Hava Kesesi Sorunu Nedir? Tedavi Yöntemleri
Hava kesesi, balıklarda oksijenle dolan ve yüzme becerisini kontrol etmesini sağlayan bir organdır. Yüzme sorunu olan bir balık, yüksek ihtimalle iç hava kesesinde sorun olan bir balıktır.
Bu hastalık büyük oranda hava kesesindeki bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.
Bu organ aynı zamanda balığın, su derinliğini de kontrol etmesini sağlamaktadır. Akvaryum balıklarında görülen ilk belirti, balığın düz pozisyonda ve doğru yüzememesidir.
Japon balığı, hava kesesi sorunu yüzünden çokca müzdarip olan balık türlerinin başında gelmektedir onları beta balıkları izlerken bu sorun, tüm diğer balıklarda da görülebilir.
Balıklarda hava kesesi tedavisi nasıl yapılmalıdır, ne kullanılmalıdır detaylar için okumaya devam edin.
Hava kesesi Bozukluğu Nedir?
Hava kesesi içi boş olan ve gerektiğinde oksijenle dolup boşalarak balığın doğru yüzmesini sağlayan, bir iç organdır. Hava keseninin bozulmasıyla balık, doğru yüzmeyi sürdüremez. Bu bozukluk, yaralanma, enfeksiyon veya bazı diğer koşullar sebebiyle meydana gelir.
Balık nefes aldığında, ağzından giren su, solungaçlardan geçer ve buradaki solungaç iplikleri aracılığıyla kan dolaşımına girer. Oksijeni alarak zenginleşen kan, kalbe giderek yüm vücuda pompalanır.
Balık, aynen bir denizaltında olduğu gibi, su yüzeyine çıkmak veya daha derine inmek için hava kesesindeki havayı doldurur veya boşaltır.
Bu organında sorun olmayan balıklar, ne zaman yükselip ne zaman derine ineceğini bilir ve buna göre yüzerler. Ancak hava kesesi hasar görmüş bir balık, bunu algılayamaz ve yüzme bozukluğu görülür.
Hava kesesi Bozukluğunun Belirtileri
Hava kesesi bozukluğunun ilk belirtisi balığın yüzerken doğru hareket edememe ve baş aşağı yüzerek kendini dengelemeye çalışmasıdır. Akvaryum akıntılarına karşı koyamayıp akıntı ile beraber sürüklenebilirler. Balığı izlediğinizde, sanki yüzme kontrolü yokmuş gibi hareket ettiğini görebilirsiniz.
Bazen balık artık yüzmeye çalışmaktan yorulur ve akvaryumun bir köşesinde yan yatarak sabit durabilir. Ancak bu belirti yüzme bozukluğu dışında başka bir hastalığın işareti de olabilir. Teşhis için belirtileri izlerken dikkat edilmesi gereken önemli belirtiler şunlardır:
- Balık genellikle akvaryumun yüzeyinde ve dibinde kalır
- Yüzmesinde aşırı düzensizlik ve kontrolsüzlük görülür
- Baş aşağı yüzerek kendini düzeltmeye çalışır
- Akvaryumun yüzeyine çıkmakta veya dibine inmekte çok zorlanır
Hava Kesesi Hastalığının Nedenleri
Hava kesesi hastalığının birçok farklı nedeni olabilir. En yaygın olanlar şunlardır:
- Bakteriyel enfeksiyon
- Parazitler
- Mantar enfeksiyonları
- Yaralanmalar
Hava Kesesi Sorununun Önlenmesi
Hava kesesi hastalığı, akvaryum balıklarında bulunan yaygın bir rahatsızlıktır. Bulaşıcılığı düşüktür ancak kötü su kalitesi ve aşırı kalabalık nedeniyle diğer balıklara da kolayca yayılabilir. Akvaryumunuzda çeşitli basit önlemler alarak hastalığın görülmesini büyük oranda önleyebilirsiniz.
- Temiz Su: Akvaryumu temiz tutarak ve su kalitesini iyi seviyelerde tutarak hava kesesi hastalığını önleyebilirsiniz. Bu hastalıkta en etkili sebep kötü su kalitesidir. Amonyak ve nitrit gibi zehirli atıkların birikmesi, akvaryumdaki oksijeni tüketir. Bunun sonucunda da balıklarda yüzme bozukluğu hastalığı görülebilir. Akvaryumunuzu temiz tutmak ve su kalitesinin bozulmasını önlemek için haftalık düzenli su değişimlerini aksatmayın ve yeterli seviyede iyi bir filtre kullanın.
- Aşırı Kalabalık: Bir akvaryuma alabileceğinden çok balık koymak, balıklarınızın strese girmesine sebep olabilir. Bu da onları hava kesesi hastalığına neden olan bakteriler ve enfeksiyonlara karşı savunmasız duruma sokar. Akvaryum ölçülerinize ve balık türüne göre kaç balık besleyebileceğinizi öğrenerek aşırı kalabalığın önüne geçebilirsiniz. Balık eklemesi yaparken de bir anda onlarca balık yerine azar azar zamanla yeni balıklar eklemelisiniz.
- Fazla Besleme: Balıklarınızı beslerken bir seferde iki dakikada yiyebileceklerinden daha fazla yem vermeyin. Bu, yüzme bozukluğu hastalığını ve aşırı besleme sebebiyle hastalık oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Hava Kesesi Hastalığının Tedavisi
Tedavi yöntemleri, hastalığın sebebine göre değişebilir. Bununla birlikte, her neden için yapılabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur.
Kabızlık ile bağlantılı olabilen hava kesesi bozukluğunda, balığınızı rejime sokarak tedavi edebilirsiniz. Birkaç gün (2-3 gün) yem vermemek ve ardından da kabuğu soyulmuş bezelyeyi ezerek balıklara vermek kabızlığı geçirecek ve hava kesesi de iyileşecektir.
Eğer hastalık enfeksiyon kaynaklıysa, antibiyotik ve tuz (akvaryum veya kaya tuzu) ile tedavi gerçekleştirilebilir. Tuz, balık hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılır. Balıkta oluşan enfeksiyonun durdurulmasını ve iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.
Balık hastalıklarında bilgili bir veterinere götürerek de balığınızı tedavi ettirebilirsiniz. Veteriner, balığın hava kesesindeki havayı bir şırınga yardımıyla boşaltarak yüzme bozukluğunu düzeltebilir. Hastalığın çok ilerlediği durumlarda hava kesesinin bir kısmı cerrahi operasyon ile alınabilir.
En yaygın balık hastalıkları nedenleri, tedavileri ve nasıl önlem alınacağını öğrenmek için Akvaryum Balık Hastalıkları adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Sonuç
Bazı balık türlerinde ölümcül olmasa da, hava kesesi bozukluğu balığın vücudunda başka sorunlara yol açıp onu öldürebilir. Çoğu balık hava kesesi olmadan yaşayamaz. Balığınızın bu hastalığa yakalandığından şüpheleniyorsanız, onu veterinere göstermeden önce evde, kendiniz tedavi etmeyi deneyebilirsiniz.
Hastalık çok ilerlediyse ve tecrübeniz yoksa, veterinere götürmenizi tavsiye ederiz. Hava kesesi sorunu görülen balıkların kendi kendilerine iyileşmeleri pek mümkün değildir, bu yüzden evde uyguladığınız tedaviler işe yaramıyorsa tıbbi yardım için veterinere başvurun.