Akvaryum kurulumu nasıl yapılır? Adım adım kurulum rehberi 2022Pin

Akvaryum Kurulumu: Adım Adım Rehber 2023

Akvaryum kurulumu yapacaksınız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, doğru yerdesiniz! Aşağıdaki malzeme listesi ve adım adım kurulum rehberi sayesinde, iyi bir akvaryuma sahip olabileceksiniz.

1. Gerekli Malzemeler ve Ekipman

Kurulumu sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz ve akvaryumunuzun tadını çıkarabilmeniz için gereken asgari ekipman ve malzeme listesi:

  • Akvaryum: İlk etapta 40-50 litrelik bir akvaryumla başlamanızı tavsiye ederiz.
  • Akvaryum sehpası: Yeterince güçlü, akvaryumu taşıyabilecek uygun bir sehpa edinmelisiniz.
  • Filtre: 50 litrelik bir akvaryum için kaliteli, 250-300lt/saat ve üzeri değerde bir iç filtre yeterlidir (imkanınız varsa, aşağı yukarı aynı değerlerde küçük bir dış filtre daha iyi olacaktır).
  • Isıtıcı: 50 watt yeterli olacaktır, ilerde akvaryumunuzu büyütmek istiyorsanız daha yüksek güçte bir ısıtıcı tercih edebilirsiniz. Ancak bu durumda ısıtıcının boyutlarına dikkat etmeli, akvaryuma sığacağından emin olmalısınız.
  • Aydınlatma: Balıkları rahatsız etmeyecek güçte, yeni nesil led aydınlatma kullanmanız hem tasarruf açısından hem de görüntü açısından uygun olanıdır.
  • Termometre: Akvaryum su ısısının uygun olduğunu kontrol etmek için gereklidir. Bakacağınız balık türüne göre ısı değişkenlik gösterse de genellikle suyun 23-24 derece olması uygundur.
  • Kum & Çakıl: Özel tür balık bakmayacaksanız (yeni başlayanlar için tavsiye edilmez), göz zevkinize ve dekorunuza uyan, boya içermeyen, doğal kum veya çakılları kullanabilirsiniz.
  • Hava pompası, çekvalf, hava hortumu ve hava taşı: Oksijen bizlerde olduğu gibi balıklar için de son derece önemlidir. Balıkların sağlıklı olabilmesi ve kendini güvende hissetmesi için gereklidir. Çekvalf, akvaryumdaki suyun hava motoruna akmamasını sağlayan aparattır ve yine gereklidir.
  • Dekorasyon malzemeleri ve diğer aletler: Mümkün olduğunca doğal malzemeler kullanmaya dikkat edin. Plastik, zararlı madde ve boya içermeyen tüm doğal malzemeleri kullanabilirsiniz. Balıkları koyabilmek ve çıkarabilmek için akvaryum kepçesi (süzgeci) gereklidir.

Balıklarınızın hasta olmasını önlemek ve tedavi edebilmek için göz atın: Akvaryum Balık Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Akvaryum kurulumu gerekli malzeme ve ekipmanlarPin

2. Akvaryum Kurulumu ve Yerleşimi

Gerekli malzemeleri edindiyseniz, akvaryum kurulumu adımına geçebiliriz. İşlemleri aceleye getirmeden dikkatlice yapmanız, ileride herhangi bir sorun yaşamanızın da önüne geçecektir. Bu yüzden adımları atlamadan uygulamaya dikkat etmelisiniz.

Yer seçimi

Akvaryuma herhangi bir işlem yapmadan önce, durmasını istediğiniz yere karar vermelisiniz. Seçeceğiniz yer akvaryumun sağlığı için mutlaka birkaç özelliğe sahip olmalı. Bu özellikleri sıralayacak olursak:

  1. Zemin düz olmalı: Akvaryumun her birleşim noktasının aynı seviyede basınca maruz kalması son derece önemlidir.
  2. Doğrudan güneş ışığı gelmemeli: Camlara ve dekorlara doğrudan güneş ışığı gelmesi, alg ve yeşil su adı verilen sorunlara yol açacaktır.
  3. Pencere, kapı gibi alanlara mesafeli olmalı: Size ve yakınlarınıza olabilecek herhangi bir yaralanmayı önlemek için kapı ve pencere dibine konumlandırılmamalı.
  4. Klima, kalorifer peteği gibi aletlere direk maruz kalmamalı: Akvaryum balıkları, konu su ısısı olduğunda hassas canlılardır. Isı dalgalanmalarına ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında çok çabuk hastalanabilirler.

Akvaryumun doldurulmaya hazırlanması

Filtre, kum ve diğer aletleri yerleştirmeden önce akvaryumunuzun içerisini nemli bir bez ile temizleyin. Su terazisi ile düzlüğünü ölçün, eğer su teraziniz yok ise zeminin düz olduğundan emin olmak için 3-4 cm kadar su ile doldurup uzaklaşarak, suyun hem önden hem de yandan düz görünüp görünmediğini kontrol edin.

Gerekli tüm bağlantıları yaparak, kablo ve hortumlar için akvaryum arkasında yeterince boşluk olduğundan emin olun. Eğer akvaryum kurulumunuzda arka planı kullanacaksanız, suyu doldurmadan önce yapıştırmayı unutmayın.

Akvaryum dekorasyonu ve yerleşimiPin

Dekorasyon ve son dokunuşlar

Filtre, hava motoru, ısıtıcı ve diğer tüm aletlerin bağlantısını yaparak (henüz çalıştırmayın), akvaryumunuzu dekorasyon için hazırlayın. Ardından zemin malzemenizi yeteri kadar (2-4cm) koyduktan sonra diğer dekorasyon ürünlerinize geçin.

Aklınızdaki tasarımı bitirdikten sonra suyu doldurmak için hazırlayın ve son doknuşlarınızı yapın. Suyu doldururken bulanık bir görüntü olmaması için mutlaka içerisine bir tabak vb. malzeme yerleştirin ve suyu bunun üzerine yavaşça dökerek doldurun.

Su tamamen dolduğunda hava motoru, filtre ve ısıtıcıyı çalıştırın. Isıtıcının derece ayarını kontrol etmeyi unutmayın. Herhangi bir sorun olmadığından emin olarak akvaryum kurulumu adımını bitirin.

Balık Ekleme

Akvaryum hacminize uygun seçtiğiniz balıkları eklemeden önce su değerlerinin balık eklenebilecek minimum düzeye erişmesi için en az 2 gün boş olarak çalışması gereklidir. Akvaryum kurulumu yapar yapmaz koyacağınız balıkların hastalanması veya ölmesi muhtemeldir.

En az 48 saat boş bir şekilde çalışmış olan akvaryuma balık eklemek için sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayın. En güvenli balık ekleme şekli bu yöntemdir.

  1. Poşet içerisinde duran balıkları çıkarmadan, poşetle birlikte akvaryum içerisine koyun
  2. 30 dakika bekleyen poşeti sudan alın ve açarak balıklarla berebar bir kap içerisine yarısı dolacak şekilde dökün.
  3. Her 5 dakikada bir kendi akvaryumunuzdan alacağınız az miktarda (1 çay bardağı) suyu bu kaba dökün. Bu sayede balıklar suya alışacak ve kayıp yaşamayacaksınız.
  4. Yine 30 dakika geçtikten sonra kepçeyi kullanarak balıkları içerisinden alıp akvaryumunuza bırakın.

Eğer hala balık seçmediyseniz lepistes balıklarını düşünmenizi tavsiye ederiz: Lepistes akvaryumu nasıl kurulur?

3. Bakım ve Çıkabilecek Sorunlar

Akvaryum kurulumu ardıdan yapacağınız düzenli bakımlar, son derece önemlidir. Bakımları aksatmadan yaptığınız sürece sorun yaşama olasılığınız çok düşüktür.

Her gün balıklarınızı ve akvaryumu 5 dk kadar kontrol edin. Balıklarda oluşabilecek hastalıkları önceden farketmeniz tedavi sürecini kısaltacaktır.

Haftada bir kez suyun %30 kadarını boşaltarak yerine, temiz, klorsuz, taze su ekleyerek su değişimini yapın. Su değişimi yaparken eklenecek suyun akvaryumdaki sudan çok daha soğuk veya sıcak olmamasına dikkat edin.

Filtre bakımı seçeceğiniz filtreye göre değişebilir. İç filtre kullanmayı tercih ettiyseniz, 2 dış filtre ise 4 haftada bir mutlaka temizliğini yapın. Yararlı bakterilere zarar vermemek için akvaryumdan alacağınız su ile temizleyin.

Olası sorunlar ve çözümleri

SorunSebepÇözüm
Bulanık (Bulutlu) suMusluk suyu veya klorlu, ağır elementler içeren su kullanımıKlorsuz su kullanmak; Sera Aquatan vb. akvaryum su düzenleyicisi kullanmak
Yeşil suYüksek aydınlatma, akvaryumun güneş ışığına doğrudan maruz kalması sonucu yosun oluşumuAydınlatma süresini, seviyesini azaltmak; Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamak; Su değişim sıklığını arttırmak
Sarımtrak su (amonyak artması)Oluşmamış azot döngüsü, çok fazla balıkSu değişimini arttırmak; Bakteri kültürü takviye etmek

Sonuç

Akvaryum kurulumu her ne kadar zor görünse de bir kez başladığınızda göz açıp kapatıncaya kadar hazır olduğunu göreceksiniz. Kurulum aşamalarını dikkatle okuyarak doğru kurulmuş, iyi bir akvaryuma sahip olabilirsiniz. Son olarak sizleri aşağıdaki huzur dolu akvaryum videosu ile baş başa bırakıyoruz.

YouTube video

SSS

Sağlıklı akvaryum kurulumu nasıl yapılır?

Mümkün mertebe ilk akvaryum kurulumu sırasında çeşme suyu kullanmamak gerekir. Başlangıçta su ne kadar iyi olursa kontrol etmesi de o kadar kolaylaşır. Ayrıca su değişimlerinde mutlaka dinlendirilmiş ve klorsuz su kullanılmalıdır.

Yeni kurulan akvaryumda bakteri kültürü ne zaman oluşur?

Sağlıklı bir akvaryumdan alacağınız su veya kum ile aşılama yaparak, 6 ay gibi bir süre alan bu işlemi 2 aya kadar indirebilirsiniz. Ayrıca hazır satılan bakteri kültürü katkılarından kullanarak da hızlı bir şekilde koloni oluşturabilirsiniz.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir