Velifera balığı, velifera moliPin

Velifera Balığı Rehberi: Detaylı Bilgi

Velifera balığı, Poecilia familyasından bir acı su balığıdır. Bu yazımızda sıklıkla moli balığı ile beraber bakılan Velifera hakkında bilgi vereceğiz.

Velifera balığı, tatlı su ve acı su kaynaklarının birleştiği noktalarda yaşayan, oldukça karakterli ve izlemesi keyifli bir canlı doğuran akvaryum balığıdır.

Velifera Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Valifera, Molly Velifera, Yelken Yüzgeç Moli
Bilimsel Adı:Poecilia velifera, Mollienesia velifera
Kökeni:Orta Amerika – Meksika ve Kolombiya
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Orta derecede agresif (birden fazla erkek)
Yüzme Alanı:Orta, yüzey
Su Sıcaklığı:22°C – 30 °C
Su Sertliği:8 – 25 dGH
pH Seviyesi:7.5 – 8.5
Tuzluluk oranı:1.000 – 1.020
Minimum Akvaryum Hacmi:100 Litre
Yetişkin Boyutu:15 cm (maksimum 20 cm)
Üreme:Canlı doğuran
Yaşam Süresi:5 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

İlk olarak 1900’lü yılların başında Meksika Yucatan’da keşfedilmişlerdir. Velifera balığı, Poeciliidae ailesinden bir acı su balığıdır ancak, tatlı suda da yaşabilmektedir.

Bakımı ve ülkemizde bulunması kolay olan bir balıktır. Yeni başlayanlar için de uygundur. Doğru şartları sağladığınız taktirde sorunsuz şekilde bakabilirsiniz.

Dış görünüş ve davranış

Velifera balığı bakımı ve özellikleriPin

Velifera balığının benzersiz, farklı renkli vücutları ve birçok farklı desenleri görülmektedir. En yaygın görülen renkleri kahverengi, turuncu ve siyah tonlarıdır.

Yetişkin boyutları akvaryum ortamında 15 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Dişiler doğal ortamlarında 20 cm’ye kadar ulaşabilirler ancak, büyük hacimli akvaryumlarda bakıldığı taktirde yine 20 cm’ye kadar büyümektedirler.

Genel olarak barışçıl olsalar da, yüzme alanı kısıtlı olan akvaryumlarda 1’den fazla erkek balık tutulduğunda saldırganlık gösterebilirler. Bunun dışında huzurlu bir mizaca sahiptirler.

Karma akvaryumlara uyumlu bir balıktır fakat yanında bakacağınız balıkların da velifera gibi sert suları tolere edebilmesi gerekiyor. Sıklıkla moli balıkları, özellikle de siyah moli ile birlikte bakılan bir türdür.

Doğal yaşam alanı

Başlangıçta Yucatan Yarımadası’na özgü olan velifera balığı, zamanla Meksika ve Kolombiya’nın birçok bölgesine yayıldı. Veliferalar tatlı ve acı suda yaşayabilirler. Doğal yaşam alanları, haliçler ve Karayip Denizi’ne akan tatlı su nehirleridir.

Habitatlarında güçlü akıntı, bol kayalık (saklanma alanı) ve bitki bulunur. Moli velifera akvaryumu kurmak istiyorsanız, şart olmasa da mutlu balıklar için bitki olmazsa olmazlar arasındadır.

Aşagıdaki videoda doğal yaşamlarında görüntülenen velifera balıklarını izleyebilirsiniz.

YouTube video

Cinsiyet ayrımı

Velifera balığı cinsiyet ayrımı yaparken birkaç noktaya bakılması yeterlidir:

  • Erkek velferaların renkleri daha parlak ve canlıdır.
  • Erkeklerde gonopod varken, dişilerde yoktur.
  • Dişiler, erkeklere oranla daha iri ve geniş bir vücuda sahiptir.
  • Erkeklerin sırt yüzgeçleri dişilerden daha fazla gelişmiştir.

Hangi balıklarla yaşar?

Velifera balığı küçük sürüler halinde bakılmalıdır. Erkek oranının dişi oranından fazla olması, akvaryumda saldırganlık görmenizin önüne geçecektir. Birçok canlı doğuranda olduğu gibi 1 erkek 3 dişi oranında bakılması uygundur.

Veliferalarla birlikte bakacağınız balıkları seçerken yakın boyutta olmalarına dikkat etmeniz, akvaryumdaki huzuru korumanızın anahtarıdır. En iyi tercih, canlı doğuranlardan oluşan bir karma akvaryum yapmak olacaktır.

Velifera balığı şu balıklarla uyum içerisinde yaşar; moli, balon moli, lepistes, endler, plati, kılıçkuyruk, neon tetra, ember ve kardinal tetra, rasbora, zebra danio, panda çöpçü, cüce vatoz, otocat balığı, barb türleri. Küçük balıklarla bakılacaklarsa, akvaryumda yeterli yüzme ve saklanma alanı olduğundan emin olmalısınız.

Bakımı

Velifera akvaryumu nasıl olmalıdır?Pin

Velifera balığının bakımının kolay olması, yeni başlayanlar için de uygun bir tür olmasını sağlıyor. Diğer canlı doğuranlara benzer bakım ihtiyaçlarına sahiptirler.

Velifera Akvaryumu

Bu balıklar da çoğu canlı doğuran gibi sürü balıklarıdır ve en az 5’li gruplar halinde bakılmaları uygundur. 5-6 adet velifera için minimum 100 litre ve üzeri akvaryum hacmi gereklidir. Ancak ,bu büyüklükte bir akvaryumda balık, tam boyutlarına ulaşamamaktadır.

Eğer imkanlarınız el veriyorsa, 200 litre ve üzeri bir akvaryumda 12 adet olarak bakarsanız, yetişkin boyutlarına ulaşmalarını da sağlayabilirsiniz. Ayrıca, küçük akvaryumlarda doğan ve yetişen yavrularının da ortalama boyutların üzerine çıktığı pek görülmemiştir.

Velifera balığı, oldukça aktif yüzücü bir balıktır bu yüzden, akvaryumda yeterince yüzme alanı sağlanması gereklidir. Ek olarak, bitkili bir akvaryum kurulumu yaparsanız çok daha sağlıklı ve huzurlu yaşayacaklardır.

Su Değerleri

Velifera balığı için kabul edilebilir su değerleri; 7.5 – 8.5 arası pH, 8 – 25 dGH, 22°C – 30°C arasında su sıcaklığıdır. Su sıcaklığını sabit değerlerde tutmanız, akvaryum balıkları için önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğunca ortalama değerlerde tutmak gereklidir. Yüksek sıcaklıkta balıkların rengi cansızlaşır ve ömürleri azarlır.

Velifera balığı acı su balığıdır tuzlu suları severler ancak, tatlı suda da yaşamını sürdürebilir. Birçok kişi normal, tatlı suda bakarken bazıları tuzluluk oranını arttırarak acı su ortamında bakmaktadır. Su sertliğini kabul edilebilir seviyenin üst sınırlarında tutarsanız, birçok hobici gibi tuz kullanmanıza gerek kalmadan bakabilirsiniz.

Besleme ve yemler

Beslenme için canlı doğuranlarda uygulanan çeşitlilik yeterli olacaktır. Hazır protein ve bitkisel içerikli kaliteli yemler ve arada bir vereceğiniz haşlanmış ıspanak, salatalık ve marul yaprağı yeterli olacaktır. Ek olarak arada bir kan kurdu ve solucan gibi canlı yemler vermeniz, sağlıklı kalmalarına katkı sağlayacaktır.

Yavruların beslenmesi için de artemia ve ufalanmış hazır yemler kullanabilirsiniz. 1 aylık olduklarında ufak ufak canlı yemlere başlarsanız, hızlı bir büyüme eğilimi gösterirler.

Üreme

Verlifera balığı, üremesini canlı doğuran olarak yapan balık türlerindendir. Tıpkı diğer canlı doğuranlarda olduğu gibi bağlı, tek bir eşe sahip olmazlar. Üreme dönemleri geldiğinde, bulundukları gruptaki balıklara kur yaparlar.

Gebelik süresi 40-50 arasındadır ve sonucunda 10 ila 150 arasında yavru doğurabilirler. Doğurganlık özelliği balığın yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna, beslenmesine ve yaşadığı ortama göre değişir.

Dişi, üremeyi gerçekleştirdiğinde yavrular hemen serbest yüzüşe geçerler ve saklanacak bir alan ararlar. Yavru balıkların yetişkinler tarafından yenilmemesi için ayrı bir akvaryumda tutulmaları tavsiye edilir. Yavru akvaryumunun temizliğine ve su parametlerinin stabil kalmasına ekstra özen gösterilmelidir.

Hastalıklar

Velifera molinin en hassas olduğu hastalıklar, parazitsel hastalıklardır. Genel olarak moliler kadar dayanıklı balıklardır. Özellikle mağazadan herhangi bir balık türü alırken hasta olmamalarına dikkat etmelisiniz. Tek bir balık, diğer balıkların da hastalanmasına veya ölümüne sebep olabilir.

Velifera balığının acı su balığı olduğundan bahsetmiştik. Hastalıkların önüne geçmekte önemli noktalardan biri, akvaryum suyuna 50 litreye 1 çay kaşığı tuz olacak şekilde tuz atmak gerektiğidir.

Velifera Balığı Fiyatı

Velifera balığı fiyatı da moli balıklarına yakın seviyelerdedir. Fiyat, balığın boyutuna ve rengine göre değişkenlik gösterir. 2023 yılında 3 cm boyutlarında bir velifera balığı fiyatı ortalama 40 TL civarındadır.

Çeşitli ilan ve forum sitelerine göz atarak mağazalardan çok daha uygun fiyata bulmanız mümkündür.

SSS

Velifera balığının ömrü ne kadar?

Uygun akvaryum koşullarında tutulan velifera balıkları 5 yıl kadar yaşamaktadırlar. Doğal ortamlarında bu süre biraz daha artmaktaıdır.

Velifera ve Moli aynı balık mı?

Velifera ve Moli, aynı üst familyadan gelen iki farklı türdür. Birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlayan birkaç farklılıkları dışında çok benzer türlerdir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir