Gurami Cennet Balığı Özellikleri ve Bakım
Cennet balığı (gurami cennet) birçok kişinin severek izleyeceği, görseli son derece güzel bir tatlı su akvaryum balığıdır.
Benzersiz renkleri ve tavırları sizi kendine çekerken, saldırgan tavırları yüzünden biraz sorun yaşayabilirsiniz. Ancak, cennet balığı saldırganlığını telafi edebilecek kadar seyri güzel ve dayanıklı bir türdür.
Bu rehber size gurami cennet balığının bakımı, tüm özellikleri ve hakkında diğer tüm detayları öğretecektir.
Cennet Balığı Tür Özeti
Diğer İsimler: | Gurami cennet, Paradise fish |
Bilimsel Adı: | Macropodus opercularis |
Kökeni: | Doğu Asya |
Beslenme: | Hepçil (Omnivor) |
Davranış: | Orta derecede agresif (Erkekler saldırgandır) |
Kendi Türlerine Davranış: | Orta derecede agresif |
Yüzme Alanı: | Orta ve yüzey |
Su Sıcaklığı: | 16 – 26 °C |
Su Sertliği: | 4 – 20 GH |
pH Seviyesi: | 6.0 – 8.0 |
Minimum Akvaryum Hacmi: | 80 Litre |
Yetişkin Boyutu: | 10 cm |
Üreme: | Yumurta bırakırlar |
Yaşam Süresi: | 7 – 8 yıl |
Bakımı: | Kolay |
Özellikleri
Bilimsel adı Macropodus opercularis olan cennet balığı, Doğu Asya bölgesine özgü bir gurami türüdür. Özellikle Kore, Çin, Vietnam ve Tayvan bölgelerinde yoğun olarak bulunurlar.
Cennet gurami, çok dayanıklı akvaryum balıkları arasında yer almaktadırlar. Birçok farklı ve zorlu su koşullarında hayatta kalabilirler. Bu özellikleri sayesinde yeni başlıyor olsanız da bakımlarında en ufak zorlanma yaşamazsınız.
Özellikle erkek cennet balıkları oldukça saldırgan tavırlar gösterseler de güzellikleri ve dayanıklılıkları sayesinde hala akvaryumlarda ve süs havuzlarında bakılan popüler türlerdendir.
Dış görünüş ve davranış
Hem renkleri hem desenleriyle görseli son derece güzel balıklardan biridir. Uzun yüzgeç ve kuyruklarıyla renklerini, farklı desenlerini tam olarak sergileyebiliyorlar.
Sırt ve anal yüzgeçleri birbirine benzer şekillere sahiptir. Balığın rengi ve deseni farketmeksinizin bu yüzgeçlerinin ucunda beyaz, ince bir şerit bulunur.
Cennet balıkları, klasik gurami türlerinde olduğu gibi sivri bir kafa ve torpido şeklinde vücuda sahiptir. Renk olarak birkaç popüler çeşidi vardır.
En yaygın bulunan renk kombinasyonu, mavi ve kırmızıya çalan turuncu renklerle oluşmuş bir desendir. Sade mavi renkde de bulunan bir varyantı vardır. Bu varyantta da kuyruk ve yüzgeçlerde soluk renkte turuncu çizgiler görülür.
Oldukça agresif olduğu düşünülse de orta derecede agresif balıklar grubuna dahildir. Genel olarak orta ve yüzey arasında yüzerler. Tıpkı beta balıkları gibi labirentli olmaları sebebiyle oksijeni yüzeye çıkarak alırlar.
Agresifliklerini minimuma indirmek için doğru boyutta bir akvaryum ve yanına doğru balıklar seçmelisiniz. Aksi taktirde çok fazla saldırganlık gözlemleyebilirsiniz.
Özellikle üreme dönemlerindeki erkek balıklar agresif tavırlar sergileyecektir. Cennet balığı edinmeden önce mutlaka doğru ortamı oluşturmak için hakkında bilgi edinmelisiniz.
Doğal yaşam alanı
Doğal yaşam alanları Asya’nın yavaş akan, sığ sularıdır. Bu bölgelerde geniş bir pH ve sıcaklık farklı olduğundan zor ortamlara ayak uydurmaları kolaydır. Yine de tüm bu bölgelerin ortak noktası bol bitki örtüsüne sahip olmalıdır.
Cennet gurami bakacaksanız, hem sağlıklı olmaları hem de agresif davranışlarını azaltabilmek için bitkili akvaryum kurulumu gerekecektir (basit bitkilerden oluşan yeterli boyutta bir akvaryum).
Cinsiyet ayrımı
Akvaryumdaki huzur için belirli oranda erkek ve dişi seçimi yapmanız yararınıza olacaktır. Neyse ki cennet balığı cinsiyet ayrımı yapması kolay bir türdür.
Cennet balığının cinsiyet ayrımı için aşağıdakilere bakabilirsiniz:
- Erkek cennet gurami, dişiye göre daha iridir.
- Erkek cennet balığının renkleri daha parlak ve canlıdır.
- Dişilerin yüzgeçleri daha kısadır.
Hangi balıklarla yaşar?
Cennet balığı yanına balık seçerken boyutlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz balıkların agresif olmayan ve cennet guramiden daha büyük balıklar olması gereklidir. Cennet balıkları kendi boyutlarında veya küçük balıklara üstünlük sağlamak için saldırganlık gösterecektir.
Bu kriterlere dikkat etmezseniz sürekli onlara saldıracak ve hatta öldürene kadar durmayacaklardır. Cennet gurami balığı için en uyumlu akvaryum balıkları:
- Dev Danio
- Cüce Vatoz
- Kristal köpek balığı
- Gugukkuşu Kedibalığı
- Makrakanta
Bakımı
Cennet balığı bakımı zor olmayan bir türdür. Bu konuda en önemli nokta saldırganlıklarını kontrol altına alabilmektir. Soğuk, zor su koşullarına karşı dayanıklı olmaları onları cazip kılsa da doğru ortam kurulmazsa saldırganlıkları sizin için zorlayıcı olabilir.
Akvaryum
Akvaryum hacmi 80 litre ve üzeri olmalıdır. Bu hacim, tek bir cennet gurami için yeterli olacaktır. Birkaç cennet balığına bakmak istiyorsanız her balık için en az 30 litrelik hacim eklenmesi gereklidir.
Saldırganlığı minimuma indirmek için mümkün olduğunca alan sağlamalısınız. Yeterince alana sahip olan balıklar kendini stres altında hissetmez ve uysallaşır. Bu yüzden cennet balığı bakımında akvaryum boyutu büyük bir öneme sahiptir.
Akvaryuma konulacak malzeme ve sağlanacak ortama gelince mümkün olduğunca habitatlarını taklit etmeye çalışmalısınız. Cennet balığı sığ, bol bitkili ortamları tercih edecektir. Bu yüzden bitkili bir akvaryum kurmanız doğrusu olacaktır.
Bitki seçimi tercihinize kalmıştır. Basit bitkileri ve moss türlerini kullanarak oları mutlu edecek ortamı kolayca yaratabilirsiniz.
Bu balıklar için saklanma alanına pek ihtiyaç yoktur. Ancak, başka balıklarla birlikte bakacaksanız onlar için kayalar ve küplerle saklanma alanı oluşturabilirsiniz.
Zeminde zaman geçirmedikleri için alt tabaka malzemesini de isteğinize göre seçebilirsiniz.
Su Değerleri
Cennet gurami için su şartlarının zor olması sorun değildir. Soğuk sularda da yaşabildiklerinden, ısıtıcı gerektirmeyen balıklar arasındalardır. Yine pH ve gH olarak da zor koşullar istemezler. Kısacası yeni başlayanları zorlamayacak, bakımı kolay balıklardandır.
Her akvaryum balığında olduğu gibi zararlı elementleri uzaklaştırmak için gerekli su değişimleri ve bakımlarını aksatmadan haftada bir olacak şekilde yapmanız gerekiyor. Gerekli su parametreleri yazının başında, tabloda verilmiştir.
Besleme ve yemler
Cennet balıkları yem konusunda seçici değillerdir. Hem etçil hem de otçul bir balık türüdür. Tablet, pul veya granül yem farketmeksizin afiyetle tükeyeceklerdir.
Gurami cennet balığı için tavsiye ettiğimiz yemleme şekli, karışık yemlemedir. Birkaç çeşit yemden oluşan bir karışım oluşturarak kendi habitatlarında olduğu gibi çeşitli beslenmelerini sağlayabilirsiniz.
Yapacağınız karışımın yanı sıra ıspanak, bezelye, kabak gibi sebzeleri de vererek bağırsaklarını rahatlatabilirsiniz. 2-3 günde bir kere olacak şekilde sebze vermeniz oldukça yararlı olacaktır.
Tabi ki protein eksikliği ve sonucunda da hastalıklarla karşılaşmamak için canlı veya dondurulmuş yem de kullanabilirsiniz. Larvalar, solucanlar, kan kurdu ve tuzlu su karidesi gibi yemler de verebilirsiniz.
Üreme
Üremesi ve üretilmesi oldukça kolay balıklardandır. Yeni başlıyor olsanız bile onlardan yavru alabilirsiniz. Betalarda olduğu gibi cennet balığı da kabarcık oluşturarak üreme sağlayacaktır.
Dişi cennet balığı yumurtaları tutarken yaklaşık 2 hafta kadar yemek yemeyecektir. Bu yüzden çiftleşmeden önce iyi beslenmesini sağlamak oldukça önemlidir.
Cennet Balığı Üretimi
Üretime başlamak için erkek ve dişiyi ayrı bir üreme akvaryumuna alın ve canlı, dondurulmuş yemlerle besleyerek güçlenmelerini sağlayın. Bu, aynı zamanda üremeye de teşvik edecektir. Akvaryumu tamamen değil 20 – 25 cm yükseklikte suyla doldurun (yavruların labirent organının doğru gelişmesine yardımcı olacak).
Eş seçimi yaparken iki balığın da damızlık boyda olmasına dikkat etmelisiniz. Genç bir dişi ile çiftleştireceğiniz damızlık erkek, dişi balığa zarar verebilir hatta öldürebilir. Çiftleşme zamanı geldiğinde erkek balık baloncuk üreterek bir yuva yapacaktır.
Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra akvaryumdan çıkarılmalıdır aksi taktirde yumurtaları koruyan erkek dişiye karşı saldırganlaşacak, zarar verecektir. Yavruların yumurtadan çıkması sıcaklığa bağlı olarak ortalama 2 ila 3 gün sürecektir.
Sıcaklığı 27 dereceye çıkararak süreci hızlandırabilirsiniz. Yumurtaları bekleyen erkek bu süreçte yemek yemeyeceğinden ve yavruları yiyebileceğinden yavrular çıktıktan sonra erkek cennet balığını da akvaryumdan çıkarmanız gereklidir.
Hastalıklar
Cennet balığına özgü herhangi bir hastalık yoktur. Genel balık hastalıkları görülebilir. Onları sağlıklı ve hastalıktan uzak tutmak için genel temizliğe ve suyun temiz olmasına dikkat etmeniz yeterlidir.
Haftalık en az %25 su değişimi yapmak akvaryumda birikecek nitrit ve amonyak gibi zararlı elementleri uzaklaştıracaktır. Balığın stresten mümkün olduğunca uzak tutulmasıyla hastalıkların önüne geçilebilir.
Sonuç
Cennet balığı güçlü ve dayanıklı bir balıktır. Onları sağlıklı tutmak için harcamanız gereken efor birçok akvaryum balığına nazaran oldukça azdır.
Bu balıklar bakılmak isteniyorsa dikkat edilmesi gereken en önemli husus agresifliklerini kontrol altında tutmak olacaktır. Bunun önüne geçebilmeniz için gerekli şartlara rehberimizde yer verdik.
Lütfen tüm soru, görüş ve önerileriniz için yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.
SSS
Cennet balığı nasıl beslenmelidir?
Beslemek için özel gereksinimlere ihtiyaçları yoktur. Genel olarak sağlıklı kalabilmeleri ve renklerinin her daim canlı olması için arada bir canlı ve dondurulmuş yemler verilmesi uygun olacaktır.
Cennet balığı dayanıklı mı?
Evet, cennet balıkları son derece dayanıklı akvaryum balıklarından biridir. Hem su koşulları hem de zor ortamlara uyum sağlamaları, onları dayanıklı balık türlerinden biri yapıyor.
Cennet balığı beta balığı ile aynı mı?
Hayır, cennet balığı betalardan farklı bir türdür. Aralarında karakter ve görünüş olarak çok benzerlik olsa da farklı tür balıklardır.