Moli balığı rehberi, bakım fiyat ve doğumPin

Moli Balığı Rehberi: Bakım, Fiyat, Doğum

Moli balığı, akvaryum mağazalarında yaygın ve popüler olan tropikal bir tatlı su balığı türüdür. Bakım kolaylığı, sık doğum yapması, uygun fiyatları ve harika renkleriyle birçok hobicinin ilk tercihleri arasında yer almayı başarmıştır.

Moli balıklarının bakımı kolay olsa da, hobiye yeni başlayanların mutlaka öğrenmesi gerekenler vardır. Bu nedenle, molilere iyi bakmak ve onları sağlıklı tutabilmek için oluşturduğumuz bu moli balığı rehberini okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Moli Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Molly Balığı, Siyah Moli, Beyaz Moli
Bilimsel Adı:Poecilia sphenops
Kökeni:Orta Amerika ve Güney Amerika
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Orta, yüzey
Su Sıcaklığı:20°C – 28 °C
Su Sertliği:15 – 30 dGH
pH Seviyesi:7.5 – 8.5
Minimum Akvaryum Hacmi:50 Litre
Yetişkin Boyutu:6 ila 12 cm (Genel olarak 6 cm, bazı türleri daha büyük)
Üreme:Canlı doğuran
Ömür:5 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Moli balığı rehberi, bakım fiyat ve doğumPin

Moli balığı özellikleri denildiğinde ilk akla gelenlerden biri hareketli tavırlarıdır. Moli balığı, tropikal nehirlerin sıcak bölgelerinde yaşayan, parlak renkleriyle dikkat çeken bir akvaryum balığı türüdür.

Moli balıkları, sürüler halinde yaşarlar ve çok aktif bir şekilde yüzerler. Bu balıklar acı su olarak tabir edilen nehirlerin denize döküldüğü alanlarda yaşadıkları için az miktarda tuz içeren acı suları tolere edebilirler. Hatta bazı türleri tuzlu su akvaryumlarında da bakılmaktadır. Bkz. Velifera Moli Balığı

Dış görünüş ve davranış

Yaygın olarak sarı, turuncu, beyaz ve siyah renklerinde olurlar. Bazı türlerinde tüm ve birkaç renk karışarak harika bir desen oluşturur. Moli balıkları uzun ve ince bir gövdeye sahiptir. Sırtları çok hafif kamburlu görünür. Molilerin yüzgeçleri genellikle büyük, uzun ve zariftir. Bazı türlerinde ise yüzgeçleri daha kısa ve yuvarlak olabilir.

Moliler, doğaları gereği barışçıl tavırlara sahiptir ve diğer akvaryum balığı ve özellikle de canlı doğuran türleriyle iyi geçinirler. Bazı durumlarda (genellikle üreme dönemlerinde), erkek moli balıkları diğer erkeklerle rekabet ederek agresif davranabilirler ancak, bu durum kötü sonuç yaratacak kadar büyük değildir.

Moli balıkları, yırtıcı akvayum balığı türleriyle de uyumludurlar. Ancak, bazı balık türleri, özellikle agresif türler (büyük ciklet türleri gibi), moli balıklarına zarar verebilir. Bu nedenle, akvaryumda farklı balık çeşitleri de tutulacaksa, moli balığı ile uyumlu balıkların bir arada tutulması önelidir.

Doğal yaşam alanı

Moli balıklarının doğal yaşam alanları, Orta Amerika’nın bazı bölgeleri (Meksika) ve ABD’nin güneyidir. Moli, tatlı su ortamlarında gelişir ancak, bu balıklar aynı zamanda lagünler ve acı su gibi tuzlu alanlarda da yaşarlar.

Bazı moli türleri, sığ limanlar ve mangrov kökleri etrafındaki sığ deniz sularında yaşar ve ürerler. Moli balıkları, doğal yaşam alanlarındaki dalgalı ve akıntılı sulara da uyum sağlamışlardır. Bu zorlu koşullar, onların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve üremeleri için katkıda bulunmaktadır.

Moli balığı cinsiyet ayrımı

Moli balığı cinsiyet ayrımı görsel olarak kolayca yapılabilir. Erkekler ve dişiler arasındaki en temel farklar şunlardır:

  • Erkek moli balıkları, dişilere göre daha canlı renklere sahiptir.
  • Erkeklerin kuyruk ve sırt yüzgeçleri daha uzun ve gösterişlidir.
  • Dişi moli balığı erkeğe oranla daha yayvan ve büyüktür.
  • Erkeklerin anüs yüzgeçleri keskin ve V şeklindedir (gonopod bulunur), dişilerin ise daha yuvarlaktır (gonopod bulunmaz).
  • Dişi moli balıklarının karın bölgesinde yumurtalık bölgesi adı verilen koyu renk bir leke bulunur.

Aşağıdaki görselde, erkek ve dişi moli balığı arasındaki cinsiyet ayrımının temeli olan gonopod gösterilmiştir:

Moli balığı cinsiyet ayrımıPin

Hangi balıklarla yaşar?

Moli balıkları sürü halinde yaşamayı severler. Bu yüzden, moli balığı edinirken mutlaka en az 4 adet olacak şekilde tutmaya çalışın. Hemen her barışçıl tür ile birlikte yaşayabilirler. Yanlarına seçeceğiniz balıkların agresif, saldırgan balıklar olmamasına dikkat etmelisiniz.

Moli balıkları, aşağıdaki balık ve omurgasız türleriyle birlikte uyum içinde yaşayacaklardır (bu liste uyumlu balıkların sadece bir kısmı):

Moli türleri nelerdir?

Günümüz itibari ile toplam 39 moli balığı türü bulunmaktadır. Bunların büyük kısmı, akvaryum ortamında ortaya çıkarılmış türlerdir. Aşağıdaki moli türleri en yaygın ve popüler olan türlerdir.

Siyah moli (black molly)

Siyah moli balığı, koyu siyah renkli ve bazı varyetelerinde turuncu, sarı veya beyaz desenleri olan bir gövdeye sahiptir. Sivri bir burun ve yuvarlak bir kuyruk yüzgeçleri vardır. Balık mağazalarında en çok bulunan ve edinilen moli türleri arasındadır.

Balon moli (balloon molly)

Balon moli balığı, mutasyon sonucu ortaya çıkarılmış bir moli türüdür. Omurgalarını etkileyen bir işlem sonucu vücutları balon şeklini almıştır. Genel olarak sarı, siyah ve beyaz renkli görülürler. Uğradıkları mutasyon yaşam sürelerini etkilemiştir ve genel olarak iyi bakımla 3 yıl kadar yaşarlar.

Yelken yüzgeçli moli (velifera moli)

Benzersiz yüzgeçleri olan bu tür, Velifera balığı olarak da adlandırılır. Standart molilerden farklı olarak yelkene benzeyen yüzgeçlere sahiptir. Molilerin sahip olduğu tüm renklere sahip olabilirler. Bunun yanı sıra standart molilerden onu ayıran en görünür özellikleri davranışlarıdır. Agresif tavırlarıyla bilinen veliferalar beta balığı ile kıyaslanmaktadır.

Ay kuyruk moli (lyretail molly)

Ay kuyruklu moli, adını almasını sağlayan hilal benzeri bir kuyruk yüzgecine sahiptir. Görünüm olarak çok hoş akvaryum balıklarıdır. Genel olarak gümüş, siyah ve sarı renkleri yaygın olarak bulunmaktadır. Uzun ve dikkat çekici kuyruklarından zarar görmemeleri için salgırdan balıklarla birlikte tutulmamalıdır.

Dalmaçyalı moli (dalmation molly)

Dalmaçyalı moli denimesinin sebebi şekil değil, renk ve desenleridir. Ana renkleri beyaz olan bu moli türünün siyah benekleri vardır ve dalmaçyalı köpeklere benzetilerek bu isim verilmiştir. Ay kuyruk, yelken yüzgeç moli gibi birçok tür bu görünüme sahip olabilir.

Moli Balığı Bakımı

Moli balıklarının en güzel yanlarından biri de kolay bakım gerektirmeleridir. Yeni başlayanlar da dahil hemen herkes kolayca bakabilir. Tek yapmanız gereken aşağıdaki bakım gereksinimlerine dikkat etmek ve keyiflice izlemek.

Akvaryum

Küçük akvaryum balıkları arasında olan moliler yüksek hacimli akvaryumlar gerektirmez. Sürü balıkları olduklarından en az 4 adet olarak tutacağınız moli balıkları için 50 litre ve üzeri bir akvaryum yeterli olacaktır.

Eğer daha fazla moli bakmak istiyorsanız her bir yetişkin balık için 10 litre hacim olacak şekilde ekleme yapılmalıdır. Balıklara yüzme ve saklanma alanı sağlamak, akvaryum kurulumu adımında yapılmalıdır. Son olarak buradaki akvaryum hacmi standart moliler içindir. Eğer velifera gibi daha iri türler bakacaksanız akvaryum hacmi arttırılmalıdır.

Akvaryumu dekore ederken mutlaka yeterli saklanma alanı oluşturmalısınız. Moli balıklarının doğal yaşam alanları bolca kaya, kök ve bitki içermektedir. Habitatlarına ne kadar yakın bir ortam oluşturursanız o kadar sağlıklı ve huzurlu balıklara sahip olursunuz.

Su değerleri

Moliler çok çeşitli sularda yaşayabilir. Büyük çoğunluğu tatlı sularda yaşamını sürdürse de acı su ve kısa süreli tuzlu, deniz sularında da yaşayabilirler. Bu durum kafa karıştırıcı gelse de yaşamaları için tuzlu suya ihtiyaç yoktur tatlı su onlar için gayet iyidir.

Su ısısı ılık, 23 – 24 derece civarında stabil tutmak sağlıklı ve mutlu olmalarına yeter. Genel olarak nötr pH seviyelerini ve orta-sert suları severler. Aşağıdaki su parametreleri temel yaşam değerleridir.

  • Su sıcaklığı: 20°C – 28 °C
  • Su sertliği: 15 – 30 dGH
  • pH seviyesi: 7.5 – 8.5

Beslenme

Omnivor (hepçil) olan moliler, ağırlıklı olarak bitkisel yemlerle beslenirler. Yosun yiyici balıklar kadar olmasa da akvaryumda oluşan yosun ve bazı alg türleri de yiyeceklerdir.

Moli balığı yemi

Satın alacağınız hazır moli balığı yemi yeterli olsa da, daha sağlıklı balıklar için sebze de vermeniz tavsiye edilir. Ispanak, marul, bezelye ve kabak gibi sebzeleri de afiyetle yerler. Piyasada satılan pul, granül ve tablet yemlerden 2-3 çeşit satın alarak sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Bu noktada markasız, nasıl üretildiği belli olmayan yemleri kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu yemler hem balıklarınıza zarar verecek hem de akvaryum suyunun bozulmasına (nitrit, koku vb.) sebep olacaktır.

Moli balığı nasıl beslenmeli?

Yetişkin moli balıklarını günde 2 kere beslemek yeterli olacaktır. Her öğün farklı bir moli yemi vererek sindirim sistemlerinin sağlıklı kalmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ek olarak yukarıda bahsi geçen sebzeleri de birkaç dakika haşladıktan sonra (marul hariç), çok ufak parçalar halinde verebilirsiniz. Yemleme miktarını belirlemek için, yemi verdikten 2-3 dakika sonra bitirdiklerini görebiliyorsanız yeterli demektir.

Moli balığı yavrusu nasıl beslenir?

Moli balığı yavru bakımı yetişkinlerden çok farklı olamamakla birlikte daha özen göstermeniz gereken bir durumdur. Satın aldığınız yemleri ufalayarak verebilir, ek olarak daha hızlı büyüme ve renklenme için de artemia kullanabilirsiniz. Yavru bakımında en önemli unsurlardan biri su değerlerini stabil tutabilmektir. Bu yüzden suyun kirlenmesine veya soğumasına izin vermemelisiniz.

Üreme

Moli balığı üreme konusunda oldukça verimlidir. Siz hiç bir çaba göstermeseniz daha bir süre sonra akvaryumda minik yavruların yüzdüğünü ve kaçıştığını görebilirsiniz. Moli balıkları da tıpkı lepistesler gibi canlı doğuran türleri arasındadır.

Yumurtlayan türlerin aksine, yumurtalarını karın bölgesinde tutar ve burada hazır oluncaya kadar kuluçkalarlar. Zamanı geldiğinde de sağlıklı bir dişi moli balığı, 100 yavruya kadar doğurabilir.

Moli balığı üretimi

Moli balığı yavrusuPin

Moli balığı üretimi, birçok canlı doğuran türünde olduğu gibi kolaydır. Eğer üretim yapılmak isteniyorsa erkek dişi oranı 1’e 3 olmalıdır. Her 3 dişi moli için 1 erkek balık yeterli olacaktır. Üretim için ayrı bir akvaryum kurmanız yavruların sağlığı için gereklidir.

Çiftleştirmenin ardından yavrular doğana kadar dişi balığı iyi beslemeli ve diğer balıklar tarafından saldırıya uğramadığından emin olmalısınız. Üremeye teşvik için en basit yöntem, su sıcaklığını normal seviyenin 2 derece kadar üstüne çıkarmaktır.

Moli balığı hamile olduğu nasıl anlaşılır?

Moli balığının hamile olduğunun anlaşılması tamamen gözleme dayalıdır. Çiftleşmenin ardından bir süre sonra dişinin karın bölgesinde büyüme gibi birçok değişim olacaktır. Aşağıdaki hamilelik belirtilerine bakarak gözlem yapabilirsiniz.

  • Karnın büyümesi ve şiş görünmesi
  • Karındaki siyah yumurta lekesinin belirginleşmesi (siyah molilerde seçmek zor olabilir)
  • Sürekli saklanmaya çalışması
  • Erkek molilerin kovalanması
  • Stresli tavırlar gösterme (hızlı ve kaçar şekilde yüzme)
  • Karında yavruların görünür olması (son günlerde)

Aşağıdaki görselde hamile bir moli balığı görüyorsunuz:

Moli balığı hamile olduğu nasıl anlaşılır?Pin

Moli balığı kaç günde doğurur?

Moli balığı doğum belirtileri gösterdiğinde doğurması, 35 ila 45 gün arasındadır. Moli balığınız stresine, su ve ortam şartlarına göre en az 35, en fazla 45 gün içerisinde doğuracaktır.

Moli balığı doğum yapma anı

Doğum anının nasıl olduğunu görmek ve ne yapmanız gerektiğini bilmeniz için aşağıdaki videoya göz atmalısınız. Saklanma alanı olmayan ve balık sayısı çok olan bir akvaryumda doğurması çok zor olabilir.

YouTube video

Moli Balığı Fiyatları – 2023 Güncel Fiyatlar

Oluşturduğumuz moli balığı fiyat listesi sayesinde güncel moli balığı fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki fiyatlar, 2023 yılı için ortalama mağaza fiyatlarıdır (eğer hobicilerden edinirseniz çok daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz).

CinsBoyutFiyat
Silver Ay Moli Balığı3-4 cm15-20 TL
White Blue Neon Moli Balığı3-4 cm15-25 TL
Beyaz Moli Balığı3-4 cm10-20 TL
Dalmaçya Ay Kuyruk Moli Balığı3-4 cm15-25 TL
Balon Moli Balığı3-4 cm15-25 TL
Siyah Ay Kuyruk Moli3-4 cm15-20 TL
Tuxedo Moli3-4 cm10-15 TL
Beyaz, Siyah, Turuncu Standart Moli3-4 cm10-15 TL
Karışık 10 Adet Moli Balığı3-4 cm70-80 TL
Karışık 30 Adet Moli Balığı2-3 cm140-150 TL
Damızlık Moli6-7 cm40-50 TL

Fiyatlar, balığın boyutuna, görseline, cinsine göre değişmektedir. En pahalı olanlar damızlık özel tür olarak tabir edilen erkek moli balıklarıdır.

Hastalıklar

Moliler genel olarak dayanıklı akvaryum balıklarıdır ancak, her türde olduğu gibi hassas oldukları birkaç hastalık vardır:

Beyaz Benek (Ich): Bir tür parazitin neden olduğu bu hastalık, çoğu akvaryum balığında görülmektedir. Özellikle erken tedavi edildiğinde balığın iyileşme süreci daha kısa ve sancısız olacaktır. Hastalık hakkında bilgi ve tedavi için: Beyaz Benek Tedavisi

Yüzgeç ve Kuyruk Erimesi: Canlı doğuran türlerinin birçoğunda görülen bu hastalık da tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aşırı kalabalık akvaryumlar ve dolayısıyla da kirli su sonucunda görülür. Bilgi ve tedavi için: Kuyruk Erimesi Tedavisi

Kadife (Oodinium) Hastalığı: Adını da aldığı Oodinium isminde parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Balığın deri ve deri altına yerleşerek sarı, paslı bir görünüm verir. Bunun dışında en anlaşılır belirtisi, balığın kendini çeşitli yüzeylere sürtmesidir. Bilgi ve tedavi için: Kadife Hastalığı

SSS

Moli balığı yavrusunu yer mi?

Moli balıkları üremenin ardından kendi yavrularını yiyebilir. Akvaryumda yavruların saklanabileceği oyuklar ve bitkiler olursa doğumun ardından saklanacaklardır.

Moli balığı kromozom sayısı kaçtır?

Ders kitaplarında ve bulmacalarda sıkça sorulan moli balığının kromozom sayısı 46’dır. bu balık türü, biz insanlarla aynı kromozom sayısına sahip olan canlılardan biridir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir