Balıklarda mantar hastalığı tedavi ve belirtileriPin

Balıkta Mantar Hastalığı Tedavisi 2023

Balıkta mantar hastalığı (columnaris), balığın ağız kısmı ya da vücut üzerinde beyaz bir tabaka gibi görünen, bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır.

İlk belirtileri arasında, görüldüğü alanın yapısının bozulması ve mantara benzer bir görünüm alması vardır. Balık mantarı hastalığı tedavi edilmez ise balığın ölümü ile sonuçlanacak tehlikeli hastalıklardandır.

Küfe benzeyen lezyonlara sahip olan hastalık, basit akvaryum bakımı ve çeşitli antibiyotikler ile tedavi edilebilir.

Balık Mantarı Hastalığı (Columnaris) Nedir?

Balık mantarı hastalığı, bakterilerin balığın o kısmında kolonileşmesi sonucu oluşan bir enfeksiyonel hastalıktır. Teşhis edilirken belirtiler iyi saptanmalı ve doğru tedavi uygulanmalıdır.

Lepistes mantar hastalığı tedavisi

Columnaris, canlı doğuran türlerde daha yaygın görülür. Bu bakteriyel hastalık, son derece bulaşıcıdır. En çok lepistes balıklarında görülen mantar hastalığı, dişi lepistesleri daha fazla etkiler. Eğer tedavi edilmezse tüm balıklarınızı kaybedebilirsiniz.

Lepisteslerden sonra japon balıklarında mantar hastalığı da sık görülmektedir. Burada verdiğimiz bilgileri ve yöntemleri her balıkta uygulayabilirsiniz.

Lepistes mantar hastalığı tedavi yöntemleriPin

Mantar Hastalığı Nasıl Önlenir?

Aksatılmadan temel akvaryum bakımı yaparak balık mantarı hastalığı önlenebilmektedir. Hastalık, bakteri kaynaklı olduğundan yapılacak en iyi uygulama, düzenli su değişimi ve nitrit, amonyak gibi değerlerin artmasını engellemek için kumu düzenli olarak dip sifonu ile vakumlamaktır.

Balığın kötü beslenmesi de onu hastalığa açık bir hale getirecektir. Kaliteli ve uygun yemleri, dozunda kullanarak beslenmesini desteklemek gereklidir. Yine su kalitesini iyi seviyelerde tutarak da enfeksiyon kaynaklı hastalıklar önlenebilmektedir.

Yeni balık eklemek istediğinizde, balıkta bir hastalık olmadığına emin olmak için karantina akvaryumu kullanmanızı da şiddetle tavsiye ederiz. Bu uygulama, eğer hasta bir balık aldıysanız ana akvaryumdaki balıkları korumanızı sağlayacaktır.

Karantina ve ana akvaryum için kullandığınız kepçe, sifon, derece gibi aletleri akvaryumlar arasında kullanmamanız gerekir. Eğer ikinci bir malzeme temin edemiyorsanız, mutlaka diğer akvaryumda kullanmadan önce dezenfekte etmelisiniz.

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri

Balık mantarı hastalığının ilk belirtileri şunlardır:

  • Balığın başında, solungaçlarında ve yüzgeçlerinde griye çalan yama şeklinde belli belirsiz lekeler
  • Ağız ucu ve kenarlarında pamuklaşmış, mantara benzer görünüm
  • Kuyruk ve özellikle yüzgeçlerde yıpranmış görünüm
  • Balığın genel renginde solgunluk
japon balıklarında mantar hastalığı tedavisiPin
japon balıklarında mantar hastalığı tedavisi

Balık mantarı belirtilerinin bir çoğu dış vücutta görülebilir. Kuyruk, yüzgeç ve baş kısmındaki grimsi lekeler ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe bu lekeler griden kahverengi veya kırmızı renge dönebilir. Balık canlı, parlak görünümünü kaybeder, rengi soluklaşır.

Bakterilerin kolonileşmesi arttıkça, pamuklaşmış bir görünüm alır ve sonunda balığın ağız veya vucüt yapısı bozulur. Enfeksiyon ilerledikçe kuyruk ve yüzgeçler yıpranır ve formunu kaybeder. Bakteriler çoğaldıkça, balığın solungaçlarını da etkileyerek, yeterli oksijen almasını engeller.

Bunun sonucunda balık normalden daha hızlı nefes alıp vererek, kendine yeterli oksijeni sağlamaya çalışır. Bu hastalıktan muzdarip bir balık, tedavi edilmezse yüzmeyi, hareket etmeyi tamamen bırakır ve felç olur.

Balıkta Mantar Hastalığı Tedavisi

Bu tür enfeksiyonlar, antibiyotikler ve suya uygulanacak katkılar ile tedavi edilmelidir. Balıklardaki stresi azaltmak ve bakterileri zayıflatmak için akvaryum tuzu veya kaya tuzu kullanmalısınız.

  1. Su sıcaklığını 29-30 derece civarına çıkarın.
  2. Balıkta mantar hastalığını tedavi etmek için bilinen ve sıklıkla kullanılan balık mantarı ilacı olarak görülen Terramycin kullanabilirsiniz. Akvaryumdan alacağınız bir miktar suya Terramycin ekleyerek balığı bir süre bu suda banyo yaptırın.
  3. Stresi azaltmak ve balığın iyileşmesini hızlandırmak için akvaryum tuzu kullanabilirsiniz. %30-40 civarında su değişimini yapıp, her 20 litre için 1 adet akvaryum tuzu ekleyin. Kaya tuzu kullanmayı seçerseniz her 20 litre için 1 çay kaşığı kadar yeterli olacaktır.
  4. Terramycin ve akvaryum tuzu kullanımını her gün düzenli olarak yapın. Su değişimini de 2 günde bir yapmanız yeterli olacaktır.
  5. Tedavisi başarı ile sonuçlandığında %70 kadar su değişimi yaparak ısıyı ve sudaki tuzu dengeleyin.

Balık Mantarı Neden Olur?

Mantar hastalığı bakterilerinin, hedef seçerken özellikle stres altında olan balıkları seçmesi hastalığın görülmesini kolaylaştırır. Stresi önleyerek büyük oranda hastalığı da önleyebilirsiniz.

Aşağıdaki sebepler bakterilerin işini kolaylaştıracaktır:

  • Su sıcaklığının sürekli yüksek olması
  • Su kalitesinin kötü olması
  • Yetersiz veya yanlış besleme
  • Balığın taşınması sonucu görülecek stres

Sonuç

Bu bakteri, balığın vücuduna çok ufak yaralardan veya ağız kısmından girebilir. Columnaris son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Kullandığınız aletler, sizin elleriniz veya verdiğiniz yemler aracılığıyla bile bulaşabilir.

Her zaman aletleri ve ellerinizi dezenfekte etmeli ve steril tutmalısınız. Eğer birkaç akvaryum için birden fazla alet kullanıyor veya tek bir filtre kullanıyorsanız bakterinin diğer akvaryumlara da yayılması olasıdır.

Önerilen Yazılar

Bir Yorum

  1. Mantar fazla yemleme yetersiz Filtrasyon ve şu işi değerlerinin sürekli değişimi sonucunda olur bunlara dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir