Kuyruk Erimesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? 2023
Kuyruk erimesi hastalığı, balıklarda meydana gelebilecek en yaygın hastalıklardan biridir. Balıklarda kuyruk erimesi, dokuyu öldüren bir bakterinin yüzgeç ışınlarına saldırması ve onları enfekte etmesi sonucu görülür.
Bu hastalık, genellikle akvaryum çok kalabalık olduğunda meydana gelen, buna bağlı olarak düşük su kalitesi ve dolayısıyla strese maruz kaldığında ortaya çıkar. Hastalık çok ilerlerse, yaralar derinleşerek yüzgeç (kuyruk) kaybına ve açık yaraların ortaya çıkması sebebiyle de farklı enfeksiyonlara yol açacaktır.
Kuyruk Erimesi Hastalığı Nedir?
Kuyruk erimesi, bir dizi bakteri ve mantardan kaynaklanabilir ve çeşitli antibiyotikler ve yöntemlerle tedavi edilebilir. Hastalık tedavi edilmezse etkilenen kuyruk, gün ve gün artarak erimeye devam eder. Hastalık ilerledikçe kuyruk eriyerek dokulara kadar gidecek ve balığın tedavi edilme olasılığını düşürecektir.
Kuyruk Erimesi Belirtileri
Kuyruk erimesi, balıkların kuyruklarının yıpranmasına ve hatta tamamen kaybedilmesine neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığa genellikle bakteriler neden olur, ancak mantar enfeksiyonu sebebiyle de görülebilir.
İlk belirti, uçlardan başlayarak yıpranan ve giderek çürümeye başlayan kuyruktur. Hastalık ilerledikçe kuyruk, düzensiz şekilde yırtık bir kağıt gibi görünen küçük parçalara ayrılmaya başlar. Hastalığın görüldüğü dokular zamanla ilerleyerek ölür ve suya karışır. Tedavi edilmezse, balığınız birkaç hafta içinde ölebilir.
Kuyruk erimesinde en çok görülen belirtiler şunlardır:
- Pullanma: Balığınızın pulları canlı görünmez ve hastalık ilerledikçe pullar dökülebilir.
- Renkte değişme: Balığınızın vücut rengi normalden çok daha soluk olabilir ve üzerinde lekeler görülebilir.
- Ölü deri kaybı: Balığınızın tüm vücudundan ölü deri ve pullarının ayrıldığı görülebilir.
Kuyruk Erimesi Nedenleri
Kuyruk erimesi nedenleri arasında en yaygın olan bakterilerdir. Aeromonas ve Pseudomonas başta olmak üzere çeşitli farklı bakteriler de neden olabilir. Çoğu hastalıkta olduğu gibi bunda da su kalitesinin kötülüğü, oksijen seviyesinin düşük olması ve aşırı kalabalık akvaryum kaynaklı oluşan stres nedenlerin başında gelir. Birçok balık türü bu hastalığa karşı çok hassas olsa da bazı dayanıklı türlerde kendiliğinden iyileşme de görülebilir.
Kuyruk Erimesi Tedavisi
Kuyruk erimesi tedavisine başlamadan önce söylemeliyiz ki her şeyden önce en iyi tedavi tabiki önlem almaktır. Balığın bakteri ve enfeksiyonlara karşı savunmasız olması genellikle stres ve su değerlerinin kötü olmasından kaynaklanır. İlk olarak akvaryumunuzun su kalitesinin kötü olup olmadığını kontrol ederek tedaviye başlayın.
Suyun sıcaklığı, klorlu olup olmaması, amonyak ve nitrit düzeyini, pH değerini izleyerek su kalitenizi anlayabilirsiniz. Bu değerleri ölçmek için basit testleri çeşitli akvaryum mağazalarından elde edebilirsiniz.
Bu değerleri olması gereken seviyede tutarak, stres kaynağını düzelttiğinizde, balığınızı tedavi etmeniz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca diğer balıkların da ileride hasta olma riskini oldukça düşürmüş olacaksınız.
Balığınızı tedavi ederken birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin hangisi ile tedavi edeceğinizi belirlerken hastalığın ne kadar ilerlediğini teşhis ederek hareket etmelisiniz. Hastalık büyük oranda bakteri ve mantar kaynaklı olduğundan tedavi için Sera Mycopur kullanabilirsiniz.
Akvaryum balıklarında adım adım kuyruk erimesi tedavisi:
- Hasta balığı ve balıkları bir karantina akvaryumuna alın.
- Oksijen bakımından zengin tutmak için akvaryumda hava motoru kullanın.
- Su ısısını 29-30 dereceye kadar çıkartın.
- Balıkların stresini azaltmak için akvaryumda ışık kullanmayın ve mümkünse bir tül yardımı ile biraz daha karartın.
- 1. gün Sera Mycopur’u her 20 litre için 30 damla olacak şekilde suya uygulayın. Ertesi gün de %30 oranında su değişimi yaparak ilacı aynı şekilde tekrar uygulayın. Bu şekilde 5-7 gün tedaviyi uygulayın.
- Balıklarda iyileşme gördüğünüzde tekrar ana akvaryuma alabilirsiniz (ana akvaryuma eklerken balığı ilk defa koyuyormuş gibi alıştırarak koymalısınız).
Kuyruk Çürümesini Önlemek
Kuyruk erimesini önlemek aslında tedavi başlagıcında ilk bahsettiğimiz yöntemler ile aynıdır. Bu hastalığa karşı alabileceğiniz en iyi önlem akvaryumunuzun ve balıklarınızın bakımını aksatmamaktır. Balık hastalıkları en çok bakımsız akvaryumlarda görülmektedir.
Su değişimlerini aksatmayın, basit tesler edinerek su değerlerini haftalık değişimlerden önce ölçün ve sorun var ise gerekeni uygulayın. Tabanda kullandığınız kum veya çakıllara dip sifonu yardımı ile dip çekimi yaparak yem kalıntılarını ve balık dışkılarını akvaryumdan uzaklaştırın.
Bunları uyguladığınız taktirde hem hastalıkları önlemiş olacak hem de olası bir hastalıkta 1-0 önde başlayabileceksiniz.
Son Görüşler
Eğer tedavi başarısız olursa, kuyruk erimesiyle beraber enfekte olmuş alanın cerrahi olarak alınacağı bir operasyonu düşünebilirsiniz. Hastalığın bu operasyonun yapılması seviyesine gelmesi için tedavinin oldukça geciktirilmiş olması gerekir.
Eğer yukarıdaki tedavide iyileşme göremiyorsanız, antibiyotikler ile tedaviye devam edebilirsiniz. Bu hastalık için kullanabileceğiniz en etkili antibiyotikler, Maracyn, Tetrasiklin ve Kanamisin’dir. Antibiyotik kullanımında doz aşımı yapmadan çok küçük miktarlarda yemlerini macun kıvamında sulandırıp karıştırarak verebilirsiniz.