurulumunuzda kaç litre ve kg kum gerektiğini hesaplamak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Kum tipini seçin: Çakıl kullanacağınızı varsayarak, hesaplama aracınıda bulunan seçeneklerden çakıl seçeneniği seçin.
  2. Akvaryumunuzun yükseklik ve derinliğini girin: Akvaryumunuzun uzunluk ve derinlik değerlerini ölçün. Uzunluk 50 cm, derinlik 30 cm, istenilen kum yüksekliğini 3 cm ve kum tipini de çakıl olarak varsayalım.
  3. Akvaryum kum hesaplama uygulaması, gereken kum miktarını bulur: Yukarıdaki ölçülere ve kum tipine göre düşünerek akvaryumunuz için gereken kum miktarı, 4.50 litre (7.65 kg) çakıl olacaktır.

Akvaryum Kum Çeşitleri Nelerdir?

Birçok farklı türde bulunan akvaryum kum çeşitleri, farklı zemin malzemeleri arasında seçim yapmanızı sağlar. Akvaryum kum seçimi, güzel görünüm, temiz su değerleri, sağlıklı bitkiler ve balıklar için oldukça önemlidir. En yaygın akvaryum kum çeşitleri şunlardır:

  1. Aktif Bitki Kumları: Kil tabanlı bitki kumları, özellikle canlı bitki gelişimini desteklemek için tasarlanmıştır. Bu tür kumlar, bitkilerin köklerinin hava almasına yardımcı olur ve suyun pH değerini dengeler. Ayrıca bu tür kumların bazılarında bulunan elementler sayesinde canlı bitkilerin ihtiyaçları da karşılanabilir. Örneğin; Jbl Manado, Tropica Aquarium Soil
  2. Silis Kumlar: Silis kumlar, ince taneli ve yoğun bir yapıya sahiptir. Silis kum, özellikle tabanda yüzen balıklar için idealdir. Örneğin; ince kuvars kum.
  3. Çakıl ve Taşlar: Çakıl ve taşlar, daha büyük taneli ve genellikle düz veya yuvarlak şekilli zemin malzemeleridir. Bu tür zeminler, suyun altındaki alanda daha iyi dolaşım sağlayan ve yararlı bakteri kolonilerinin çoğalmasını teşvik eder. Örneğin; iri taneli dere kumu, lav kırığı kumu.
  4. Kabuk ve Mercan Kırığı: Kabuk ve mercan kumu, çoğunlukla deniz akvaryumları için yaygın seçim olan karbonat tabanlı zemin malzemeleridir. Bu tür kumlar, suyun pH ve kalsiyum seviyelerini desteklemeye yardımcı olur. Örnek olarak, kırık kabuk kumu ve mercan kumu bu kategoriye girer.

Akvaryum Kum Hesaplama Formülü

Akvaryumunuza kaç litre ve kg kum gerektiğini öğrenmeniz, yapacağınız kurulumun doğru olması için gereklidir.

Akvaryum kum hesaplama formülü: (U × D × KY) ÷ 1000’dir.

U = uzunluk
D = derinlik
KY = kum yüksekliği

Örnek; 50 cm uzunluk × 40 cm derinlikte bir akvaryum için 3 cm yüksekliğinde silis kum isteniyorsa, yukarıdaki formül kullanıldığında sonuç, 6.00 litre (9.00 kg) kum olacaktır.

Buradaki sonuç kumun çeşidine göre değişkenlik gösterecektir. Silis kum ile çakıl arasında hem hacim, hem de ağırlık farkı vardır. Dolayısıyla doğru hesaplama için seçeneklerden kullanacağınız kum çeşidini seçmelisiniz.

SSS

Bitkili akvaryumda kum Yüksekliği kaç cm olmalı?

Kum yüksekliği bitki türü ve tasarım gibi etkenlere göre değişkenlik gösterse de standart olarak en az 4-5 cm kum yüksekliği olmalıdır.