Renk, desen ve kuyruk tiplerine göre beta balığı türleriPin

Beta Balığı Türleri: Renk, Kuyruk ve Desenlere Göre 27 Betta Türü

Beta balığı türleri, renkleri ve desenlerinin sonsuz çeşitliliği yüzünden, kişiliğinize uyan bir beta balığı seçmek sizi yorabilir. Beta akvaryumu kurmadan önce, kesinlikle onun hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak gerekir.

Beta balıkları (betta splendens), akvaryumlar için en popüler tatlı su balıkları arasında ilk sıralarda gelir. Birçok farklı renk ve şekle sahip oldukları için sevilen bir türdür. Onu diğer akvaryum balıklarından ayıran muhteşem karakterlere sahipler.

Çok fazla çeşidi olduğu için, hangi balığın daha iyi olduğunu ayırt etmek, kuyruk şekli, desenleri ve renklerine göre belirlenir.

Akvaryum hobisine yeni başlayan ve evcil hayvan edinmek isteyen biri, beta balığının saldırgan tavırlarını görünce şaşırabilir. Ancak genellikle doğru yemler ile beslenir ve yaşam ortamı doğru hazırlanırsa herhangi bir sorun yaşanmaz.

Şunu da belirtmeliyiz ki betta balıkları aynı akvaryumda diğer balık türlerinin çoğu ile geçinemezler. Ya onlara özel olarak bir akvaryum ayırmalısınız ya da yeterince büyük bir akvaryum alarak, betalar ile uyumlu türler ekleyebilirsiniz. Bu yazıda sizi en iyi yansıtan betayı bulmanıza yardımcı olacağız. Hadi başlayalım!

Beta Balığı Türleri

Beta baligi turleri 2022 - Beta baliklari desen renk ve kuyruk tipleriPin

Beta balığı türleri, diğer adı ile siyam kavgacı balıklar, akvaryum hobisine yeni başlamış kişilerce genellikle ilk tercih olarak seçilir. Çünkü beta balığı fiyat olarak da çoğu balıktan uygundur. Ayrıca beta balığı bakımı kolaydır. Hem bunlar hem de mükemmel görünüşleri, onları arzulanan bir tür haline getiriyor.

Eğer sizi tanıyabilecek, size yakınlık gösterebilecek bir balık arıyorsanız beta balığı ilk tercihiniz olabilir. Bu balık hiç görülmemiş çok ilginç davranışlar sergileyebilir. Balığınızın, akvaryumunuzda suların yüzeyine baloncuklar yaptığını görürseniz korkmayın çünkü bu betalara özgü bir davranıştır.

Beta balıklarının “labirent” olarak bilinen bir soluma organı vardır. Bu organ, balık yeterli oksijen alamadığında, havadaki serbest oksijeni solumak için kullanabilmesini sağlar. Balık, derisi kurumadığı müddetçe yaşayabilir.

Betaları kuyruklarının boyutuna, desenine, şekline ve renklerine bakarak kategorize etmenin yolları mevcuttur.

Kuyruklarının, uzun olandan kısa ve düz olanına kadar birçok varyasyonu vardır. Ayrıca vücut şekilleri de birçok çeşide sahip olabilir.

Ancak, tabi ki betaların en belirgin özellikleri muhteşem renkleridir. Bu özellikleri birleştirdiğinizde, yüzlerce beta türü olacaktır ve her beta türü özeldir hiçbiri diğerine benzemez. Şimdi en güzel beta balığı türlerine değineceğiz.

Renklere Göre Beta Balığı Çeşitleri

Betaların büyük kısmı sadece tek renkli iken, bazıları da birçok renkten oluşabilir. Tek bir beta 2-3 çeşit farklı renge sahip olabilir. Balığa gerçek rengini veren, derisinin üzerindeki pigment hücreleridir.

Eğer beta balığınızın rengi değişiyor ise bunun üç nedeni olabilir:

  1. Balığınız marble genine sahip olabilir,
  2. Akvaryum suyunuz olması gerekenden soğuktur,
  3. Son olarak da maalesef balığınız hasta olabilir.

Mavi Beta Balığı

Mavi beta - Blue betta fishPin


Muhtemelen mavi beta balığı türleri en yaygın olanıdır. Ancak mavinin birçok tonu da vardır. En bilindik çeşitleri ise: Çelik Mavi, Turkuaz Mavi ve Kraliyet Mavi’dir. Ayrıca beta renkleri arasında en çok rastlanan mavi renk olabilir.

Siz hangisini beğendiniz bilmiyorum ancak, mavi betalar arasında benim favorim kesinlikle Kraliyet Mavisi Beta (Royal Blue Betta).

Kırmızı Beta Balığı

Kırmızı beta - Red betta fishPin

Eğer egemen bir beta istiyorsanız, kırmızı beta balığı size uygun olan renktir. Çünkü kırmızı betalar baskın olmalarıyla bilinirler. Bu beta, akvaryumda yüzerken kırmızı rengi ile adeta göz kamaştırır. Ayrıca bu renk betaların çoğu türünde görülebilir.

Genellikle canlı kırmızı renge sahiptirler. Ancak eğer balığınız canlı bir kırmızıya sahip değilse (rengi soluk ise), akvaryumunuzun su kalitesini gözden geçirmelisiniz. Muhtemelen pH, sudaki oksijen veya su sıcaklığı uygun değerlerde değildir.

Tabi ki renk canlılığı sadece bunlarla alakalı değildir. Betanızı beslediğiniz yemlerden kaynaklı da bu sorunla karşılaşabilirsiniz.

Siyah Orkide Beta

Siyah orkide beta - Black orchid betta fishPin

Siyah Orkide Beta, kendi çeşidinde üç farklı türe ayrılabilir. Bunlar, Siyah Dantel, Metalik ve Melano’dur. Betalar genellikle canlı ve güzel renklere sahip olmasıyla bilinir. Beta balığı siyah renkle de oldukça albenili ve çekici olabilir.

Zarif bir balık istiyorsanız siyah orkide beta size istediğinizi verecektir. Bu balığın gövdesinde ve kuyruğunda mavi veya mora çalan renkler görebilirsiniz. Bu renk ile ünlenen türlerin başında, taç kuyruklu siyah orkide beta geliyor.

Pembe Beta Balığı

Pembe beta baliklari - Pink betta fishPin

Pembe Beta Balığı, henüz üretilemeyen renklerden biri. Ancak pembe, lavander beta balıklarında kısmen görülebilir. Ayrıca Süslü (Fancy) betalar da bazı kısımlarında pembe renklere sahip olabiliyor.

Pembe beta üretmek için hala çalışılıyor. O zamana kadar yukarıdaki beta türlerini (Fancy ve Lavander) tercih edebilirsiniz.

Sarı Beta Balığı

Sari beta - Yellow betta fishPin

Sarı Beta Balığı da neredeyse mavi kadar yaygın olan renklerden biridir. Bu balık genellikle yüzgeçler ve kuyruk boyunca uzanan zengin bir vücut sarısı rengi gösterir.

Sarı renk aslında kendi habitatında yetişen betalarda yoktur. Bunun sebebi de genlerinde kırmızı rengin bulunuyor olmasıdır. Sarı beta balıkları evcilleştirilerek ortaya çıkan renklerdendir. Evcilleştirilen betaların geninde kırmızı renk olmadığı için sarı türemiştir.

Bu türde, sert, düz sarıdan, yumuşak geçişli birçok sarı gölge de görülebilir.

Mor Beta Balığı

Mor beta baligi - Purple betta fishPin

Mor Beta Balığı bulmak tabiri caiz ise samanlıkta iğne aramaya yakındır. Kendi türü arasında hakiki mor beta çok nadir bulunur. Çevrimiçi ortamlarda bolca mor beta fotoğrafları görebilirsiniz ancak fotoğrafı kadar kolay göremezsiniz.

Günümüze kadar, kusursuz ve saf mor bir beta sadece “Chiawcharn Chaisaeng” tarafından üretildi. Ancak Bay Chaisaeng, Bangkok’ta bulunan Minburi Beta isimli bir çiftlikte ürettiği balığı, nasıl ürettiğini sır gibi saklıyor.

Saf mor olmasa da bu rengi karışık olarak görebileceğimiz birkaç tür vardır.

Beyaz Beta Balığı

Beyaz beta - White betta fishPin


Beyaz Beta Balığı, ihtişamlı diğer renklerle kıyaslandığında size sade gelebilir. Ancak, sadece renk değil kuyruk tipleri de beta balıklarını özel kılan bir özelliktir. Doğru yüzgeç tipini seçtiğiniz taktirde beyaz renk ile harika görünebilecek betalar var.

Sade bir akvaryum ve koyu renk arka plan ile beyaz betalar önyargınızı yok edebilir.

Yeşil Beta Balığı

Yesil beta - Green betta fishPin

Tamamen yeşil beta balığı bulmak zordur. Genellikle turkuaza yakın metalik bir renkle görülürler. Yeşil betalara dikkatli baktığınızda, koyu ve açık tonların birleştiğini görebilirsiniz. Ona ışık tutacak olursanız, renklerinin janjanlı detaylarını inceleyebilirsiniz.

Eğer çıplak gözle baktığınızda saf koyu yeşil görebiliyorsanız, balığınız nadir bulunan betalardandır.

Kuyruk Çeşitlerine Göre Beta Balıkları

Beta balığı türleri sınıflandırılması genellikle kuyruk şekline göre yapılır. Şüphesiz kuyruk, betaların bu kadar cezbedici olmasında büyük rol oynar.

Onlarca çeşit olmasına karşı, bunlardan bazıları betaların akvaryum hobisinde yaygınlaşması ile unutulmuşlardır. Tabi ki bunda yeni varyasyonların daha estetik kuyruk şekillerine sahip olmasının etkisi de büyüktür.

Birçok kuyruk şekli ve renge sahipler, şimdi hangisi size daha çekici geliyor bunu bulmalısınız.

Tül Kuyruk Beta (Veil Teil)

Tul kuyruk ve Tac kuyruk beta baligi-Veiltail and Crowntail betta fishPin

Tül kuyruk beta, Türkiye de dahil Dünya’nın birçok ülkesinde hobidekiler tarafından en yaygın bilinen türdür. Beta balığını beta yapan aslında bu kuyruk şeklidir. Çünkü yaygınlığı sayesinde akvaryumlarda daha fazla tercih edilmişlerdir.

Tül kuyruk betanızın üremesini isterseniz, muhtemelen elde edeceğiniz balığınız yine aynı kuyruk yapısına sahip olacaktır. Çünkü bu kuyruk şekli, genetik olarak baskınlığı ile bilinir. Ancak üremeleri en kolay türlerden biridir.

Bu varyasyonun erkeği, aşağı doğru akan uzun bir kuyruğa sahiptir. Birçok farklı renk varyasyonunda gelir ve genel görünüm oldukça dikkat çekicidir. Kuyruk ve yüzgeçleri sonuna doğru incelen, adını da almasına sebep olan tül gibi aşağıya sarkık bir şekle sahiptir.

Erkek betalar daha uzun kuyruklara, dişiler ise nispeten daha kısa kuyruklara sahiptir.

Taç Kuyruk Beta (Crown Tail)

Taç kuyruk beta, varyasyonlar arasında genç olanlardan biridir. İlk olarak Ahmad Yusuf tarafından yaklaşık 25 yıl önce Endonezya’da üretilmiştir. Taç beta balığı varyasyonları kendi içinde de farklılaşarak zamanla gruplanmıştır.

Uzun kuyruklular çok daha agresif olabilirler. Yüzgeçlerinin tamamı gergin olduğunda çok güzel bir görünüme sahiptir. Yüzgeç ve kuyruk kirişi, zar tabakaya oranla daha uzun hale gelerek, ona saçaklı bir yapı sağlar.

Tarak Kuyruk Beta (Comb Tail)

Tarak kuyruk ve Kisa kuyruk beta baligi-Combtail and Shorttail betta fishPin

Tarak kuyruk beta, taç kuyruk gibi uzun kuyruğa sahiptir, ancak onlarınki kadar uzun değildir. Tarak kuyrukta yüzgeç ve kuyruğun kenarları testereye benzer tırtıklı bir yapıya sahiptir. Taç kuyrukla aralarındaki en belirgin fark, kuyruk kirişidir. Tarak kuyrukta bu yapı daha kısadır.

Taç kuyruk betalar ile oldukça benzer olduklarından, sınıflandırılması en zor beta balığı türleri arasında Tarak kuyruk da yer alır.

Taç kuyrulardan kolay ayırt edebilmek için şunlara dikkat edilebilir:

  • Kirişlerin bölünmeleri, biraz uzaktan bakıldığında da görülebilecek kadar ayrı olmalıdır,
  • Bu bölünmeler, başladığı noktadan sona, üçte biri kadar olmalıdır.
  • Taç kuyrukta bu bölmeler çok daha şiddetlidir ve buna bakılarak ayırt edilmelirdir.

Kısa Kuyruk Beta (Short Tail)

Kısa kuyruk beta balığı, diğer türlere nazaran daha yuvarlak ve kısa kuyruğa sahiptir. Plakat beta olarak da adlandırılırlar. Bu ad onlara Tayca’da verilmiştir. Bu tür, neredeyse beta olmanın sınırındadırlar çünkü betalarda alışılmış olan görkemli uzun kuyruğa sahip değillerdir.

Bu beta türü, yaşam alanındaki geleneksel, akvaryum evrimine uğramamış tür olarak kabul edilir. Bu sebepten olabileceği gibi bu tür, diğerlerine göre çok daha agresif ve enerjiktir. Her ne kadar vücut yapıları evrimleşmemiş olsa da çok hoş ve görkemli görünen kısa kuyruklar vardır.

Yarım Ay Beta (Halfmoon Betta)

Yarım ay ve Cift kuyruk beta baligi-Halfmoon and Doubletail betta fishPin

Yarım ay betalar aslında bir delta kuyruk türüdür. Kuyrukları yarım ayı andırdığı için bu isim verilmiştir. Kuyruk büyüklükleri 180 derecenin üzerine çıktığı için deltalardan ayrı sınıflandırılmışlardır. Bu özellik onları muhteşem yapan en belirgin özellikleridir.

Bu türü kendi habitatında bulamazsınız. Bunun sebebi, gösterilerde sergilenmek amacıyla uzmanlar tarafından yetiştirilmesidir. İlk yetiştirilme zamanı 1980’ler olarak biliniyor. Ardından da Avrupa ve Dünya’ya yayıldılar.

Bu türün kalitesi birkaç özelliği ile anlaşılır. Bunlar:

  • Kuyruk genişliği,
  • Kuyruk kirişlerinin eşit uzunlukta olması,
  • Kuyruk şeklinin yarım daire gibi olması,
  • Yüzgeç uzunluklarının kuyrukla orantılı olması,
  • Tüm yüzgeçlerini gerdiğinde kuyruk ile aynı hizada bulunmaları.

Çift Kuyruk Beta (Double Tail)

Çift kuyruk beta, 1960’ların başında Hintli bir beta sever tarafından üretilmiştir. Aslında çift kuyruk, kendi habitatında görülmeyen evrimleştirilmiş bir balıktır. Adını almasına sebep olan şey, balığın alt yüzgeci ile benzer uzunlukta sırt yüzgeci ve buna ek iki adet kuyruk lobu olmasıdır.

Bu betanın sırt yüzgeci diğer cinslere daha yapılıdır. Bu varyete beta balığı türleri arasında nadir bulunanlardandır. Bu balığın sağlıklı üremesini sağlamak için kendi cinsi ile değil, delta kuyruklar ile çiftleştirilmesi gerekir. Bunun nedeni, birbiri ile çiftleştirilen çift kuyrukluların yavrularının büyük oranda sakat olmasıdır.

Fil Kulak Beta (Dumbo Betta)

Delta kuyruk ve Fil kulak beta baligi-Deltatail and Bumbo betta fishPin

Fil kulak beta, diğer adı ile Dumbo betalar gerçek bir güzellik abidesidir. Fil kulaklı olarak isimlendirilmesinin sebebi, çok büyük pektoral yüzgeçleri olmasıdır.

Bu yüzgeçlerin rengi balığın gövde rengi ile aynı veya gövde rengine göre daha koyu olabilir. Aslında bu balık, kuyruk bölümüne de renk bölümüne de uymuyor. Diğer betalara nazaran onu eşsiz yapan pektoral yüzgeçledir.

Fil kulak betalar, genellikle parlak, göz alıcı renklere sahiptir. Akvaryumcularda görebileceğiniz en yaygın renkler, parlak mavi, kırmızı, sarı ve turkuaz gibi renklerdir. Ancak fil kulak, kendi doğasında yeşil, kahve rengi gibi donuk renklere de sahiptir.

Delta Kuyruk Beta (Delta Tail)

Delta kuyruk beta, kendi arasında farklı sınıflara sahiptir. Kuyrukları açıkken arasında kalan boşluk açısı onun sınıfını belirler. Delta adını almasının sebebi, kuyruğu tam açıkken Yunanca ’da bulunan D (∆) harfine benzemesidir.

  • 50-70 derece arasında ise Delta Kuyruk,
  • 70-120 derece arasında ise Süper Delta Kuyruk,
  • 120-160 derece arasında ise Ultra Delta Kuyruk olarak adlandırılırlar.

Diğer Kuyruk Şekilleri

Gül Kuyruk Beta (Rose Tail): Gül kuyruk beta, Yarım ay betanın bir çeşididir. Bu balığın farkı kuyruk kirişinin daha dallı olmasıdır. Ona gül görünümünü veren de bu özelliğidir. Ancak kuyruk, çok fazla dallı veya fırfırlı ise, bu sefer Tül kuyruk olarak tanımlanır.

Yaprak Kuyruk Beta (Feather Tail): Yaprak kuyruk beta, üretilmemesi gereken türlerden kabul edilmektedir. Bunun sebebi, kötü yüzgeçler ve büyük oranda zayıf balıklar şeklinde mutasyona uğramasıdır. Yarım ay betalardan evrimleştirilmiş bu tür, diğer türlere göre hareketsizdir.

Yelpaze Kuyruk Beta (Fan Tail): Yelpaze kuyruk, keskin kenarlı kuyruğuyla bilinen deltalardan farklı olarak, biraz daha yuvarlak bir kuyruğa sahiptirler. Deltalar gibi keskin kuyrukları yoktur. Üst ve alt taraftaki kirişlerin, ortadaki kirişlere oranla daha kısa olmasından dolayı böyledir.

Maça Kuyruk Beta (Spade Tail): Maça kuyruk betalar, adından da anlayacağınız üzere sivri kuyruk ucu ile maça şekline benzetilir. Nadir bulunan beta türlerindendir. Oldukça güzel görünmesine rağmen, diğer betaların biraz gölgesinde kalmış bir türdür.

Yarım Ay Üstü Beta (Over Halfmoon): Yarım ay üstü betalar, yarım ay betaların bir varyetesidir. Onlardan farklı olarak kuyruklarını açtıkları zaman yaklaşık 300 derecelik bir açı elde edilir.

Yarım Güneş Kuyruk Beta (Haflsun Tail): Bu beta türünün, yarım ay betalar gibi 180 derece açıya sahip kuyrukları vardır. Ancak ek olarak taç kuyruklular gibi saçaklı bir şekle de sahiptirler. Nadir bulunabilen bu tür, yarım ay ve taç kuyruk betalar çiftleştirilerek üretildi.

Yuvarlak Kuyruk Beta (Round Tail): Yukarlak kuyruk beta, bulabileceğiniz popüler beta türlerinden biridir. Kuyrukları delta türüne benzer fakat düz kenarları yoktur. Bu da kuyruklarının yuvarlak, yarım daire gibi görünmesini sağlar.

Her ne kadar geniş bir kuyruğa sahip olsalar da daha gösterişsiz bir kuyruğa sahiptirler. Yüzgeçleri ve kuyruğu fazla uzamaz.

Desenlerine Göre Beta Balıkları

Buraya kadar geldiniz fakat hala istediğiniz türü belirleyemediniz mi? Merak etmeyin, desenler beta balığını seçmenizde size yardımcı olacaktır.

Beta Balığı Desenleri - Kelebek-Mermer-Koi-Ejderha betalarPin

Desenler, renklerle beraber hareket ederek onları, olduğundan çok daha çekici kılabilir. Bazı desenler uzun yıllarda özenle seçilen türler çiftleştirilerek oluşturulmuştur. 

Ejderha Pullu Beta (Dragon Scale Betta): Ejderha pullu beta, özel denemeler sonucunda üretilmiş kısmen yeni sayılabilecek bir türdür. İsminin bu olmasının sebebi, bir ejderhaya, kertenkeleye benzeyen pullarıdır. Bu pullarla birlikte metalik çok çarpıcı renklere sahip olan bu tür, beta severler arasında aranan bir balıktır.

Kelebek Beta (Butterfly Betta): Bu türde, yüzgeçlerden kuyruğa kadar uzanan düz bir renk görülür. Çoğunlukla bu renk beyaz veya şeffaf olarak görülür. Tam anlamıyla bir kelebek beta yetiştirmek kolay bir üretim değildir. Gerçek bir kelebek beta demek için bu desenin kuyruğun ortalarından başlayıp kenar genişliğinin de eşit olması gerekir.

Mermer Beta Balığı (Marble Beta): Mermer beta balığı, çok fazla renk kombinasyonuna sahiptir. Bu sebeptendir ki popüler bir türdür. Yüzgeçlerde mermer desenine benzer bir yapı görülür. Bu türe özel diğer inanılmaz şey de bazen renklerini değiştirebilmeleridir.

Balığınızın renginin 1 hafta gibi bir sürede değiştiğini görebilirsiniz. Fakat balığın bu mükemmel yeteneği yaşı ilerledikçe kaybolur.

Bu balığın üretimi de kendisi kadar gariptir. Mermer beta balığı, 1970’li yıllarda ceza evinde bulunan Orville Gulley tarafından üretilmiştir. Asıl yapmak istediğinin siyah bir kelebek türü üretmek olduğunu ancak, denemeleri sonunda bu türü ürettiğini söylemiştir.

Bu türün asıl rengi ilk üretiminde siyah ve beyazdan oluşuyordu. Günümüze kadar balığın üretimi her renkte yapılabilir hale geldi.

Koi Beta Balığı (Koi Betta): Koi betaların bu adı almasının sebebi Japon koi balıklarına benzemeleridir. Koiler ile aralarında herhangi bir ilişki yoktur ancak üretimi yapılırken özellikle benzemeleri sağlandı. Mermer betaların üremesi sonucu ulaşılmış bir varyasyondur.

Bu türde çok fazla renk, çeşit ve desen mevcut belli bir renk skalasına sahip değillerdir. Üreticiler tarafından akvaryumda bakma amacıyla yetiştirildiler. Bu yüzden koi betaları doğada bulmanız mümkün değildir.

Beta Balıkları Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendi türlerine karşı son derece agresif ve salgıngan balıklardır. Yine bazı diğer türlere karşı da saldırgan olabilir veya saldırıya uğrayabilirler. Bu yüzden beta balığı akvaryumuna balık eklemek istiyorsanız, seçilecek balıklara ve akvaryum hacmine dikkat etmeniz gerekiyor.

Aşağıdaki akvaryum balıkları, betaların yanında bakmaya uygun bazı balıklardır.

Beta balıklarının yaşayabilceği balık türleri:

  • Otocat balığı
  • Zebra danio
  • Bazı gurami türleri
  • Rasbora
  • Loach
  • Corydoras (çöpçü balıkları)
  • Cüce vatoz

Betalar ile birlikte başka balıklar bakabilmek için akvaryum hacminin yeterli olması gerekir. Ayrıca seçilecek balıkların yırtıcı olmayan, boyut olarak küçük ve taban seviyesi veya orta-taban sevisyesinde yüzmesi gerekir.

Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı, Erkek ve Dişi Farkları

Son olarak betalarda cinsiyet ayrımına da kısaca değinelim. Erkekler dişilere göre daha heybetlidirler. Özellikle üst yüzgeçlerinde belirgin genişlik, büyüklük görülür. Bu liste ayrım yapmanızda size yardımcı olacaktır:

  1. Dişi betaların vücutları şişman görünürken, erkek betaların vucütları daha uzun ve incedir.
  2. Erkek betalar akvaryum yüzeyinde baloncuklar oluşturur. Bu davranışı üreme zamanında yaparlar.
  3. Erkek betaların yüzgeçleri dişiye oranla daha uzundur. Bu uzunluk nedeniyle yüzgeçleri kıvrık görünür. Dişi betalarda yüzgeç cinsiyeti belirlemek için oldukça önemlidir.
  4. Eğer balık stresli veya hasta değilse, erkek betalar daha canlı renklere sahiptir.
  5. Dişilerin alt kısmında, ventral yüzgecinin arkasında beyaz, çok küçük bir çıkıntı vardır.
  6. Akvaryum camına ufak bir ayna takarak da cinsiyeti hakkında fikir edinebilirsiniz. Şöyle ki; eğer balık aynaya karşı çok saldırgan davranıyorsa erkek, bir kaç kere saldırıp sonra umursamadıysa dişi olma ihtimali kuvvetlidir.

Eğer beta balığı besliyorsanız, sizin favori türünüz hangisi? Aşağıda yorumlar kısmında bunu belirtebilir, aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz.

YouTube video

Son Görüşler

Beta balığı hakkında söylenecekler bitmez. Tüm renk, desen ve kuyruk tiplerine değinemesek de popüler ve edinebileceğiniz çoğu türü anlattık. Hangi rengi ve türü seçerseniz seçin beta balığı (kavgacı siyam balığı), inanılmaz özel ve orijinal bir balık türüdür.

Zaman içerisinde uzman kişiler tarafından yeni türler üretildi ve üretilmeye devam ediyor. Şimdiden yüzlerce beta balığı türü mevcut. Çoğu akvaryum balık türünde olduğu gibi erkek beta balığının ihtişamı dişiden daha güzeldir.

Bu balıkları mutlu etmek için 20 litrelik bir akvaryum işinizi görecektir (Akvaryum ne kadar büyük olursa balığınız o kadar iyi hisseder). Agresif ve kavgacı olan betalar kendi habitatlarında daha mat renklere sahip olsalar da akvaryumunuzda harika görünebilecek türler sizleri bekliyor.

Dikkat etmeniz gereken en önemli şey betalarla uyumsuz diğer balıklarla birlikte bakmamak.

SSS

Beta balıkları hangi balıklarla yaşar?

Beta balıklarının yaşayabilceği balık türleri; otocat balığı, zebra danio, bazı gurami türleri, rasbora, loach ve corydoras (çöpçü balıkları). Ancak, betalar ile birlikte başka balıklar bakabilmek için akvaryum hacminin yeterli olması gerekir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir