Teleskop balığı bakımı, özellikleri, üreme ve üretimi, cinsiyeti ve fazlasıPin

Teleskop Balığı Hakkında Her Şey – Rehber

Teleskop balığı büyük, sıradışı pörtlek gözleriyle kendine farklı bir yer edinebilmiş tatlı su japon balığı türüdür. Teleskop japon balığı edinmek istiyorsanız, bu rehberde onlar hakkında her şeyi bulabileceksiniz.

Genç dönemlerinde siyah ve kahverengi renklere sahip bu balık, yetişkin dönemlerinde birçok farklı renge sahip olabilir.

Yeni başlayacak, akvaryum ve balıklar konusunda tecrübesiz bile olsanız bu bakımı kolay balık, sizin için de uygun bir türdür. Özellikleri, cinsiyeti, hastalıkları, bakımı ve diğer tüm gerekli bilgiler için okumaya devam edin.

Teleskop Japon Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Teleskop gözlü, Pörtlek gözlü balık, Siyah teleskop gözlü japon balığı, Telescope goldfish
Bilimsel Adı:Carassius auratus auratus
Kökeni:Asya
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban ve orta
Su Sıcaklığı:16 – 24 °C
Su Sertliği:4 – 20 GH
pH Seviyesi:6.4 – 8.0
Minimum Akvaryum Hacmi:50 Litre
Yetişkin Boyutu:20 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:6 – 20 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Teleskop balıkları, adını almalarına vesile olan pörtlek, çıkıntılı gözlere sahiptir. Carassius auratus auratus bilimsel adı verilen bu japon balığı türü, 1700’lü yılların başında ilk defa Çin’de tanımlanmıştır.

İlk tanımlandıkları zamanlarda “Ejder Göz” olarak isimlendirilmiş, Japonya’ya gönderildikten sonra da teleskop gözlü japon balığı adını almıştır.

Dış görünüş ve davranış

Teleskop balığı renkleri ve görünümüPin

Meşhur teleskop gözlerinin ortaya çıkması, 6 ay civarında sürer. O zamana kadar gözleri normal boyutlarda olan bu balık, 6-7 aylık olduğunda pörtlek gözlere sahip olmaya başlar. Yetişkinliğe eriştiğinde ise gözleri son halini alır.

Yetişkinlikte 20 cm boyutuna ulaşırlar. Ancak, süs havuzlarında tutulan bazı japon balıklarının 30 cm’ye kadar büyüdükleri görülmüştür. Yumurta şeklinde bir vücuda sahiptirler.

Sadece onlara has gözlere değil harika renkler, desenler ve kuyruk şekillerine de sahiptirler. En yaygın olan türü siyah kelebek kuyruk teleskop balığıdır. Diğer japon balığı türlerinde de teleskop gözler gelişebileceğinden birçok varyetesi olabilir.

Bunlara ek olarak; kırmızı, mavi, kahverengi, beyaz, üç renkli ve iki renkli olarak görülürler. Pulları genellikle metaliktir nadiren de olsa mat pullarla da görülür.

Çoğu japon balığı türü gibi teleskop gözlü de oldukça barışçıl ve uysaldır. Hem kendi türlerine hem de akvaryumdaki diğer türlere karşı hiçbir saldırganlık göstermezler (kendi yavrularını yiyebilir).

Doğal yaşam alanı

Anavatanı Orta Asya olan bu balıklar, ağırlıklı olarak Çin ve Japonya olmak üzere tüm Dünya’ya dağıtılmışlardır. Habitatlarında serin ve durgun, akıntının yavaş olduğu göl ve nehirlerde yaşarlar.

Zamanlarının çoğunu genellikle kayaların ve bitki köklerinin arasında geçirirler. Onlara en iyi akvaryum kurulumunu sağlayabilmek ve uzun yıllar yaşatabilmek için doğal yaşam alanları taklit edilmelidir.

Cinsiyet ayrımı

Japon balıklarında cinsiyet belirlemek zor değildir. Ancak yavru zamanlarında cinsiyet ayrımı yapmak çok çok zordur ve yanlış belirlenebilir. En iyi sonuç için üreme dönemi beklenmelidir.

En doğru cinsiyet ayrımını yapabilmek için aşağıdakileri kontrol edebilirisiniz:

  • Erkek balığın yan kısımları dişiye göre daha ince bir yapıdadır, dişinin karnı yumurta şekline yakındır.
  • Erkek balıklar, üreme döneminde solungaç kapaklarında beyaz diken benzeri noktalar geliştirir.
  • Üreme dönemlerinde dişilere yukarıdan bakıldığında yumurta dolu olabileceğinden yan kısımları şişkin görünür.
Teleskop japon balığının cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?Pin

Hangi balıklarla yaşar?

Teleskop balığının yanına balık eklemeden önce mutlaka bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Japon balıkları yavaş ve hantal balıklardır ancak teleskop japon balığı bir tık daha fazlasıdır. Ayrıca görme yeteneği de diğerlerine göre daha zayıftır. Gözlerinin büyük ve pörtlek olması sizi bu konuda yanıltabilir.

Onlar için en iyi seçim, yine bir japon balığı türü olacaktır. Gökyüzü japon balığı, torba gözlü japon balığı, aslanbaş japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı gibi türler uygun olacaktır.

Bu balıklar yavaş yüzdükleri için yemlere yetişemeyebilir. Bu yüzden hızlı yüzen, çevik balık türleriyle ve ciklet türleri gibi agresif balıklarla beraber tutmak yanlış olur. Yine de farklı türler olmasını isterseniz birkaç önerimiz daha var.

  1. Kelebek vatoz
  2. Panda çöpçü
  3. Elma salyangozu
  4. Otocat balığı (otocinslus affinis)

Siyah Teleskop Gözlü Japon Balığı Bakımı

Teleskop balığı bakımı kolaydır sizi yormayacağına emin olabilirsiniz. Gerekli su koşullarını sağladığınız takdirde, hoşunuza gidecek her türlü akvaryum tasarımını yapabilirsiniz. İster bitkili, isterseniz de sadece kayalarla süsleyerek ona iyi bir ortam sunabilirsiniz.

Akvaryum

İlk olarak, bu balık kesinlikle fanusta bakılamaz (omurgasız türler haricinde hiçbir balık fanusta bakılmamalı). Hareketsiz olmaları ve yavaş yüzdükleri için büyük akvaryumlar gerektirmezler. Ancak, yetişkin boyutları 20 cm’ye ulaşabildiğinden en az 50 litre ve üzeri hacme sahip bir akvaryumda bakılması gerekir.

Teleskop balığı akvaryumu nasıl olmalı?Pin

Bu hacim tek bir teleskop balığı içindir. Farklı balıklar da eklenecekse, hacmin uygun seviyeye kadar çıkarılması gerekir.

Akvaryum kurulumunda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri filtrasyondur. Japon balıklarının birçoğu, suyu hızlıca kirletebilirler. Bu yüzden iyi filtre edebilecek, akvaryum hacmine uygun, kaliteli bir filtre kullanmalısınız.

Doğal yaşamında bulunduğu sular serin (hatta bazen soğuk) olduğu için, ısıtıcı kullanmanıza gerek yoktur. Yine de eğer yanına farklı türler ekleyecekseniz (yukarıda bahsettik), o türler için gereken su sıcaklıklarını da kesinlikle dikkate almalısınız.

Eğer akvaryumun yüzeyinde yeterince dalga yaratıp gerekli oksijeni sağlayabilirseniz hava motoru da gerekli değildir.

Süsleme ve zemin konusu da hayal gücünüze kalmıştır. Kayalar, çeşitli akvaryuma uygun kökler, ve doğal malzemelerle süsleyebilirsiniz. Zemin için ince kum veya balığın ağzında sıkışmayacak büyüklükte çakıllar kullanabilirsiniz.

Son olarak, teleskobunuz için bitkili bir akvaryum kuracaksanız, mutlaka japon balıkları için uygun bitkiler seçmelisiniz. Bunlar; ince yapraklı, ince dallı ve kırılgan, narin bitkiler olamamalıdır.

Su Değerleri

Küçük bir kesim japon türleri haricinde tümü serin, soğuk sularda yaşamaya uygundur. Öyle ki, yüzeyi buz tutan süs havuzlarında bitki köklerine sığınarak hayatta kalabilenler görülmüştür.

Teleskop balıkları için ideal su sıcaklığı 16 – 24 derece arasıdır. Sabit bir değerde tutulması gerektiğinde ise 19-20 derece uygundur (akaryumda serin suya hassas farklı türler varsa dikkat etmelisiniz).

pH seviyesi olarak 6.4 ila 8.0 uygundur. Türkiye’deki musluk suları bu değeri karşılamaktadır. Kirliliği kontrol altında ve akvaryumu temiz tutmak için haftada %25-30 su değişimi ve dip çekimi yapmalısınız. Ekleyeceğiniz sudaki klorun uçması için mutlaka 1 gün dinlendirin.

Besleme ve yemler

Japon balıkları omnivor türlerdir. Hem bitkisel hem de etli yiyecekleri tüketebilirler. Yem seçeneği olarak geniş bir yelpaze vardır. Japon balıkları için üretilen hazır kaliteli pul, granül ve tablet yemleri kullanabilirsiniz.

Ek olarak arada bir dondurulmuş ve canlı yem de verirseniz uzun yıllar beraber olabilirsiniz. Su piresi, kan kurdu, tuzlu su karidesi ve solucanları afiyetle tüketeceklerdir.

Teleskop balığı nasıl beslenmeli?

Sindirim sistemi sorunlarına yol açmamak için fazla yemlemeden mutlaka kaçınmalısınız. En uygun yemleme şekli, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere olabilir.

Balığınızın sindirim sistemini rahatlatmak için de mutlaka haftada 1-2 kere kabak, salatalık, bezelye gibi bitkileri vermelisiniz.

Ne kadar yem yer?

Ne kadar yemleme yapacağınızı söylemek gerekirse; bir çay kaşığının yarısını dolduracak kadar yem yeterli gelecektir. Yemi verdiğinizde balığınızı takip edin ve 2-3 dakikada yemi bitirip bitiremediğine bakın.

Eğer yemi bu sürede bitiremediyse fazla verilmiş demektir. Bir dahaki sefere biraz daha azaltarak gereken yemi ayarlamış olursunuz. Fazla yem vermek sadece balığa değil akvaryum suyuna da zarar verecektir. Bu yüzden yemleme konusunda dikkatli olmanız gerekir.

YouTube video

Üreme

Telekop japon balıkları üreme dönemine girdikten sonra kolayca ürerler. Eğer balıklarınız bu döneme girdiği halde üremiyorsa, akvaryumda yeterince alan yok demektir.

Üreme 2-3 saat arasında sürebilir ve bu süreçte dişi, binlerce yumurta verebilir. Yumurta sayısı dişinin erişkinliğine ve kaçıncı yumurtlaması olduğuna göre artıp azalır.

Dişi yumurtaları bıraktıktan sonra erkek bunları dölleyecek ve ortalama 5 gün sonra yavrular keseden çıkmaya başlayacaktır.

Teleskop Japon Balığı Üretimi

Deneyimli veya deneyimsiz olun, doğru koşullar sağlandığında teleskop balığının üretimini yapmak oldukça kolaydır.

Teleskop balığı üretimi ve yavrularıPin

Teleskop balıkları vahşi ortamlarında bahar döneminde ürerler. Bu yüzden yapılacak en iyi şey, bu koşulları taklit etmektir. Japon balıklarının yumurtaları yapışkandır ve düştüğü yerde kalırlar.

Dişi ve erkek üremenin ardından yumurtaları yiyebilirler. Bu yüzden yapay bitkiler veya yumurtlama paspası kullanmanız iyi olacaktır. Bu sayede yumurtaları almanız kolaylaşır.

Balıkların çiftleşmeye ve yumurtlamaya teşviki için birkaç önerimiz var:

  1. Dişi ve erkek balıkları birkaç hafta ayırın ve üreme zamanı tekrar aynı akvaryuma koyun.
  2. Serin olan su ısısını 24-25 derece olana kadar her gün yavaş yavaş 1-2 derece arttırın.
  3. Yemlemeyi günde ikiden üçe çıkarın.

Hastalıklar

Teleskop gözlü japon balığı, genel olarak dayanıklı olsa da hassas olduğu bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkların başında göz hastalıkları gelmektedir. İkinci olarak da enfeksiyon hastalıklarından müzdarip olabilir.

Bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için mutlaka gerekli akvaryum bakımlarını yaparak suyun temiz olmasını sağlamalısınız.

Neden ölür?

Ölümüne birçok hastalık sebep olabilir. En yaygın sebeplerin başında göz hastalıkları ve enfeksiyonel hastalıklar gelir.

Teleskop balığınızda hastalık belirtilerini, neden öldüğünü öğrenmek ve önlem alabilmek için: Yaygın japon balığı hastalıkları

Teleskop balığı neden dibe çöker?

Genelde bu gibi durum hava kesesi problemini işaret eder. Balığın hava kesesinde problem olduğunda yüzme seviyesini ayarlayamaz ve suda gelişigüzel savrulur.

SSS

Teleskop balığı japonla yaşar mı?

Evet, teleskop da zaten bir japon balığı türüdür ve birçoğu ile birlikte bakılabilir.

Teleskop balığı fiyatı ne kadar?

Fiyatı boyutlarına, renk ve türüne göre farklılık gösterebilir. Genel olarak 15 Lira ile 60 Lira arasında değişmektedir. Balık mağazalarında 10 cm boyutunda bir teleskop, ortalama 40 liraya satılmaktadır.

Teleskop balığı fanusta yaşar mı?

Hayır bakılamaz. Hayvan mağazalarının söylediğinin aksine, teleskop da dahil hiç bir japon balığı fanusta bakılmaz.

Teleskop balığı kaç yıl yaşar?

Sağlanan ortama, su koşullarına ve bakımına göre teleskop balığının ömrü 6 ila 20 yıl arasındadır.

Teleskop balığı renk değiştirir mi?

Evet değiştirebilir. Eğer balığınız yavru ise yetişkinliğe ulaştıkça siyah renkden daha açık renklere doğru evrilir. Ek olarak yetişkin balıklar renk değiştiriyorsa, hastalıklara, uygunsuz aydınlatmaya ve kötü su kalitesine işaret eder.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir