Yelpaze kuyruklu japon balığı rehberi - Bakımı, cinsiyeti, özellikleri, üreme, üretim ve daha fazlasıPin

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Rehberi

Yelpaze kuyruklu japon balığı, hem yeni başlayanlar hem de deneyimliler için bakılabilecek harika akvaryum balıklarından biridir. Bu rehber size, yelpaze kuyruk hakkında gereken tüm bilgileri verecek!

Yelpaze kuyruklu, birçok süs balığına nazaran çok daha az bakım gerektiren, muhteşem görsele sahip tatlı su akvaryum balıklardır.

Oluşturduğumuz bu rehber ile yelpaze kuyruk japon balığının bakımı, özellikleri, hastalıkları, üretimi ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Yelpaze kuyruk, Kuyruklu balık, 3 kuyruklu japon balığı, Fantail goldfish
Bilimsel Adı:Carassius auratus
Kökeni:Asya
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban ve orta
Su Sıcaklığı:17 – 24 °C
Su Sertliği:4 – 20 GH
pH Seviyesi:6.0 – 8.0
Minimum Akvaryum Hacmi:60 Litre
Yetişkin Boyutu:20 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:5 – 8 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Yelpaze kuyruk japon balığı, bilindik akvaryum balıklarına göre kendini öne çıkaran, popülerlik kazanmasını sağlayan birkaç farklı özelliği vardır. Bazı mağazalarda 3 kuyruklu japon balığı olarak satılmaktadırlar. Yaprak balığı isimli bir deniz balığı da 3 kuyruklu balık olarak anılmaktadır bu yüzden bu isim pek kullanılmaz.

Bazı durumlarda yelpaze kuyrulu japon balıklarında 6-8 aylık olduğunda teleskop gözler gelişebilir. Bu durumda balık satıcısı, onu teleskop japon balığı olarak satmaya çalışabilir.

Dış görünüş ve Davranış

Yelpaze kuyruklu japon balığı ozellikleriPin

Standart balıklarda bulunan uzun ince gövde yerine, yumurta şeklini andıran bir gövdeye sahiptir. Vücutları son derece şişkin görünür. Bu yüzden daha şirin görülen balıklar olarak bilinirler. Yapı olarak kısmen büyük japon balıkları arasında sayılırlar.

Onun asıl özelliği, adını da almasını sağlayan yelpazeye benzeyen çift kuyruk yüzgeçleridir. Yukarıdan baktığınızda üçgene benzer, yandan bakıldığında ise bir yelpaze gibi görünür. 3 kuyruklu olarak bilinse de aslında 2 ye ayrılmış yüzgeçlere sahiptir.

Bu uzun kuyruklu süs balığı genellikle parlak, metalik pullara sahiptir. Birçok farklı renk paletine sahip olabilirler. En yaygın görülen renkleri; turuncu, siyah kırmızı ve sarıdır. Daha nadir tür olarak yetiştirilenlerde saf beyaz, metalik mavi ve parlak siyah renkler görülür.

Yelpaze kuyruğun ortalama yetişkin boyutu 17 cm’dir. Bu boyut baştan kuyruk yüzgecinin ucuna kadardır.

Bu tür de diğer japon balığı türleri gibi oldukça uysal, ılımlı bir balıktır. Hemen hemen her balıkla iyi geçinebilen, kendi halinde akvaryumda yüzen barışçıl balıklardır.

Doğal yaşam alanı

Doğal habitatında çoğu japon balığı gibi bu tür de yavaş akan nehirler ve sakin göllerde yaşar. Asya ve Orta Asya bölgelerinde bulunurlar. Anavatanı Çin olsa da Japonya’da da yaşadıkları biliniyor.

Yaşadığı sular yüksek rakımlı, soğuk sulardır. Aslında onları dayanıklı akvaryum balıkları sınıfına sokan en önemli özellikleri de budur. Habitatındaki sular 6.0-8.0 pH ve yumuşak-sert gH değerlerindedir.

Cinsiyet ayrımı

Genel olarak japon balıkları için kullanılan yöntemler geçerlidir. Cinsiyet ayrımı yapmak için ilk bakılması gereken nokta, erkek balıkların solungaçlarında üreme döneminde oluşan beyaz noktalardır.

Yine ek olarak kesin sonuç vermese de dişilerin göbekleri erkeklere oranla daha yuvarlak görünmektedir.

Hangi balıklarla yaşar?

Yelpaze kuyruklu japon balığı hangi balıklarla yasar?Pin

Genel olarak japon balıkları çok uysal, barışçıl canlılardır. Ancak yelpaze kuyruklu japonun yanına balık seçerken zorlanabilirsiniz. Sebebi, bu balığın çok yumuşak huylu olması ve bu yüzden diğer balıklar tarafından saldırıya uğrayabileceğindendir.

Küçük akvaryum balıklarından birini de seçseniz agresif olanlardan seçmemeniz önemlidir. Yelpaze kuyruk, yavaş yüzücü hantal bir balıktır ve dolayısıyla kendini koruyamaz. Aksi halde ilk saldıracakları yer, balığın yüzgeçleri olur.

Yelpaze kuyruklu japon balığı şu balıklarla yaşayabilir:

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı: Benzer Türler Hangileri?

Birçok japon balığı türü bakım yönünden birbirine benzerdir. Aralarından sadece nadir birkaçının bakımı orta zorluktadır.

Görünüm olarak yelpaze kuyrukluya en çok benzeyen japon balığı türleri; Kelebek kuyruk japon balığı, Peçeli kuyruk japon balığı ve Oranda japon balığıdır.

Bakımı

Yelpaze kuyruk japon balığının bakımı oldukça kolaydır. Yeni başlayanlar için de son derece uygun bir akvaryum balığıdır. Yine de japon balıklarını tropikal balıklar gibi kısmen yüksek su sıcaklıklarında tutmamanız gerekir.

Onları daha serin, 17-24 derece ısıya sahip sularda tutmanız gerekir. Bunlara ek olarak, gerekli akvaryum ortamı ve su değerlerinden de bahsedeceğiz.

Akvaryum

İlk olarak akvaryum boyutundan bahsedelim. Yelpaze kuyruklar aşırı büyümeyen, yavaş yüzücü ve pek hareketli olmayan balıklarlardır. Bu yüzden çok küçük-orta boyutlarda bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar.

Yelpaze kuyruklu japon balığı akvaryumu nasıl olmalı?Pin

Tek başına tutulacaksa en az 50-60 litre hacme sahip bir akvaryum onu mutlu etmeye yetecektir. 2 veya daha fazla yelpaze kuyruk için bu hacmi her biri için 50 litre arttırmanız gerekiyor.

Diğer uyumlu balıklarla karma akvaryumlarda tutulacaksa bu değer, eklenecek balıklara göre tekrar ayarlanmalıdır. Örneğin, birkaç küçük balık türü ve çeşitli karideslerle birlikte bir adet yelpaze kuyruk bakılacaksa, 100 litre ve üzeri bir akvaryum yeterli olacaktır.

Bonu bilgi: Asya’da birçok kişi bu balıkları aynı koi balıkları gibi bahçe havuzlarında tutmaktadır. Eğer böyle bir süs havuzuna sahipseniz ve minimum su ısısını sağlıyorsa, siz de süs havuzunuza ekleyebilirsiniz.

Akvaryum süslerine gelince, bu balıklar için boş alan önemlidir çok kalabalık dekorasyonlu akvaryumlarda rahat edemezler. Bu yüzden, birkaç kaya vb. obje ile süslemeniz yeterlidir.

Zemin için de en uygun malzeme kum veya ince çakıldır. Tabandaki malzemeyi ağzına alıp tüküren bir balık olduğundan iri taneli malzemeler kullanmayın. Aksi halde balığın ağzına sıkışabilir ya da zarar verebilir.

Son olarak her bitki bu türler için uygun değildir. Kısa bir sürede köklerinden sökerek akvaryumda tek bir bitki bile bırakmayacaklardır. Bu yüzden bitkili akvaryum kurulacaksa, kalın gövde ve yapraklı bitkiler kullanmalısınız.

Su değerleri

Yelpaze kuyruklu japonlar, doğal ortamlarında yavaş akan serin sularda yaşarlar. Bu yüzden, akvaryumda çok güçlü bir akıntı yaratmamak ve suyu serin tutmak gerekiyor. Yine de su parametreleri açısından da sizi zorlamayacaklardır.

Yelpaze kuyrulu japon için en uygun su değerleri:

  • Sıcaklık: 17-24 derece
  • pH seviyeleri: 6,0 ila 8,0 (dilendirilmiş musluk suyu yeterli)
  • Su sertliği: 4 – 20 gH (karbonat sertliği, yine iyi dinlendirilmiş musluk suyu yeterli)

Bunlara ek olarak yapmanız gerekenler haftalık %25-30 civarı su değişimi yapmak ve dipte biriken atıkları akvaryumdan uzaklaştırmaktır.

3 kuyruklu balık, yelpaze kuyrukPin

Besleme ve yemler

Yine yem olarak da kolay bir türdür. Akvaryum balıkları için uygun, kaliteli olan tüm yemleri yadırgamadan tüketirler. Yelpaze kuyruk için zor olan kısım onu doğru beslemektir.

Doğru şekilde beslemezseniz malesef çeşitli hastalıklar ile karşılaşabilirsiniz.

Canlı yem vermenizde bir sakınca yoktur hatta ona iyi gelecektir. Kan kurdu ve tuzlu su karidesi verebilirsiniz. Ayrıca arada bir ona az miktarda marul, salatalık ve bezelye gibi besinler vererek sindirim sisteminin yorulmasını önleyebilirsiniz.

Yelpaze kuyruklu japon balığı nasıl beslenir?

Yelpaze kuyruklu japon balığını en doğru yemleme şekli günde 2 kere az miktarda olacaktır. Yemi verdiğinizde balık 2 dk içinde tamamını tüketemiyorsa fazla yem veriyorsunuz demektir.

Japon balıklarını beslerken mutlaka yemi yeteri kadar vermeniz gerekiyor. Fazla yemde çeşitli sindirim sorunları ve hastalıklar görülebilir.

Ne kadar yem yer?

Günde 2 kere ve 2 dakikada tamamen bitirebileceği kadar yem vermelisiniz. Örnek vermek gerekirse, yetişkin 1 adet yelpaze kuyruklu için pul veya granül yemlerden 1 çay kağının yarısı kadar vererek deneyebilirsiniz.

Kaç gün aç kalabilir?

Balıklarınızı aç bırakmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz sonuçta onlar da birer can taşıyor. Ancak yine de çeşitli sebeplerden zorunlu olarak aç kalması gerekebilir.

Bu gibi gelişen bir durumlarda yetişkin japon balıkları 7-10 gün, yavrular ise 4-5 gün arası aç kalmaya dayanabilirler.

Bu tür durumların ortaya çıkmaması ve balığınızın sağlığının bozulmaması için otomatik yemleme makinelerinden edinmenizi tavsiye ederiz.

Üreme

Üremesi ve üretmesi kolay türlerdendir ve yumurtlama yolu ile ürerler. Çiftleşme zamanı geldiğinde erkek balık dişinin karın kısmına hafifçe vurarak onu yumurtaları bırakmaya teşvik eder.

Sağlıklı bir dişi yelpaze kuyruklu japon balığı iyi bir erkek balıkla çiftleştirildiğinde ortalama 1000 adet yumurta döker. Yumurtalar yapışkandır ve düştüğü yere yapışıp kalır. Yumurtlamanın ardından erkek balık yumurtaları döller ve 3-5 gün içerisinde yavrular yumurtadan çıkar.

Yelpaze kuyruklu japon balığı üretimi

Üretimi için en doğru yöntem aslına benzeyen ayrı bir yumurtalama yelpaze kuyruk balığı akvaryumu kurmaktır. Çiftleşmesi istenen 2 balık veya gruplar halinde birkaç balık bu akvaryuma eklenir.

İlk etapta su ısısının 17-18 derece olması hızlı üreme için teşvik olacaktır. Balıkları ekledikten sonra ısıyı 24 dereceye gelene kadar her gün 2 derece arttırın. Bu çiftleşmelerini hızlandıracaktır.

Eğer şans yakalarlarsa japon balıkları yumurtaları yiyeceklerdir. Bu yüzden yumurtlamadan sonra dikkat etmelisiniz ve yetişkinler ya da yumurtalar akvaryumdan çıkarılmalıdır. Yavruların serbest yüzüşe geçmelerini hızlandırmak için ısıyı 21-22 derece sabitleyin.

Yavrular 1-2 gün kendi keseleri ile besleneceklerdir. Bunun ardından yumurta sarısı ve artemia (1 haftalıkken başlanabilir) ile besleyebilirsiniz. 1 cm civarına ulaştıklarında hazır kaliteli yemlerle desteklemelisiniz.

YouTube video

Hastalıklar

Yelpaze kuyruklu japon balığı diğer akvaryum balıklarında olan birçok hastalığı karşı duyarlıdır. En sık görülen hastalıklar; yüzme bozukluğu, beyaz uzun dışkı, parazitler ve mantarlar, böbrek hastalığı, göz fırlaması.

SSS

Yelpaze kuyruklu japon balığı ne kadar yaşar?

Genel olarak japon balıklarının ömrü 5 ila 10 yıl arasındadır. Yelpaze kuyruklu için bu süre en fazla 8 yıl olacak görülmüştür.

Yelpaze kuyruklu japon balığı ne kadar büyür?

Genel olarak akvaryumlarda en fazla 20 cm’ye ulaşabiliyorlar. Ancak süs havuzları veya çok büyük akvaryumlarda 30 cm’ye ulaştıkları biliniyor.

Yelpaze kuyruklu japon balığı fiyatları ne kadar?

Yelpaze kuyruklu japon balığının fiyatı 15 Lira ile 100 Lira arasında değişmektedir. Tam fiyat, balığın boyutu ve görünümüne göre belirlenmektedir. Ortalama olarak sağlıklı yetişkin bir yelpaze kuyrukluyu 40 liraya alabilirsiniz.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir