Beta balığı cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?Pin

Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Beta balığı cinsiyet ayrımı konusunda orta zorlukta bir balık türüdür. Dişi ve erkek beta balıklarını ayırt edebileceğiniz temel unsurlar bulunmaktadır. Bu yazımızda doğru şekilde nasıl cinsiyet ayrımı yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Dişi ve erkek beta balıklarını nasıl ayırt edeceğinizi bilerek, doğru cinsiyetlendirmeyi yapabilirsiniz. Sürekli kavga mı ediyorlar yoksa sadece oyun mu oynuyorlar?

Beta balıklarınızın cinsiyetini nasıl ayırt edeceğinizi bilmek, akvaryumunuzda herşeyin yolunda gidip gitmediğini de anlamanızı sağlayacaktır. Cinsiyet ayrımı, balıklarının sağlıklı şekilde büyümesini ve yaşamasını isteyen herhangi bir hobici veya beta balığı üreticisi için oldukça önemlidir.

En yaygın akvaryum balıkları arasında yer alan beta balığının cinsiyet ayrımını sizler için aşağıda detaylıca anlattık.

Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı, Dişi ve Erkek Beta Farklılıkları

Beta balıklarında cinsiyet ayrımı yaparken dikkate alınması ve ilk bakılması gereken çeşitli noktalar vardır. Genel olarak beta balığı türlerinde cinsiyet ayrımı yapmanın yolu aynıdır (plakat türlerinde daha dikkatli incelenmelidir).

Aşağıdaki faktörler, beta balıklarının cinsiyetini belirlemekte kullanılan en yaygın ve doğru sonuç veren faktörlerdir.

Beta balığı erkek ve dişi ayrımıPin

Görsel kaynağı: thesprucepets

Renkler

Erkek beta balıkları genellikle dişilerden daha parlak renklere sahiptir. Yine de renk, tek başına cinsiyet belirlemekte yeterli değildir. Nadiren de olsa dişi beta balıkları da canlı ve parlak renkli olabilir.

Dikey Çizgiler

Dişi beta balığı çiftleşme dönemi geldiğinde vücudunda dikey çizgiler görülür. Bu durum erkek betalarda görülmediğinden, cinsiyet ayrımı yapmak için uygundur.

Yüzgeçler ve Kuyruk

Beta balığı cinsiyet ayrımı konusunda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Erkek beta balığının yüzgeçleri, dişi beta balığının yüzgecine göre 2 kat daha uzundur. Bazı türlerde bu fark 4 kat fazla uzunluğa kadar çıkabilir. Ek olarak erkeğin karın yüzgeci, dişinin karın yüzgecinden hem daha uzun hem de daha kalındır.

Solungaçlar

Beta balıklarının solungaç kapaklarının arkasında bir zar bulunmaktadır. Bu zarın üzerinde bulunan sakal benzeri çıkıntılara bakılarak erkek beta balığı cinsiyet ayrımı yapılmaktadır. Balığın solungaçları hareket ettikçe içeride bu yapıyı görebilirsiniz. Özellikle erkek betalarınki daha büyük görünür ve normalde dahi farkedilebilir.

Boyut

Yetişkin bir erkek beta balığının uzunluğu 8 cm’ye ulaşabilir. Bu boyut dişilerde 6 cm’ye ulaşmaktadır. Boyut ile cinsiyet ayrımı yapılırken dikkat edilmesi gereken, balıkların tamamen yetişkin boyutlarına ulaşmış olmalarıdır. Tamamen yetişkin olmayan dişi ve erkek betalar, aşağı yukarı aynı boyutlardadır.

Saldırganlık

Erkek beta balıkları, dişilere göre çok daha agresif ve bölgecilerdir. Rakip betaları korkutmak ve üstünlük sağlamak için yüzgeçlerini açarak ve kendilerini sergilerler. Dişi beta balıkları ise daha sosyal ve uysal olma eğilimindedir. Dişiler kavga etmeden grup halinde tutulabilir.

Davranış

Erkek beta balıklarının kavgacı siyam balığı olarak da adlandırılmasının bir sebebi var. Erkek betalar öylesine agresif ve saldırgan davranabilir ki bu durum beklenen ömrünün kısalmasına bile etki edebilir.

Bu yüzden 2 erkek beta balığı aynı akvaryumda bakılmamalı ve çiftleşme dönemi dışında da dişi beta balıkları ile birlikte bakılmamalıdır. Erkek beta balığı grup halinde bakılmaya kesinlikle uygun değildir.

Kabarcık, Köpük, Baloncuk

Erkek beta balığı baloncuk, köpük, kabarcıkPin

Baloncuklar, beta balığı sahiplerinin bazen nadiren, bazen de ara ara görebilieceği bir durumdur. Erkek beta balıkları üreme döneminde akvaryum yüzeyinde kabarcıklar (köpükler) oluşturarak bir yuva yapar. Akvaryumda dişi beta balığı olmasa bile erkek balıklar kabarcık yuvaları yapabilir.

Yumurta Lekesi

Yetişkin dişi beta balıklarının karınlarında yumurta taşıdıkları bir nokta bulunur. Dişi betaların bu noktasında, yumurta lekesi adı verilen bir görüntü oluşmaktadır. Çok nadiren de olsa erkek betalarda da yumurta lekesi görülebilir.

Bazı türlerde bu leke çok zor görülebilir. En iyi kontrolü yapabilmek için balığın fotoğrafını çekip karın bölgesine dikkatli bakmak gerekir.

Vücut Şekli

Erkek betalar daha uzun ve ince bir gövdeye sahiptir. Dişiler ise daha kısa ve daha yuvarlak bir vücut yapısına sahiptir.

Yavru Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı

Yavru beta balığı cinsiyet ayrımı için kesin olarak sonuç alabileceğiniz bir yöntem bulunmamaktadır. Henüz cinsel yetişkinliğe erişemedikleri için kesin ve doğru bir cinsiyet ayrımı yapılması mümkün değildir. Ancak, yukarıdaki faktörleri göz önüne alarak tahminlerde bulunabilirsiniz. Doğru cinsiyet ayrımı için balığın olgunlaşması beklenmelidir.

Sonuç

Yukarıdaki tüm faktörleri göz önüne alındığında, beta balığı cinsiyet ayrımı yapmayı aşağıdaki maddeler ile listeyebiliriz:

  • Erkek betalar daha parlak ve canlı renklilerdir.
  • Dişi betaların çiftleşme döneminde vücutlarında dikey çizgiler görülür.
  • Çoğu erkek beta balığı türleri, uzun ve dolgun yüzgeçlere sahiptir.
  • Erkek betaların vücudu uzun, ince ve dardır.
  • Dişi beta balığı daha kısa ve geniş gövdelidir.
  • Yetişkin erkek betaların uzunluğu 8 cm’ye, dişilerin ise 6 cm’ye ulaşabilir.
  • Cinsel olgunluğa erişmiş dişi betalarda yumurta lekesi bulunur.
  • Erkek beta balığı saldırganlık gösterdiğinde solungaç kapaklarını genişletir.
  • Erkek betalar diğer erkeklerle tutulduğunda çok saldırgan davranır ve kavga ederler.
  • Dişi betalar grup halinde, aynı akvaryuma konulabilir.
  • Erkek beta balığı, akvaryum yüzeyinde baloncuk oluşturur (çok nadiren dişi de yapabilir).
YouTube video

SSS

Beta balığı neden baloncuk (köpük) yapar?

Bu durum iki dönemde görülebilir. İlki, erkek beta balığının üreme dönemine girmesi ve çiftleşmek için baloncuk yaratmasıdır. İkincisi, aynı akvaryumda bulunan diğer erkek beta balığına karşı üstünlük göstermek amaçlıdır.

Beta balığı ne kadar yaşar?

Beta balıklarının ömrü maksimum 5 yıldır. Genellikle agresif tavırları ve kavgacı olmaları ya da iyi bakılmamaları sebebiyle 5 yıl yaşayabilen beta sayısı oldukça azdır.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir