En Renkli ve Küçük Akvaryum Balıkları
Yeni yada mevcut akvaryumunuz için renkli ve küçük akvaryum balıkları mı arıyorsunuz? Bu liste sayesinde istediğiniz balığı bulacaksınız!
En renkli ve küçük evcil balıkları sizin için listeledik. Bu balıkların tamamı 3cm ile 10cm arasındakilerden özenle seçildi. Dikkat etmeniz gereken nokta, buradaki balıklardan bazılarının sürü balığı olduğu ve birkaç adet olarak bakılması gerektiğidir.
Seçtiğimiz balıkların birçoğunu başlangıç seviyesine uygun, kolay türlerden oluşturduk. İster yeni başlıyor ister deneyimli olun, karşısına geçip keyifle izleyebileceğiniz muhteşem görünümlü bir akvaryuma sahip olmak için gereken balık türlerini burada bulacaksınız.
1. Gökkuşağı Balığı (Melanotaenia Trifasciata)

Renkleriyle sizi kendine hayran bırakacak olan Gökkuşağı Balığı, birçok alt türe sahiptir. Bunlardan en çok bilinenleri; Neon Gökkuşağı, Gökkuşağı Boesemani, Turkuaz Gökkuşağı ve Üç Şeritli Gökkuşağı balıklarıdır.
Yukarıdaki Gökkuşağı türlerinin hepsi farklı renklere sahip olsa da ortak özellikleri canlı ve zarif renkleridir. Ancak içlerinde biri var ki muhteşem renkli desenleri onu diğerlerinden farklı kılıyor.
Melanotaenia Boesemani (Gökkuşağı Boesemani) ön yarısı mavi-gri, arka yarısı turuncu-sari renkleriyle kendini diğerlerinin önüne geçirmeyi başarıyor. Bu balık için en uyumlu türler; Barb, Tetra, Moli, Kılıçkuyruk, Gurami, Melek gibi kendi karakterine yakın balıklardır.
- Bakım seviyesi: Orta
- Yetişkin boyut: 8-9cm
- Ömrü: 5-8 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum hacmi: 90+ litre
- Bazı uyumlu türler: Barb, Tetra, Moli, Kılıçkuyruk, Gurami, Melek
2. Kiraz Barb (Barbus Titteya)

Kiraz barb, adını vucüdunu kaplayan parlak kırmızı renginden almıştır. İzledikçe huzur veren bu balık, Rasbora ve Neon Tetra ile mükemmel bir uyum sağlıyor. Akvaryumda ne kadar arkadaşı olursa o kadar hareketli ve eğlenceli olurlar.
Bakımı kolay, harika görselliğe sahip ve huzurlu bir tür arıyorsanız Kiraz barb aradığınız balıklardan biridir. Özellikle yeni başlayanlar için ilk tercihler arasında yer alması gerekenlerdendir. Ayrıca akvaryuma 6 ve üzeri olacak şekilde sürü halinde eklenmelidir.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 4-5cm
- Ömrü: 4-6 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 40+ litre
- Bazı uyumlu türler: Cüce Otocinclus, Gurami, Tetra, Moli, Lepistes, Ramirezi
3. Kakadu Ciklet (Apistogramma Cacatuoides)

Cüce cikletler olarak da bilinen bir ailenin üyesidir. Apistogramma türlerinde harika renklerde birçok balık var. Ancak tabii ki hepsinden bahsetmemiz zor.
Renkli, küçük akvaryum balıkları arasında birçok kombinasyona sahip olan nadir balıklardandır. Deniz mavisi, mavi, sarı ve turuncu gibi parlak renklere sahip çok özel bir türdür.
Onları izlerken sadece renkleri değil harika formda yüzgeçleri de gözünüze çarpacak. Birçok akvaryum balığının erkek olanları dişilerden çok daha güzel renklere sahip olur. Apistogramma’da bu fark daha azdır. Diğer balık türlerine nazaran dişiler daha canlı renklere sahiptir.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 6-7 cm
- Ömrü: 4-6 yıl
- Davranış: Orta seviyede agresif
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Rasbora, Tetra, Çöpçü, Lepistes, Ramirezi, Cüce Otocinclus
4. Kardinal ve Neon Tetra (Paracheirodon Axelrodi)

Kardinal Tetra ve Neon Tetra birbirine çok benzeyen türler olduğu için beraber değerlendirmek istedik. Birçok kişi tek bir tür olarak görse de aslında aralarında küçük birkaç fark var.
Kardinal Tetra’nın karın bölgesindeki kırmızı renkli çizgi boydan boyayken, Neon Tetra’da bu çizgi ortasından başlayıp kuyruğa kadardır. Yukarıdaki görselde farkı daha rahat anlayabilirsiniz; soldaki Neon, sağdaki Kardinal Tetra. İkinci fark da Kardinal biraz daha iridir.
Minik akvaryum balıkları arasında yer alan bu iki türün, sürü halinde bakılması gerekir. En az 6 adet olmak üzere gruplar halinde edinmelisiniz.
Parlak mavi renk şeridi ve kırmızı karınlarıyla akvaryumda kendini hemen belli eden gösterişli balıklardır.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 4-5 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 40+ litre
- Bazı uyumlu türler: Sivrisinek ve Harlequin Rasbora, Cüce Gurami, Lepistes, Moli, Zebra Danio ve kendi türlerinden Siyah, Ember, İmparator Tetralar
5. Cüce Gurami (Colisa Lalia)

Gurami türlerinin birçoğu küçük balıklar değillerdir. Adından da anlayacağınız üzere Cüce Gurami, kendi türleri arasındaki en küçük balıklardan biridir. Barışçıl akvaryum balıkları ile topluluk olarak bakabileceğiniz, muhteşem renklere sahip bir balıktır.
Oval şeklindeki vücudunda büyük sırt ve anal yüzgeçlere sahiptir. Gurami türleri, birçok renk çeşidi ile bütünleşen Labirentliler olarak adlandırılan gruba dahildir. Erkek balığın rengi dişiye oranla daha canlıdır.
Cüce Guramiler, metalik mavi, toz mavi, neon mavi, alev kırmızı, bal rengi ve aynı zamanda desensiz, tek renkli de görülebilir.
- Bakım seviyesi: Kolay-Orta
- Yetişkin boyut: 6-7 cm
- Ömrü: 3-4 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Kardinal ve Neon Tetra, Rasbora, Lepistes, Cüce Otocinclus, Yüzeyde aktif diğer küçük balıklar
6. Altın Barb (Gold Barb – Barbus semifasciolatus)

Kendi habitatında yeşil renkli olan Altın Barb, seçkin üretim yapılarak altın rengine getirilmiştir. Kiraz Barb’da olduğu gibi bu tür de sürü halinde bakılması gereken türlerdendir.
6 adet ve fazlası şeklinde kalabalık, topluluk akvaryumlarında bakılabilir. Küçük akvaryum balıklarından olmasına karşın oldukça dayanıklı bir türdür. Zor koşullara rağmen hayatta kalabilirler.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 7-8 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 70+ litre
- Bazı uyumlu türler: Tetra, Rasbora, Lepistes, Cüce Otocinclus, Danio, Gurami türleri
7. Ramirezi Balığı (Mikrogeophagus Ramirezi)

Ramirezi, ciklet türlerinin bir üyesidir. Farklı renklere sahip birçok türü bulunur. Gurami’de olduğu gibi bu balık da cüce cikletlerden biridir.
Ramirezi’nin sadece vücudu değil gözleri de renklidir. Siyah şeritleri olan kırmızı gözlere sahiptirler. Eşsiz renkleri ve karakterleriyle karma akvaryumlara çok büyük değer katarlar.
Bu türde dikkat edilmesi gereken, suyun temiz ve parametrelerinin stabil olmasını sağlamaktır. Ramireziler çabuk strese girebilen balıklardır. Bu yüzden zorluk derecesi orta’dır.
Yanına ekleyeceğiniz balıklar kendi boyutları, daha küçük balıklar ve yüzme alanı orta-yüzey olmalıdır.
- Bakım seviyesi: Orta
- Yetişkin boyut: 6 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Melek Balığı, Kardinal ve Neon Tetralar, Çöpçü, Gurami, Lepistes, Plati
8. Lepistes Balığı (Poecilia Reticulata)

Lepistes, akvaryum hobisine başlamayı düşünen herkes tarafından bilinen popüler bir türdür. Birçok renk, desen ve kuyruk, yüzgeç şeklinde Lepistes mevcut. Aralarında seçim yaparken zorlanacağınızı tahmin edebiliriz.
Bakımı kolay olan Lepistesler, yeni başlayan kişilere özellikle tavsiye edilir. Bir diğer avantajları da neredeyse her balık türüyle geçinebilir olmasıdır (büyük ve agresif türler hariç).
Mavi, sarı, turuncu, yeşil, bronz, siyah ve daha birçok renkli lepistes türü mevcut. Kombinasyonu oldukça geniş bir tür. Sadece renkleri değil kuyruk tiplerine göre de onlarca farklı lepistes türleri mevcut.
Kuyruk türlerine göre bazı lepistes balıkları; Üçgen kuyruklu, Yelpaze kuyruklu, Bayrak kuyruklu, Çift kılıç kuyruklu, Üstten Kılıç Kuyruklu. Bunların dışında yüzgeçlerine göre değişen türler de mevcuttur bunlardan en popüleri Fil Kulak Lepistes’tir.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 5-6 cm
- Ömrü: 2-3 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 40+ litre
- Bazı uyumlu türler: Tetra, Çöpçü, Gurami, Cüce Otocinclus, Danio, Plati, Moli, Gurami
9. Elektrik Mavisi Ramirezi (Electric Blue Ram – Mikrogeophagus ramirezi)

Ramireziler arasında favori balığımız Elektrik Mavisi varyasyonudur. Vahşi doğasında bulunmayan, akvaristler tarafından seçici üreme ile üretilmiş bir ramirezi türüdür.
Oldukça parlak mavi renkli bu balık, akvaryuma çok farklı bir hava katıyor. Karakteri ve birçok özelliği ile 7 numaradaki ramireziye benzer.
- Bakım seviyesi: Orta
- Yetişkin boyut: 6 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Çöpçü, Gurami, Melek Balığı, Kardinal ve Neon Tetralar, Lepistes, Plati, Moli
10. Zebra Balığı (Brachydanio Rerio)

Zebra Balığı, 5 ve üzeri gruplar halinde yaşamayı seven barışçıl balıklardır. Aslında zebralar yukarıdaki görsel gibi canlı ve parlak renklere sahip değillerdir. Yapay olarak fosforlu renkler ile üretilmektedir (transgenetik işlemi).
Bu tatlı su balığının orjinal renkleri koyu mavi ve sarıdır. Adlarını vücutlarına yatay uzanan çizgilerden alırlar. Çok hareketli ve sürü halinde yüzdükleri için bu balıkları izlemek oldukça keyif vericidir.
Zebra daniolar akvaryumdaki diğer balıklarla çok iyi geçinebilecek, bakımı kolay bir türdür.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 5 cm
- Ömrü: 5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 50+ litre
- Bazı uyumlu türler: Barışçıl, kendi boyutlarında tüm türler
11. Killifish

Bu balık henüz Türkçe olarak adlandırılmadı bu yüzden Killifish olarak biliniyor. Muhteşem renkleri ve alt türleri ile listemizde olmayı sonuna kadar hakeden bir türdür.
En bilindik çeşidi parlak mavi gövde e kırmızı dik çizgiler olanıdır. Birçok su parametresine uyum sağlamalarıyla dayanıklılığını kanıtlamış bir balıktır.
Bu küçük balık doğru beslendiği sürece canlı renkleri üzerinden eksik olmayacaktır. Küçük akvaryum balıkları arasında yer alsa da izlemesi son derece keyifli bir balık türüdür.
Killifish diğer türleri; Lyretail Killifish, Kisaki Killifish, Volcano Killifish, Redspot Panchax, Striped Panchax, Least Killifish.
- Bakım seviyesi: Orta
- Yetişkin boyut: 6 cm
- Ömrü: 2-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 50+ litre
- Bazı uyumlu türler: Neon ve Kardinal Tetra, Canlı doğuran türleri, Cüce Vatoz, Çöpçü Balığı
12. Gök İncisi Danio – Galaxy Rasbora (Danio Margaritatus)

Galaxy Rasbora, aynı zamanda Gök İncisi Danio olarak da bilinen renkli benekleri ile farkını ortaya koyan oldukça küçük bir türdür.
İlk zamanlar biraz ürkek olup akvaryuma yaklaştığınızda saklanabilirler. Ortama alıştıklarında sizden korkmadan, canlı renklerini sergileyerek yüzmeye başlarlar.
Zorunlu olmasa da sürü halinde bakılmaları görsel güzellik ve stressiz bir ortam için gereklidir. Boyutları çok küçük olduğundan, büyük balıklarla bakmaktan kaçınmalısınız.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 2 – 2.5 cm
- Ömrü: 3-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 35+ litre
- Bazı uyumlu türler: Tetralar, Lepistesler, Killifish, Çöpçü, Moli Balığı, Kırmızı kiraz karidesi, Amano karidesi
13. Cennet Balığı (Macropodus Opercularis)

Cennet Balığı, listemizdeki diğer türlere göre nispeten daha iri bir balıktır (hala küçük akvaryum balıklarından). Ancak bu kadar güzel renklere sahip bir türü eklemememiz de yanlış olurdu.
Bu balıktaki sorun, kavgacı ve yırtıcı olmalarıdır. Bulunduğu akvaryumda baskın tür olmak isterler. Daha büyük veya kendi boyutlarındaki balıklara karşı sürekli saldırganlık gösterecektir.
Eğer bakılmak isteniyorsa tek tür olarak bakılması uygundur. 1 erkek 4 dişi olacak şekilde bakarsanız akvaryumda huzursuzluk çıkmayacaktır. Mümkünse bitkili, saklanma alanı çok akvaryum kurulmalıdır.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 10 cm
- Ömrü: 8-9 yıl
- Davranış: Orta derecede agresif
- Akvaryum Hacmi: 75+ litre
- Bazı uyumlu türler: Tek tür olarak bakılması daha uygundur. Karma akvaryumlarda barışçıl, daha büyük cikletler ile bakılabilir.
14. Endler (Poecilia Wingei)

Endler Balığı canlı renkli, uysal ve küçük bir balıktır. Renk kombinasyonları oldukça geniştir. Sarı, mavi, turuncu, yeşil gibi birçok farklı renge sahip olabilir.
Akvaryuma renk ve hareket katan oldukça aktif balıklardır. Bakım konusunda da sahibini hiç yormaz, bakımı son derece kolaydır.
Akvaryum hobisine yeni başlıyor olsanız bile Endler asla sorun yaratmayacaktır. Yaşam alanı Lepistesler ile aynı bölgedir. Zaten birbirlerine akraba, çok benzer türlerdir.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 5 cm
- Ömrü: 3 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 40+ litre
- Bazı uyumlu türler: Saldırgan olmayan küçük ve orta tüm balık türleri
15. Beta Balığı (Betta Splendens)

Betalar tartışmasız en renkli akvaryum balıklarındandır. Seçici üreme ile üretilen beta balığı, yüzlerce renk, desen ve yüzgeç kombinasyonuna sahip olabilir. Eğer akvaryumlar hakkında birkaç dakika araştırma yaparsanız betaların adını duymamanız imkansızdır.
Renklerinin yanı sıra diğer avantajları da küçük balıklardan olmalarıdır. Labirentlilerin üyesi olan bu canlılar, maalesef kavanozlarda satılmayı beklenmektedir. Her ne olursa olsun hiçbir balık bu kadar küçük kaplarda tutulmamalıdır.
Herhangi bir araştırmaya rastlamadık ancak tahminimizce beta balıkları en çok bakılan tatlı su balık türü olabilir. Muhteşem görünümleri ve hareketlerinin sizi kendine çekeceğine emin olabilirsiniz.
Bu canlıların şiddetle tek beslenmeleri tavsiye edilir. Ancak yine de tek balık olmasını istemiyorsanız dikkat etmek kaydı ile aşağıdaki balıklardan ekleyebilirsiniz.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 6-7 cm
- Ömrü: 3-5 yıl
- Davranış: Orta derecede agresif
- Akvaryum Hacmi: 40+ litre
- Bazı uyumlu türler: Zebra Danio, Çöpçü Balığı, Rasbora (Betalar yüzeye yakın yaşarlar eğer büyük hacimli bir akvaryumunuz yoksa yanına ekleme yapmayınız.)
16. Siyah Yakut Barb (Pethia Nigrofasciata)

Siyah Yakut Barb, sürü halinde bakılması gereken türlerdendir. Önerilen sürü sayısı 8 ve fazlası şeklindedir. Başlarındaki koyu kırmızı-mor renk, akvaryum balıklarında yaygın olarak görülmez.
Erkek olanlar dişilere oranla daha küçük ve renklidir. Bu özellikleri sebebiyle Mor Başı Barb olarak da bilinirler. Maalesef vahşi ortamında bozulan yaşam alanları ve aşırı toplama bu türü tehlikeye attı.
Yavru dönemlerinde pek hoş renkli bir balık değildir. Açık, soluk sarı renginde olan Siyah Yakut, yetişkinleştikçe asıl rengini alır.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 5-6 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 80+ litre
- Bazı uyumlu türler: Tetralar, Guramiler, Çöpçü, Zebra Danio, Barb türleri
17. Mücevher Tetra (Hyphessobrycon Callistus)

Yeni başlayanlar için önerilebilir. Diğer Tetra türleri gibi Mücevher Tetra’da küçük balıklardandır. Alev renkli görünümleri ve hiç durmadan hareket etmeleri akvaryumunuza canlılık getirecektir.
Sürü balığı olduklarından, 6 ve üzeri gruplar halinde bakılmalıdır. Doğal yaşamında bitki kökleri ve su kalıntılarına alışık olduğundan bitkili akvaryumlarda daha rahat ederler. Eğer aşırı ışık kullanmazsanız sürü halinde muhteşem hareketlerini izleyebilirsiniz.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 5 cm
- Ömrü: 5-7 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 50+ litre
- Bazı uyumlu türler: Dipte yaşayan balıklar (Çöpçü, Cüce Vatoz), Barb, Tetralar, Danio
18. Moli Balığı (Poecilia Sphenops)

Siyah, Beyaz, Gümüş, Dalmaçyalı Moli gibi çeşitli türleri vardır. Kuyruk tiplerine göre de sınıflandırılır. Yukarıdaki görsel altın sarı renkli Ay Kuyruk Moli Balığı’na aittir.
Bu küçük, şirin akvaryum balığı, birçok balıkla uyum sağlayabilen uysal canlı doğuran türlerindendir. Yeni başlayanlar için uygun bir balıktır.
Transgenetik versiyonu olan Balon Moli cinsi de mevcuttur. Birçok türle uyum sağlayabilse de taban seviyesi balıkları hariç tek tür bakmanız onlara daha stressiz bir ortam yaratacaktır.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 6 cm
- Ömrü: 4-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Lepistesler, Daniolar, Platiler, Tetralar, Melek Balığı, Kılıçkuyruk, Cüce Vatoz, Çöpçü
19. Plati (Xiphophorus Maculatus)

Platiler, Kılıçkuyruk ve Moli ile benzer görünüme sahiptirler. Uysal yapıları ve dayanıklı olmaları ile bilinirler. 100 yılı aşkın süredir akvaryumlarda bakılan bir balık türüdür.
Erkek olanlar dişilere göre daha küçüktür. Birçok farklı renk ve desen ile görebilirsiniz. Hala melezmeleme yapılarak yeni türlerin çıkarıldığı akvaryum balıklarından biridir.
Kırmızı, yeşil, sarı, beyaz, turuncu renkli ve karışık desenli türleri olan uyumlu balıklardan biridir.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 6 cm
- Ömrü: 3-4 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 50+ litre
- Bazı uyumlu türler: Lepistesler, Moli, Tetralar, Daniolar, Kılıçkuyruk, Cüce Vatoz
20. Kılıçkuyruk (Xiphophorus helleri)

Kılıçkuyruk Balığı, çekici renkleri, bakım kolaylığı ve sakinlikleriyle birçok hobicinin baktığı balıktır. Adını almalarını sağlayan kılıca benzer kuyrukları bulunur. Platiler ile akrabalıkları vardır.
Erkek balıklarda olan bu kuyruk şekli, dişilerde yoktur. Barışçıl bir türdür ancak kendi türlerinden diğer erkeklere karşı baskın olmak için saldırgan tavırlar gösterebilir.
Bu balık aslında 15 cm civarıdır. Ancak bu boyutun neredeyse yarısı kuyruklarından kaynaklıdır. Kuyrukları görmezden gelerek renkli ve küçük akvaryum balıkları listemize ekledik.
- Bakım seviyesi: Kolay
- Yetişkin boyut: 15 cm
- Ömrü: 3-5 yıl
- Davranış: Barışçıl
- Akvaryum Hacmi: 60+ litre
- Bazı uyumlu türler: Moli, Melek, Gurami, Tetralar, Lepistes, Cüce Vatoz, Otocinclus, Barb
Siz Hangilerini Seçtiniz?
Sizler için 20 adet renkli ve küçük akvaryum balıkları listeledik. Peki bu balıklardan hangileri sizin daha çok ilginizi çekti?
Balığa karar verdiyseniz, seçtiğiniz balıkların ihtiyaçlarını mutlaka öğrenmeli ve ona göre uyumlu türler ile birlikte doğru bir akvaryum kurulumu yapmanız gereklidir.
Lütfen sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve yorumlardan bize sorun.
SSS
En güzel akvaryum balığı hangisi?
Bu sorunun cevabında tek bir balık söylemek, diğerlerine haksızlık olur. Cikletler, Guramiler, Betalar, Tetralar bu akvaryum türlerinin hepsinde birbiri ile yarışabilecek güzel balıklar vardır. Listemize bir göz atarak siz de o balığı bulabilirsiniz.
En küçük akvaryum balığı hangisidir?
Sadece 1 cm boyutuyla Dünya’nın en küçük tatlı su akaryum balığı, Paedocypris Progenetica‘dır. Bunların ardından kabuklu ailesinden daha küçük karides türleri gelebilir.
Akvaryumu temizleyen balıklar hangileridir?
Akvaryumdaki yosunlardan, yem atıklarından kurtulmanın en kolay yolu buna uygun birkaç balık eklemektir. Akvaryumu temizleyebilecek omurgasız ve balık türleri; otocinclus affinis, cüce vatozlar, SАЕ, moli, çöpçü balığı, elma ve ramshorn salyangozu. Bunlara ek olarak bize göre en iyi yosun yiyiciler akvaryum karidesi türleridir.
Kaynaklar: Wikipedia