İç Parazit Nedir? Balıklarda İç Parazit Tedavisi 2023
Balıklarda iç parazit, özellikle tropikal akvaryum balıklarında yaygın olarak görülen bağırsak hastalığıdır. Camallanus adı verilen bir solucan (nematod), balığın sindirim sistemine yerleşerek onun kanıyla beslenir.
Nematodlar, uç kısımlarında sahip oldukları bir organ ile balığın vücudunu içeriden delip kanını emerler. Bu olduğunda balığın anüsünden sarkan kırmızı renkteki nematod gözle görülebilir.
İç Parazit (Camallanus) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nedir?
İç parazit (Camallanus), balıkların sindirim sistemine yerleşerek onların gıdalarından beslenen ve tedavi edilmezse balığın ölmesine sebep olacak solucan yapılı nematod adı da verilen parazitlerdir.
Solucan gibi görünüp onlar hareket ettiğinden ve sürekli anüs bölgesinde kaldığı, renklerinin de kırmızı, kahverengi olması sebebiyle onu teşhis etmeniz zor değildir. Balık dışkısı ile karıştırılsa da dikkatli bakıldığında nematod olduğu kolayca anlaşılabilir.
Bu iç parazitin nereden ve nasıl geldiği, balığa nasıl yerleştiği kesin olarak bilinmese de çeşitli sebepler var. Çoğunlukla canlı doğuran türlerinde karşılaşılsa da diğer balık türleri de nematodlara vücutlarını teslim edebilir.
Balıklarda İç Parazit Belirtileri Nelerdir? Akvaryuma Nasıl Gelirler?
Balık habitatlarında iç parazitler, genellikle tropikal tatlı su balıklarını hedef alırlar. Diğer nematod türleri gibi Camallanus solucanları da akvaryumunuza birçok farklı şekilde yerleşebilir. Bunlardan en başta gelenleri:
- Kalitesiz balık yemleri
- Canlı bitkiler
- Kabuklular
- Yeni Eklenen Balıklar
- Canlı Yemler (Kopepod)
Aynı akvaryum ekipmanlarının birkaç farklı akvaryumda kullanılması iç parazitlerin tümüne yayılmasına sebep olabilir. Bağırsaklarına yeni yerleşilen bir balıkta iç paraziti teşhis etmek kolay değildir. Bu süreçte içeride saklanarak beslenmeye devam edebilirler.
İç Parazit Belirtileri
İç parazitler (Camallanus solucanları), balığa yeterince sayıda yerleştiklerinde onu öldürebilir.
İç parazitin yaygın belirtileri:
- Yemlere ilgisizlik
- Karın bölgesinde şişlik
- Balığın renginde kararma
- Hareketsizlik
- Jel benzeri dışkı
İç parazitin çoğalması, kötü su kalitesi, kalitesiz yem ve kalabalık akvaryum gibi sebeplerle daha da ileriye gidebilir. Bu faktörler, stresi çoğaltarak, balığın bağışıklığını azaltacak ve hastalığın daha da kötüye gitmesini sağlayacaktır.
Balıklarda İç Parazit Tedavisi
Tedavinin etkili olabilmesi, erken teşhis ile mümkünleşecektir. Birkaç gün gözlemlediğiniz balıkta iç parazit olduğuna karar verdiyseniz ilk aşamada solucanları zayıflatmak için sarımsak suyu kullanarak yem hazırlamak veya sarımsak katkılı yemlerden kullanmak gerekir.
Ek olarak ilaç tedavisine başlayarak solucanları makul sürede yok edebilirsiniz. Kullanabileceğiniz etkili ilaç seçenekleri arasında Flagyl + Cipro ve Permasol vardır. Bu ilaçları eczaneden temin edebilirsiniz. Belirtmemiz gerekir ki bu ilaçlar balıklar için tehlikelidir ve ölmelerine sebep olabilir.
Flagyl kullanarak ana akvaryumda tedavi:
- 5 adet Flagyl, akvaryumdan alacağınız 200ml kadar suda eritin.
- Bu ilaçlı suyu balığın ağız yolundan günde 2 defa olmak üzere 4 damla damlatın ve içmesini sağlayın.
- İlaç tedavisine 5 gün devam edin.
- Tedavinin ardından akvaryumda %70 kadar su değişimi ve genel temizliğini yapın.
- İşlem sonrası balıklarınızı gözlemleyin, belirti gösteren balıklara 3 hafta sonra tekrar tedavi uygulayın.
Flagyl ve Cipro kullanarak karantina akvaryumunda tedavi:
Dikkat! Ölçülere uyunuz. İlaçları akvaryum litrenizi hesaplayarak veriniz.
Akvaryum hacminizi öğrenmek için: Akvaryum Litre Hesaplayıcı
- Su ısısını yavaş yavaş 30 dereceye kadar çıkarın.
- İlk gün, her 50 litre için 1 flagyl ve 100 litre için 1 cipro ölçüsüyle eriterek akvaryuma karıştırın.
- İkinci gün, %70 su değişimi yapın ve 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 2 cipro ölçüsüyle eritip akvaryuma ilave edin. Isıyı 32 dereceye yükseltin.
- Üçüncü gün, %70 su değişimi yapın ve 100 litreye 3 flagyl ve 100 litreye 2 cipro ekleyin. Isı 32 derecede sabit.
- Dördüncü gün, %70 su değişimi, akvaryum ve filtre temizliği yapın. Isıyı yavaş yavaş tekrar 30 dereceye düşürün.
- Tedavi süresince balıklarınızı takip edin ve beyaz dışkılama yapan balıklarınıza yukarıdaki ağıza damlatma yöntemini uygulayın.
Permasol kullanarak karantina akvaryumunda tedavi:
Bu tür parazit kaynaklı enfeksiyon hastalıklarında en sağlıklısı balığı, karantina akvaryumunda tedavi etmektir. Balıkların dışkısında da parazit olduğu için akvaryum suyunun belirli miktarda ilaçlı olması tedaviye katkı sağlayacaktır. Permasol bu tür kullanımlar için etkili ve iyi bir ilaçtır.
Yukarıdaki tedaviye ek her 100 litre için yarım tablet olmak üzere permasol ekleyin. Tedaviyi bitirene kadar balığınıza kaliteli yemler ile destek sağlayın.
Son Görüşler
İç parazitler, lepistes ve moli gibi canlı doğuran türleri başta olmak üzere çoğu türde görülebilir. Tedavisi kolay olmayan bu solucanlar, balığın anüsünden çıkana kadar fark edilmeyebilir. Bu evrede parazitler oldukça yayılmış olduğundan bir an önce tedaviye başlanması hayatidir.
Her zamanki gibi bu solucanların önüne geçmek için yeni alınan balıkları bir kaç hafta karantinada tutarak gözlemlemek gereklidir. Aldığınız bitkileri de akvaryuma eklemeden önce banyo işlemi yaparak iç parazitlerin önüne geçebilirsiniz.
Bitkileri temizlemek için 5 litreye 1 tablet olacak şekilde permasol tableti eriterek ekleyin. Bu su içerisinde bitkiyi en az 30 dakika olacak şekilde banyo yaptırın.
Diğer bir önemli husus da kullanığınız yemlerdir. Mutlaka bilindik, marka yemlerden kullanmanız tavsiye edilir. Normal yemlere ek olarak sarımsaklı yemlerden de haftada 2-3 kere olacak şekilde kullanmanız, iç parazitlerin önüne geçmenizde yardımcı olacaktır.