Panda çöpçü balığı rehberi. Özellikleri, bakımı, cinsiyet ayrımı, üreme ve fiyatlarıPin

Panda Çöpçü Balığı Rehberi: Özellikleri, Bakımı ve Fazlası 2023

Panda çöpçü veya panda balığı, bir pandayı andıran, siyah, beyazımsı renklere ve desenlere sahip Güney Amerika çöpçü balığı türüdür. Barışçıl tavırlarıyla bilinen panda çöpçüler, akvaryumlara hem görsel hem de işlevsel olarak katkılı balık türlerindendir.

Panda Çöpçü Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Panda balığı, Panda cory, Panda corydoras
Bilimsel Adı:Corydoras panda
Kökeni:Güney Amerika
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban
Su Sıcaklığı:22°C – 25 °C
Su Sertliği:2 – 12°dH
pH Seviyesi:6.0 – 7.4
Minimum Akvaryum Hacmi:50 Litre
Yetişkin Boyutu:5 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:10 yıl
Bakımı:Kolay

Panda Çöpçü Balığı Özellikleri

Akvaryumlarda popüler olan panda çöpçü, Peru’dan “Ucayali” adı verilen nehirlerden gelmektedir. 1968 yılında HR Richards tarafından keşfedilen panda balığının isimlendirilmesi, 3 yıl sonra Nijssen ve Isbrücker isimli kişilerce yapılmıştır.

Panda çöpçü balığı özellikleri - Panda coryPin

Vücudunun çeşitli yerlerinde bulunan, pandalardaki siyah noktalardan esinlenilerek “Panda Cory” adı verildi. Bu türde klasik çöpçü balıklarından farklı olarak, beyaz-pembe renkleri arasındaki vücudunda, üç adet siyah benek şeklindeki noktalar göze çarpıyordu.

Ailenin diğer üyeleri gibi pandalarda da pullar yerine “scutes” adı verilmiş, üst üste binen kemikli yapılar vardır. Panda çöpçü, her iki tarafta üç çift toplam 6 adet bıyığa sahiptir. Ayrıca vücutlarının çeşitli noktalarında savunma amaçlı kullanabileceği dikenlere sahiptir.

Yetişkin boyutlarda en fazla 5 cm’ye kadar uzadıkları görülmüştür. Ek olarak akvaryum ortamında bu boyuta ulaşmaları uzun zaman almaktadır.

Panda Çöpçü ile Yaşayabilecek Balık Türleri

Panda çöpçü balığı, kendi türleri ile birlikte yaşamaktan son derece keyif alan huzurlu, sakin balıklardır. Akvaryumlarda 6 adet veya daha fazlası olarak bakılabilir. Ancak yeterli alan yok ise 4 panda balığı olarak da tutulabilir.

Panda cory, hemen hemen her türlü akvaryum balığı ile tutulabilen, uyumlu balıklardır. Ancak, büyük ciklet balığı türleri gibi yırtıcı ve saldırgan türler ile beraber bakılmaması gerekir. Oldukça sosyal olan panda balıkları, kendi türlerinden sonra en iyi diğer dip balıkları ile anlaşabilir (Cüce vatoz vb.).

Küçük ve orta büyüklükte tetralar ve rasboralar, panda çöpçü için iyi birer akvaryum arkadaşı olabilir.

Bunların yanı sıra seçebileceğiniz bazı canlılar şunlardır:

Akvaryum ve Su Parametreleri

Panda çöpçü balığı da diğer çöpçüler gibi iyi su kalitesinde yaşamayı ister. Sağlıklı olabilmeleri için iyi filtre edilebilen bir akvaryum gereklidir. Ayrıca haftalık su değişimini aksatmadan yapmanız da yaşam kalitesini ve süresini etkiler.

Panda çöpçü bakımı için su parametreleri ne olmalıdır?Pin

Akvaryum hacmi en az 50 litre olmalı ve en az 6 adetlik gruplar halinde bakılmalıdır. Eğer akvaryumda başka balıklar da varsa kalabalığı arttırmamak için bu sayı 4 olabilir. Zemin malzemesi olarak ince kum veya çakıllar kullanılabilir.

Canlı bitkileri severler ancak şart değildir. Yeterince saklanma alanı sağlayabilirseniz bitki ihtiyacı yoktur. Özellikle kayalar ve mağara yapıları, çöpçü balıklarının sevdiği yaşam alanlarıdır. Gölge sağlamak için bir miktar yüzen canlı veya zararsız yapay bitki de ekleyebilirsiniz.

Panda balığı sıcak suları tolere edebilse de 20 ila 25 derece arasında yaşamaya uygundur. Çok yumuşaktan orta sertliğe kadar sular uygun olacaktır. pH değeri ise 6 ila 8 arasında olabilir.

Besleme ve Yemler

Adından da anlaşılacağı üzere çöpçü balıkları, dibe düşen her türlü yiyeceği ve kalıntılarını tüketirler. Ancak besleme yaparken, yemlerin akvaryumun zeminine kadar ulaştığından emin olmalısınız. Akvaryumdaki diğer balıkların tüm yemi yüzeyde tüketmesi onları aç bırakabilir.

Panda çöpçü balığı hangi yemler ile beslenir?Pin

En iyi şekilde bakmak istiyorsanız, mutlaka beslenmelerine canlı yem veya dondurulmuş etli yiyecekler (tavuk ciğeri vb.) eklemelisiniz. Kan kurdu, solucan, karides ve larvalar da sevdikleri yiyecekler arasındadır. Ek olarak panda çöpçü balığına uygun dip, tablet yemlerden de kullanarak son derece sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz.

Bu balıklar, geceleri çok daha aktifdirler. Bu yüzden sağlıklı besleyebilmek için geceleri akvaryuma bir adet tablet yem bırakabilirsiniz.

Bonus Bilgi: Panda çöpçü fiyat olarak orta seviyelerdedir. Akvaryum balıkları mağazalarında adet fiyatı ortalama 20 Lira civarındadır. Grup halinde bakılması gereken bu tür, en az 6 adet, fakat kalabalık sağlayacaksa da en az 4 adet olarak edinilmelidir.

Panda Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı Ve Üreme

Dişi panda çöpçü, erkeğe oranla daha yapılıdır. Özellikle karın kısmı yukarıdan baktığınızda çok daha geniştir. Erkek panda çöpçü, dişilere oranla daha tıknaz ve kısa boyuttadır. Ayrıca akvaryumun dibinde durduklarında, dişilerin kafası daha yukarıda görünür.

Panda çöpçü balığı cinsiyet ayrımı ve üremePin

Başlarda, akvaryumda üremesi çok zor olan bir tür olarak bakılıyordu. Ancak zamanla, panda çöpçü üreme konusunda zor bir balık olmadığını gösterdi. Yumurtlayarak üreyen çöpçüler, yumurtaları düz bir yüzeye veya java fern gibi ince yapraklı moss türlerinin üzerine bırakmayı tercih eder.

Panda çöpçü üretimi için balıkların, kan kurdu, su piresi veya tuzlu su karidesi gibi canlı, besleyici yemlerden yemesi verimliliği arttırır ve üremeye teşvik eder. Yine çiftleşmeye teşvik için su sıcaklığı kısmen düşürülebilir.

Çöpçü balığı yağmur mevsiminde üremeye hazır olur. Su sıcaklığı düşürülerek, üreme sağlanabilir. Dişi, üremeye hazır olduğunda erkeğin kurunu kabul edecek ve “T” şeklini andıran şekle girerek çiftleşme sağlanacak.

Dişi, hazır olduğunda döllenmiş yumurtaları bitki üzerine veya düz bir yüzeye yapıştıracaktır. Her seferinde 1-2 adet yumurta bırakır ve bu süreç yaklaşık 100 yumurta olana kadar birkaç saat devam eder.

Yumurtalar 4 gün sonra çatlar. Bu noktada su değerleri stabil olmalıdır çünkü yumurtalar su değişimlerine, özellikle ısıya oldukça hassastır. Bu süreçte su sıcaklığı en fazla 23 derece olmalıdır.

Su değişimi yapılırken de mutlaka yakın parametrelere sahip su eklenmelidir. Yavrular, yaklaşık 3 ay sonra dayanıklı hale gelir ardından da olması gereken renk ve desene kavuşurlar.

YouTube video
Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir