Japon balığı hastalıkları - Japon balığı neden ölür?Pin

Yaygın Japon Balığı Hastalıkları – Japon Balığı Neden Ölür? – 2023

Japon balığı besliyorsanız, en yaygın Japon balığı hastalıkları hakkında bilgi edinmelisiniz. Buradaki 5 hastalık, Japon balığı neden ölür sorusunun cevabını almanızı ve balığı tedavi edebilmenizi sağlayacak.

Yüzme Bozukluğu (Yüzme Kesesi Hastalığı)

Yüzme bozukluğu en yaygın olarak Japon balıklarında görülür. Yüzme kesesi hastalığı olan balıklarda ilk belirtiler; dibe batma, dengesiz hareketler ve suda istemsizce savrulmalarıdır. Japon balıkları, özofagus ve yüzme mesanesi arasında bir bağlantıya sahip olan balık türü kategorisindedirler.

Japon balıklarında yüzme bozukluğu - Yüzme kesesi hastalığı neden olur?Pin

Bu özellik, balıklarda doğru yüzme yeteneğini sağlayan hava kesesini karmaşık hale getirir. Özellikle bazı türlerinde omurgaların çok kavisli olması, bu hastalığın sıklıkla karşılaşılmasına yol açmaktadır.

Beslenme sırasında aşırı havanın yüzme kesesine girmesi sebebiyle oluşabilen hastalık, beslenme şeklini ve yemi değiştirerek kısmen iyileştirilebilir. Balığın sürekli yanlış veya aynı yem çeşidini yemesi balığı hasta edebilir. Akvaryumdaki balıkların tamamı, birkaç çeşitten oluşan beslenmeye ihtiyaç duyar.

Japon balığınız yan yatıyorsa büyük olasılıkla yüzme kesesi patlamış olabilir. Aşırı yemlemeden kaçınmalısınız. Hasta balığınız için de aşağıdaki tedaviye göz atabilirsiniz.

Bu hastalık için bir veteriner tarafından, yüzdürme dengeleme cihazı adı verilen bir cihaz üretilmiştir. Ancak bu cihaz da Japon balığının ölmesini engelleyememekte ve hasta olan balıklarda vücut yaralanmalarına sebebiyet verebilmektedir.

Beyaz Uzun Dışkı (Arkasından İplik Benzeri Çıkan Dışkı)

Japon balığı arkasından iplik benzeri, beyaz uzun dışkı çıktığını görebilirsiniz. Genellikle bu iç parazit (Camallanus) olarak yorumlansa da aslında her yüz balıktan sadece ikisinde gerçekten parazit vardır.

Japon balığı arkasından iplik benzeri uzun dışkı çıkıyorPin

İç parazit görülen balıkların birçoğu vahşi ortamında yakalanmış balıklardır. Bu parazit, akvaryum suyundaki alış veriş veya vahşi balıklarla aynı ortamda tutulmuş balıklarda görülebilir.

Bu hastalık, yaygın Japon balığı hastalıklarıdan olsa da çoğu zaman yanlış teşhis ve tedavi edilme sonucu sizlere balık ölümleri olarak dönebilir.

Japon balığı dışkısı uzun ve şeffaf beyaz görüntüye sahipse parazitten önce diğer olası sorunlara odaklanılmalıdır. Bu durumun ortaya çıkmasının sebebi, normalden sıcak su sıcaklıklarına maruz kalmaları ve düzensiz beslenmeleri olabilir.

Akvaryumda su değişimleri düzenli yapılarak ve beslemeye dikkat ederek bu durumun düzeldiğini görmeniz kuvvetle muhtemeldir.

Japon Balığı Hastalıkları: Parazitler ve Bitler

Parazitler, genellikle Japon balığı hastalıkları arasında yer alır ve karantina uygulanmadan eklenen balıklarla gelir. Mağazaya gelen balıklar hali hazırda stresli durumdayken, mağaza tarafından direk akvaryuma konulabiliyor. Bu durum balığı son derece strese sokarak bağışıklığı düşürür ve parazitlere açık hale getirir.

Japon balıklarında parazit ve bit hastalıklarıPin

Parazit bulaşan bir balık mağazada birkaç gün kalacağı için herhangi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Bu durumda satın alınan balığın sağlıklı olduğu düşünülerek, önceden küçük bir akvaryuma konulup karantina uygulanmaz ise diğer balıklarınız da bu parazitleri vücuduna alacaktır.

Parazitlerin ilk ve önemli belirtileri arasında; vücutta dökülme ve morarma, yüzgeçlerde yırtık, hareketsizlik, solunum güçlüğü ve ani ölüm vardır.

Vücuttaki parazitlerin gözle görülmesi mümkün değildir. Ancak bit ve solucanlar dikkatli bakıldığında görülebilir. Balığınız kendini kaşımak için dekor vb. alanlara sürtüyorsa bit olma ihtimali yüksektir.

Birçok parazit türü vardır ve her biri için doğru, farklı tedavi uygulanmalıdır. Tüm parazit hastalıkları için tek bir tedavi maalesef yoktur.

Japon Balığı Böbrek Hastalığı – Karnı Neden Şişer?

Japon balığınızın karnının adeta bir balon gibi şiştiğini görebilirsiniz. Bu hastalık polikistik böbrek hastalığının işareti olabilir ve Japon balıklarıda sıklıkla görülebilir. Eğer Japon balığınız diğer balıklarla etkileşime giriyor, yüzmede sorun yaşamıyor ve yem yiyorsa şimdilik sorun yok demektir.

Japon balığının karnında şişlik - Böbrek hastalığıPin

Hastalığın temel sebebi böbreklerde oluşan kistlerdir. Birçok kistin oluşması sonucu balık giderek şişer ve zamanla acı çekmeye başlar. Balık yukarıda sayılanları yapmıyorsa acı çekiyor olma ihtimali yüksektir.

Hastalığın herhangi bir tedavisi olmadığı için acı çeken akvaryum balığın ölümü beklenmeden, veteriner yardımıyla ötenazi yapılması yardımcı olabilir. Ancak sağlıklı balık olma ihtimali veya farklı bir hastalık olma ihtimali de vardır.

Burada bahsedilen şişlik, kabızlık ile karıştırılmamalı doğru teşhis edilmelidir. Teşhis, ancak ultrason yardımıyla yapılabilir.

Japon Balıklarında Siğiller

Japon balığı üzerinde oluşan topaklar, yaygın akvaryum balığı hastalıkları arasındadır. Estetik açıdan kötü görünüme yol açsalar da balığınızın sağlığı için tehdit değildir.

Balıklarda siğil vb. oluşumlarPin

Bu hastalığa balığın deri altında oluşan iyi huylu tümörler yol açmaktadır. Eğer görüşüne engel değilse balık, vücudunda bir siğil olduğunun farkına bile varmayacaktır. Bu siğiller kendiliğinden düşebilir ve ardından yenisi oluşabilir.

Eğer yaşamını etkilemiyorsa, herhangi bir tedavi uygulamaya gerek yoktur. Aksi halde tedavi için cerrahi işlem yapılması gerektiğinden, bir veterinere başvurmanız gerekir.

Göz Fırlaması (Göz Fungusu, Patlak Göz)

Göz fungusu, düşük su kalitesi ve yaralanmalar başta olmak üzere birkaç sebepten olabilir. Japon balığı hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıkların başında gelir. Eğer balığınızın gözünde sonradan çıkıntı oluşmuşsa hastalık işaretidir.

Japon balığı göz şişmesi - Goz firlamasi hastaligiPin

Bunun dışında teleskop Japon balığı vb. gözü fırlamış gibi görünen balıklarda doğal bir durumdur çünkü yapıları bu şekildedir. Yine de bu balıklarda da çarpma sonucu sıklıkla göz fungusu oluşabilir.

Tedavi için doğru teşhis çok önemlidir. Doğru teşhis edilebilirse kolay bir tedavi ile iyileşebilir. Çoğu durumda tedavi edilebilse de sebep olan faktöre göre tedavisi olmayan hastalık olarak da bakılabilir.

Cilt ve Yüzgeçlerde Kırmızı Lekeler

Cilt ve yüzgeçlerde oluşan kırmızı çizgi (lekeler), kötü su kalitesi ve stresin yol açtığı bir hastalıktır. Çoğunlukla fanusta balık neden ölür sorusunun cevabı bu hastalıktır.

Japon balığının kuyruk ve vücudunda kırmızı çizgilerPin

Balığınızda bu belirtileri görmeniz halinde ilk yapmanız gereken, son zamanlarda strese yol açacak bir durumun olup olmadığını doğrulamaktır. Ardından su kalitenizi kontrol ederek gerekli uygulamayı yapmalısınız.

Su kalitesini iyi seviyede tutabilmek için düzenli su değişimleri çok önemlidir. Haftalık olarak en az %25’lik bir su değişimi yapmanız gerekir. Ayrıca tabii ki fanusta balık bakılamayacağını da belirtmeliyiz.

40 litre hacminde bir akvaryuma sahipseniz, haftalık olarak mutlaka en az 10 litre su değişimi yapanız gerekir. Tedavi sürecini hızlandırmak için de önerilen dozda akvaryum tuzu ve metilen mavisi kullanılabilir.

Diğer Balık Hastalıkları

Yukarıdaki hastalıklara ek olarak Japon balıklarında görülebilecek diğer bazı hastalıklar da vardır.

Bu hastalıklar:

YouTube video

Japon Balığı Neden Ölür?

Tüm bu hastalıklar Japon balığı ölüm belirtileri arasındadır. Japon balığı hastalıkları çoğunlukla fanusta bakılanlarda görülür. Hiçbir balık fanus veya çok küçük (5-10 litre) akvaryumlarda bakılmaya uygun değildir (karides vb. hariç). Balıkları edinmeden önce mutlaka ihtiyaçları hakkında kısa bir araştırma yapmalısınız.

Fanusları hayatınızdan çıkardığınızda, büyük oranda Japon balığı neden ölür sorusunu da sormanıza gerek kalmayacaktır. Balık satıcılarının söylediğinin aksine Japon balığınız için türüne göre değişmekle beraber kesinlikle en az 40 litre ve üzeri akvaryum gereklidir.

Kaynaklar: Wikipedia

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir