En yaygın Akvaryum Balık Hastalıkları, Belitiler ve Tedavi YöntemleriPin

Akvaryum Balık Hastalıkları: 9 Yaygın Hastalık ve Tedavileri – 2023

Akvaryum balık hastalıkları, her şey yolunda giderken canınızı sıkabilir. Balıklarınızın sağlığında yolunda gitmeyen bir şeyler varsa doğru yerdesiniz! Evet balıklar da tıpkı bizler gibi hastalanabilir. Balık hastalıkları sebeplerinin başında parazitler gelir. İç veya dış parazitler, çeşitli enfeksiyonlar veya stres gibi nedenler de balığınızı hasta edebilir.

Akvaryum Balık Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Akvaryum Balık hastalıkları konusundan önce isterseniz bu hastalıkların önüne nasıl geçebiliriz bunu konuşalım. Her şey güzel giderken, bir veya birkaç balığınızda hastalık olduğunu görmek moralinizi bozabilir. Bunu yaşamamak ve daha kötüsü ani balık ölümleri görmemek için lütfen aşağıdakileri sonuna kadar okuyun ve uygulamaya çalışın. Bizlerde olduğu gibi, balıklarda da en iyi tedavi önlem almaktır.

En yaygın Akvaryum Balık Hastalıkları, Belitiler ve Tedavi YöntemleriPin

Günlük Kontrol

Balıklarınızı her gün kontrol etmeye çalışın. Bu adım, balıklarınızda hastalıkları erken teşhis ve tedavi etmenizde son derece önemlidir.

Balıkları Ayırmak

Günlük kontrolleriniz sırasında, bir veya birkaç balıkta hastalık belirtisi görürseniz, onları farklı ufak bir karantina akvaryumuna almanız gerekir. Aksi halde hastalığın henüz bulaşmadığı diğer balıklarınız de tehlike altına girer. Ayrıca yeni balık aldığınızda da ana akvaryuma koymadan önce mutlaka birkaç hafta karantina akvaryumunda tutmanız gerekir.

Doğru Besleme

Balıklarınıza doğru miktarda ve uygun yemleri verdiğinizden emin olmalısınız. Çok veya az yem vermek, kalitesiz yem kullanımı, balığın sağlını doğrudan etkiler.

Akvaryum Temizliği Ve Bakımı

Haftalık su değişimlerini aksatmayarak su değerlerinin bozulmasını önleyin. Akvaryum suyunuzun balıklarınıza zarar vermediğinden emin olmalısınız. Akvaryum üzerinde ve etrafında yanlışlıkla içine dökülebilecek bir tehlikeli kimyasal madde bulundurmayın.

Ölü Balıklar

Ölü balıklar su değerlerini çok çabuk bozabilir. Ölü bir balık gördüğünüzde, hemen akvaryumdan çıkarmalısınız. Aksi halde, diğer balıklar da bu durumdan etkilenir. Balık hastalıkları konusu düşünüldüğünde bu neden en başlardadır çünkü su kalitesini çok hızlı bozabilir.

Bilgi Edinmek

Bir balık akvaryumu kurmadan önce lütfen onlar hakkında bilgi edinin. Alışkanlıkları, besleme, üreme, bakım gereksinimleri gibi konuları araştırın ve uygulayın. Eğer özel tür balık bakmak istiyorsanız edineceğiniz balığın özel istekleri, ayrıcalıklı bakım gerekip gerekmediği hakkında bilgi edinin.

Stres

Balığınız strese girerse de hasta olabilir. Balıklarınızın stresli olması bağışıklık sistemini zayıflatarak onu hastalıklara karşı açık hale getirir. Stresin ana nedenlerine bakacak olursak:

  1. Aşırı kalabalık: Aşırı kalabalık, hem balıklarınızda strese neden olur, hem de bir hastalık durumunda bulaşma hızını arttırır. Beslediğiniz balığın türüne ve sayısına göre akvaryum boyutu belirlemelisiniz.
  2. Su Sıcaklığı: Akvaryumunuzun su sıcaklık derecesini baktığınız balık türüne ve türlerine uygun olup olmadığını öğrenin. Balıklarınızın sağlığı ve üreme verimi için en ideal sıcaklık 24 derecedir. Çok yüksek veya düşük sıcaklıklar strese neden olarak bağışıklığı düşürür. (Tropikal balıklar genellikle 24-27 dereceyi sever)
  3. Su Kalitesi: Akvaryum suyunun kirlenmesi, parazitler ve bakterilerin çoğalmasına neden olur. Su kalitesinin düşmesi balıkları strese sokar ve kirli suda üreyen parazitler balığınızı hasta eder. Haftalık su değişimlerini aksatmayarak, akvaryum suyunuzun en az %30’unu değişirin.
  4. Uyumsuz Balık Türleri: Canlı doğuranlar için, agresif, kavgacı, onlarla uyum sağlayamayacak balıklarla birlikte yaşamaları onları strese sokarak hasta olmalarını kolaylaştırır. Balık edinmeden önce onunla yaşayabilecek türleri araştırmanız gerekir.

Akvaryum Balık Hastalıkları, Belitiler ve Tedavi Yöntemleri

Balık hastalıkları belirtileri ve tedavi yöntemlerine ilgili alandaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki listede balıklarda en yaygın görülen parazitler, hastalıklar ve tedavi yöntemlerini öğreneceksiniz. Bu liste sayesinde balığınızın hastalığını bularak onu tedavi edebileceksiniz.

Beyaz Benek

Beyaz benek hastalığı, akvaryum balıkları arasında yaygın görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda deniz balıklarının da böbreklerini ve derisini etkileyen tedavi edilemezse ölümcül olabilen bir parazit salgınıdır.

Beyaz benek hastalığı tedavisi ve detaylı bilgi: Beyaz Benek Hastalığı, Kesin Çözüm Tedavi

Göz Fırlaması (Göz Şişmesi)

Göz fırlaması hastalığı, çoğunlukla Japon balıklarında olmak üzere çoğu türde görülebilir. Suyun kirli olması bu hastalıkta ilk etken olarak görülebilir.
Göz fırlaması hastalığı tedavisi ve detaylı bilgi: Göz Fırlaması Hastalığı Nedir?

Baş Aşağı Yüzme

Baş aşağı yüzme, hava kesesi bozukluğu hastalığında görülür. Bu hastalık stres kaynaklı veya iltihaplanma, enfeksiyon gibi birkaç nedenden oluşur. Sallanarak baş aşağı yüzerler ve sanki kontrolsüz bir şekilde suda savruluyor gibi görünürler.

Baş aşağı yüzme hastalığı tedavisi ve detaylı bilgi: Japon Balığım Baş Aşağı Yüzüyor

Yüzgeç ve Kuyruk Erimesi

Yüzgeç ve kuyruk erimesi hastalığın kaynağı bakteriyeldir. Kuyruk erimesi, balıklarda sıkca görülebilen yaygın bir hastalıktır. Tedaviye başlanıldığı taktirde balık iyileşir ancak tedavi edilmez ve balık ölürse enfeksiyon diğer balıklara bulaşarak onları da hasta edebilir.

Yüzgeç ve kuyruk erimesi hastalığı tedavisi ve detaylı bilgi: Kuyruk Erimesi Nedir? ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kadife (Oodinium)

Kadife (Oodinium) parazitik bir algae olarak kabul edilir. Parazit, genellikle ilk olarak balığın solungaçlarının iç kısmına yerleşir. Bu bölge yumuşak dokuya sahip olduğu için burayı seçerler. Balıktan birkaç gün beslendikten sonra ince uzantılarını (saça benzer) ayırır ve akvaryumun tabanında kist oluşturur.

Kadife hastalığı tedavisi ve detaylı bilgi: Kadife Hastalığı (Oodinium) 5 Adımda Nasıl Tedavi Edilir?

Balıkta Mantar Hastalığı (Columnaris)

Ağız fungusu (Columnaris), kedi balıkları ve canlı doğuran türlerinde sıkça görülebilir. Bu hastalığa yol açan bakteri türü Columnaris ismini, çubuğa benzemesinden dolayı almıştır. Bakterinin görülme sebebi genellikle yetersiz beslenme, kötü su, balığın ele alınması ve yolculuk yapması kaynaklı stresdir.

Ağız Fungusu (Columnaris, Pamuk Ağız) tedavisi ve detaylı bilgi: Balıkta Mantar Hastalığı: Tedavisi ve Belirtileri

Amonyak Zehirlenmesi

Amonyak zehirlenmesinin en yaygın görülme sebebi, sudaki aşırı amonyumdur. Bu amonyum, balıklarınızı zehirleyerek onların nefes almasını zorlaştırır. Balığınız su yüzeyinde zorlanarak nefes almaya çalışır.

Amonyak Zehirlenmesi tedavisi ve detaylı bilgi: Amonyak Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi 2023

İç Parazit (Camallanus Worms)

İç parazit, Camallanus worms hastalığı olarak da bilinir. Bu bir parazit türüdür ve rengi turuncu, kahverengi olabilir. Bir solucana benzer ve onun gibi hareket ederler. Balığın anüs kısmından dışarı çıkarak kendini gösterebilir.

İç parazit (Camallanus worms) tedavisi ve detaylı bilgi: İç Parazit Nedir? Balıklarda İç Parazit Tedavisi 2023

YouTube video

Tüberküloz (Balık Veremi)

Mycobacterium cinsinden bir virüs bu hastalığa sebep olabilir. Mycobacterium cinsini diğerlerinden ayıran bir sebep var bu; hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir virüs çeşidi olmasıdır. Oldukça bulaşıcı ve ölümcüldür. Hemen tedaviye başlanmazsa, akvaryumdaki tüm balıkları kaybedebilirsiniz.

Tüberküloz (Balık Veremi) tedavisi ve detaylı bilgi: Balık Veremi Nedir? İnsanlara Bulaşır Mı? 2023

Son Görüşler

Akvaryum balık hastalıkları konusunu olabildiğinde ele almaya çalıştık. Balık hastalıklarında da bizlerde olduğu gibi en etkili tedavi önlem almaktır. Yukarıdaki balık hastalıkları nasıl önlenir adlı başlıktakileri uyguladığınız sürece, balıklarınız hastalık kapma ihtimalini neredeyse sıfıra düşüreceksiniz.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir