Balık yemi ufalanarak mı verilir?Pin

Balık Yemi Ufalanarak Mı Verilir?

Akvaryum balıkları doğru bakım isteyen canlılardır ve yem verme konusunda tecrübeniz yoksa zorlayıcı olabilir. Peki balık yemi ufalanarak mı verilir?

Balık türü yem miktarının belirlenmesinde önemlidir. Günde kaç kere, ne kadar yem vermek yeterli olacaktır? Japon balığına yem verirken nelere dikkat etmeli ve nasıl vermelisiniz? Tüm detaylara yazımızın devamında yer veriyoruz.

Balık yeminin nasıl verileceğine geçmeden önce isterseniz besleme ile ilgili diğer konulara değinelim.

Balık Neden Yem Yemez?

Balığım yem yemiyor diyor ve sorunun farkındaysanız öncelikle söylemeliyiz ki buna birçok şey sebep olmaktadır. Her şey yolunda giderken bir anda balığınız yem yemiyorsa sebebi bir hastalık, kötü yemler ya da kötü su koşuludur.

Akvaryum balıklarında görülen iştahsızlık genellikle hastalık sebeplidir. Bu sorunu düzeltmek için önce sorunun kaynağının bulunması gerekiyor. Eğer su değişimlerini aksatmıyor ve su koşullarının doğru olduğundan eminseniz, kullandığınız yemlerin beslediğiniz balığa uygun olup olmadığına bakmak gerekir.

Yine doğru balık yemi kullanıldığı halde iştahsızlık tespit ettiyseniz balığı fiziksel olarak incelemeniz gerekmektedir. Muhtemelen bir hastalık sonucu iştahını kaybetmiş ve yem yemeyi reddediyor olabilir. Bunun için yaygın hastalıklar rehberimize göz atabilirsiniz: Akvaryum Balık Hastalıkları

Eğer söz konusu japon balığınız ise bu yazımız da yardımcı olacaktır: Japon Balığı Hastalıkları

Balığa Çok Yem Verince Ne Olur?

Birçok kişi özellikle de balıklar konusunda tecrübesiz olanlar, balığa aşırı yem verdiğinde sürekli yediğini görüp hala aç olduğunu düşünür ve beslemeye devam eder. Peki balığa çok yem verince ne olur?

Çok yem vermek sadece balığa zararlı değildir. Akvaryum suyunun çok hızlı bir şekilde kirlenmesine de sebep olmaktadır. Kirli suya sahip bir akvaryum potansiyel hastalık havuzuna dönüşecektir.

Yine diğer sonuçlardan biri de, artan zararlı elementler sonucu oksijenin suya iyi bir şekilde karışamamasıdır. Bunun sonucunda yeterli oksijeni alamayan balıklar hastalıklarla karşılaşacaktır.

Ek olarak baş belası yosun ve alglerin akvaryum tabanı ve camını tamamen sarmasının da önünü açacaktır.

Balığa fazla yem vermenin doğuracağı en büyük sorunlar şunlardır:

  • Sudaki amonyak ve nitrit seviyelerinin artması.
  • Kurtulması zor yosun problemleri.
  • Japon balıklarında hava kesesi problemi.
  • Dipte kalan yemlerin su kalitesini hızlı bir şekilde bozması.
  • Balıklarda kabızlık, kuyruk erimesi ve karaciğer sorunlarını içeren çeşitli hastalıklar.

Balığınızı aşırı beslemek ona çeşitli hastalıklar ve rahatsızlar olarak geri dönebilir. Bunun önüne geçebilmek için tek yapmanız gereken doğru yem miktarınca beslemektir. Şimdi balık yemi nasıl verilir bundan bahsedelim.

Balık Yemi Ufalanarak Mı Verilir?, Balık Yemi Nasıl Verilir?

Balık yemi nasıl verilir? Ufalanarak mı verilir?Pin

Akvaryum hobisine yeni başlayanların balık mağazalarında veya internet ortamında ilk sorduğu soruların başında yem nasıl verilir ve balık yemi ufalanarak mı verilir soruları gelmektedir.

Bu sorunun cevabı hangi balık türünü beslediğinize ve balığın boyutuna göre değişmektedir. Normalde yetişkin balıklar ve o balıklar için doğru yem edindiyseniz yemi ufalamanıza veya ezmenize gerek yoktur.

Ancak, bir süredir baktığınız balıklar doğurduysa veya çok küçük yavru balıklar edindiyseniz balık yemi ufalanarak verilmelidir ki ağızlarına girebilsin ve rahatça beslenebilsinler.

Balık yemi nasıl verilir sorusuna gelince, ilk yapmanız gereken akvaryumda çalışan filtreyi ve dalga yaratacak aletleri kapatmalısınız. Ardından yeterli miktarda balık yemini 1 veya 2 noktadan verin. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta, vereceğiniz yem miktarının aşırıya kaçmaması gerektiğidir.

Peki balıklara ne kadar yem verilir?, Balığa günde kaç tane yem verilir? Yem miktarının ne kadar olması gerektiğini anlamanızı sağlayacak iyi bir yöntem var.

Döktüğünüz yemi takip edin ve balıkların bu yemleri 3 dakika içerisinde bitirdiklerinden emin olun. Eğer balıklar 2-3 dakika içinde yemi bitiremedilerse fazla yem veriyorsunuz demektir. Az olup olmadığını anlamak için de tersini uygulayın.

Balıklara günde kaç kere yem verilir?

Ne kadar ve nasıl yem vermeniz gerektiğinden bahsettik. Şimdi sıra balıklara günde kaç kere yem verilir sorusuna geldi.

Aşırı yemleme yapmamak kaydıyla balıklarınıza sabah ve akşam günde 2 kere yem verebilirsiniz. Bunun üzerinde vereceğiniz yemler gereksiz olacaktır. Balık türüne göre dayanıklı akvaryum balıkları bakıyorsanız günde 1 kere yemleme yapabilirsiniz. Genellikle balıkların beslenme zamanı olarak günde 1 kere uygundur.

Japon balıklarına nasıl yem verilir?

Birçok japon balığı yem konusunda hassastır ve yanlış yemleme sonucunda balığınız ölebilir. O halde japon balıklarına nasıl yem verilir doğrusunu öğrenmelisiniz.

Yukarıdaki başlıklarda yer aldığı gibi kesinlikle fazla yemleme yapmamalısınız. Japon balıklarının fazla beslenmesi birçok türe göre çok daha zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Aşırı ve yanlış yem verilen japon balığı hava kesesi sorunu yaşayacak ve yüzme bozukluğu rahatsızlığına yakalanacaktır.

Bu yüzden japon balığına yem verirken az miktarda verilmeli ve fazla olmadığından emin olmak için yemin tamamının kısa sürede bittiği görülmeli. Türe göre değişse de 1 balık için 1 mercimek tanesi kadar yem vererek deneyebilirsiniz.

Akvaryum Balık Yemi Çeşitleri

Akvaryum balık yemi çeşitleri nelerdirPin

Akvaryum balık yemi çeşitleri arasında en yaygın 5 farklı tür vardır. Kullanacağınız yem çeşidi bakacağınız balık türlerine göre belirlenmelidir. Yanlış yem çeşidi kullanırsanız balıklarınız doğru beslenemez ve çeşitli rahatsızlarla karşılaşırlar.

Burada önemli diğer bir nokta da yemin içeriği ve kalitesidir. Açık olarak satılan, markasız, nasıl yapıldığı belli olmayan yemleri kullanmamanız gerekiyor. Bizlerin ihtiyacı olduğu gibi balıkların da çeşitli vitaminlere ve minarellere ihtiyacı vardır.

Bu yüzden kullanacağınız balık yeminde bulunan vitaminlerin ve protein oranının yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca balığınızın protein ağırlı mı yoksa bitkisel ağırlıklı mı beslenmesi gerektiğini de öğrenmelisiniz.

Şekillerine göre yaygın balık yemi çeşitleri (kuru yemler):

  1. Pul yemler: Pul yem, balıkların kolay sindirebilmesi ve tüketebilmesi için yapılmış çıtır yapılı yem çeşididir.
  2. Tane (granül) yemler: Granül yem birçok türün kullanabileceği yem çeşididir. Pürüzsüz yuvarlak veya tırtıklı küçük parçacıklar şeklinde olabilirler.
  3. Tablet yemler: Tablet yem, genellikle dip balıkları için kullanılan yem çeşididir. Cam yüzeyine yapıştırılarak kullanılan çeşitleri de mevcuttur.
  4. Stick yemler: Stick yem, kendi boyutları veya ağız boyutu büyük olan balıklar için uygun olan yem çeşididir.
  5. Tatil yemi: Tatil yemleri, uzun süreli seyahat durumları için jel, tablet ve blok şeklinde üretilen yemlerdir.

Ayrıca besin bakımından da 3 çeşit yem bulunur; Protein içerikli, bitkisel içerikli ve hem protein hem bitkisel içerikli. Ek olarak son yıllarda hastalıklar sırasında veya önlemek için sarımsaklı yemler de üretilmiştir.

Önerilen Yazılar

2 yorum

  1. Akvaryumum 80 litre içinde 15 adet japon balığın var ısıtıcım yok lakin suyun sıcaklığı 30 dereceyi gösteriyor bir kaç gündür hava sıcak balıklara bir zararı olur mu ?

    1. Japon balıkları o kadar yüksek sıcaklıklarda yaşayamaz. Stres olup çeşitli hastalıklara yakalanmaları çok kolaylaşır. Suyu mümkün olduğunca serin tutmak için günlük %10-15 su değişimi yapabilir. Ek olarak akvaryumunuzun üzeri kapalıysa içerideki buhar çıkacak şekilde açmanız gerekir. Ayrıca akvaryum hacminize göre balık sayınız çok fazla. Kendiniz mi aldınız bu şekilde mi tavsiye edildi bilmiyoruz ancak balık sayısı maksimum 5 olacak şekilde düşürmenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir