Beyaz Benek Hastalığı: 6 Adımda Kesin Çözüm Tedavi 2023
Beyaz benek hastalığı, belki de en çok karşılaşılan hastalık olabilir. Hastalığın sebebi bir parazit türüdür. Beyaz benek paraziti olan tatlı su balıkları tedavi edilmezse maalesef ölümle sonuçlanabilir.
Önemli balık hastalıklarından biri olan beyaz benek hastalığını teşhis ve tedavi etmek zor değildir. Tedavisi zamanında ve doğru yapılırsa, balığınız bu hastalıktan kurtulabilir.
Beyaz Benek Hastalığı
Beyaz benek hastalığı, latince adı ile ichthyophthirius multifiliis (ich) belirtileri ve tedavisi hakkında konuşacağız. Balığınızın sağlığı, su kalitesi ve diğer birçok faktörle doğrudan ilişkilidir. Bu değerler bozulursa oluşacak bakteriler ve parazitler balıklarınızı hasta edebilir. En iyi tedavi yöntemi önlem almaktır.
Beyaz Benek Belirtileri
Beyaz benek belirtileri arasında en anlaşılır olan tabi ki balıktaki beyaz noktalardır. Bunun yanı sıra beyaz benek olan balıklar, kendilerini kayalara ve diğer şeylere sürtmeye başlarlar. Hastalık 3 evrelidir ve bu evleri anlamak, hastalığın tedavisinde bir adım önde başlamak demektir.
1. Evre: Trophont
Bu evre, hastalığın balığa yerleşme evresidir. Parazit, balığın derisi ile mukus arasına yerleşerek, bir kist oluşturur. Paraziti yok etmek istiyorsanız bu aşamada maalesef yapabileceğiniz bir şey yok.
Oluşturduğu kist, müdahale etmenizi engelleyecektir. Balıktan beslenen parazit, kist oluşumunun tamamlanmasının ardından kendini suya bırakır.
2. Evre: Tomite
Bu evdere tedavi mümkündür çünkü; parazit kendini artık suya bırakmış, tutunacak bir yer aramaktadır. Yüzey fark etmeksizin herhangi bir yere tutunarak çoğalmaya başlar. Bu evrede parazit, kimyasal müdahaleye karşı savunmasız olacağından yok edilebilir.
3. Evre: Thermont
En olası tedavi bu evrede gerçekleşebilir. Üremesi tamamlanan parazitler, kistin dışına çıkarak suya karışırlar ve beslenmek üzere bir durak aramaya başlarlar. Bu yüzden beyaz benek tedavisinin en tesirli olacağı zaman da bu evredir.
Beyaz Benek Tedavisi Kesin Çözüm
Bu hastalık tedavi yöntemine göre en kolaylarından biridir. Kesin çözüm için hasta olan balığı (balıkları) karantina akvaryumuna alın ve diğer balıklarınızı da gözlemleyerek gerekliyse ana akvaryumunuz için de tedaviyi uygulayın. Aksi halde ana akvaryum suyunda bulunan parazitler ölmeyecek, dolayısıyla paraziti de yok edemeyeceksiniz.
Hastalığa neden olan parazit türünü savunmasız olarak yakalama ve yok etme evlerini yukarıda yazmıştık. Beyaz benekler balıklarınız üzerinde görünüyor ve tedavi için geç hareket edilmediyse kesin olarak işe yarayacaktır.
Adım adım yapmanız gerekenler:
- Akvaryum suyunun sıcaklığını yavaş yavaş birkaç gün içinde önce 28 dereceye ardından da yine birkaç gün içinde 30 dereceye kadar yükseltin. Bu işlem, parazitin savunmasız kalmasını sağlayacak. (Sıcaklık değerleri balık türüne göre değişkenlik gösterebilir. İşlemleri yapmadan önce lütfen balığınız hakkında bilgi edinin)
- Her 5 litre karşılığı için 1 çay kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin (Fazlası balıklara zarar verebilir). Burası önemli çünkü bazen yanlışlıkla kaya tuzu yerine limon tuzu veya sofra tuzu kullananlar oluyor. Eğer işlemi karantina akvaryumunda yapıyorsanız, az miktarda metilen mavisi de kullanabilirsiniz.
- Her 2 günde bir veya günlük olarak %30 su değişimi yapın (Tuz ilavesini ve metilen mavisini tekrar uygularken değişim oranına dikkat ediniz).
- Bu işlemi 10 günlük süre içerisinde kadar yapmaya devam edin. Sudaki sıcaklık sayesinde balığınızın vücudundan beyaz beneklerin kaybolduğunu görebilmeniz gerekiyor.
- Balıklarınızı gözlemleyin, bu aşamada balıklarınızda iyileşme gözle görülür hale gelecektir. Nadiren de olsa, eğer iyileşme olmadıysa derhal beyaz benek ilacı edinip uygulamaya başlayarak ilaç ile tekrar tedaviyi deneyin.
- İşlem sonrasında sıcaklığı yavaş yavaş tekrar normal seviyeye düşürün. Ek olarak tuz oranını da dengelemek için %70’lik bir su değişimi yapın.
ÖNEMLİ UYARI: Akvaryumunuzda bitki, salyangoz, karides ve vatoz varsa tuz veya ilaç ekleme adımını kesinlikle karantina tankında yapın. Aksi halde bu canlıları kaybedebilirsiniz. Ayrıca yeni bir balık aldığınızda hasta olmadığından emin olmak için karantina akvaryumunda birkaç hafta tutmanız gereklidir.
Son Görüşler
Akvaryum hobisine yeni başlamış veya yılların tecrübesine sahip olsanız bile beyaz benek hastalığı tecrübe etme ihtimaliniz her zaman var. Bu hastalık bazen kısa bir sürede ortaya çıkıp kendi kendine yok olabilir. Ancak çoğu zaman tedavi edilmezse akvaryumunuza yayılarak, tüm akvaryum balıkları hasta olarak, sonunda da maalesef ölümle sonuçlanabilir.
Bu yazımızda beyaz benek hastalığı, belirtileri ve tedavisi hakkında gerekenleri anlattık. Umarız balığınız kısa zamanda sağlığına kavuşur.
Lütfen, soru ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum alanını kullanarak bize yazmaktan çekinmeyin.
SSS
Beyaz benek hastalığı ölümcül mü?
Tedavisi ve fark edilmesi kolay olan bu hastalık, zamanında e doğru tedavi uygulanmazsa balığınızın ölümüne sebep olabilir. Yazıda anlattığımız tedaviyi uygulayarak balıklarınızı kurtabilirsiniz.
Beyaz benek i̇nsanlara bulaşır mı?
Hayır beyaz benek hastalığı insanlara karşı bulaşıcı değildir ve insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmaz.
Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Beyaz benek tedavi süresi 10 gündür. Bu süre zarfında tedavide eksiklik veya yanlışlık yoksa balıklarınız iyileşecektir.
Yazanları uyguladım ve 1 haftada balığım iyileşti çok teşekkür ederim 🙂
Çok sevindik balığınızla uzun, sağlıklı yıllar geçirmenizi dileriz.
Bence kesin cözüm balıgı ınfaz etmek bendekı kesın cozum bu 🙂
Bazı tedavi edilemeyen ve balığa acı veren hastalıklarda en doğru çözüm olarak yapılması gerekse de, beyaz benek hastalığı için bunu yapmaya gerek yoktur. Beyaz benek tedavi edilebilir bir hastalıktır.