Elma salyangozu nedir? Nasıl bakılır?Pin

Elma Salyangozu Rehberi: Tüm Detaylar

Elma salyangozu, çok çeşitli akvaryumlarda tutulabilecek bakımı kolay, çok sevimli bir tatlı su akvaryum canlısı türüdür. En iyi tarafı da onlara bakmak için herhangi bir tecrübeye gerek olmamasıdır.

Bu rehber sayesinde elma salyangozu bakımı hakkında bilmeniz gerekenlerin yanı sıra, onlarla ilgili tüm diğer detayları da öğreneceksiniz.

Elma Salyangozu Tür Özeti

Bilimsel Adı:Pomacea canaliculata
Kökeni:Güney Amerika
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Tüm alanlar
Su Sıcaklığı:18 – 30 °C
Su Sertliği:4 – 20 GH
pH Seviyesi:6.5 – 7.5
Minimum Akvaryum Hacmi:15 Litre
Yetişkin Boyutu:15 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:2 – 3 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Elma salyangozları tropikal bir omurgasız türüdür. Yumuşakçalar sınıfına giren bu canlının bilimesel adı Pomacea Canaliculata’dır. Tüm elma salyangozları 10 gruba ayrılmış ve bu gruplarda toplam 120 farklı tür vardır.

Elma salyangozunun özellikleri, bakımı, cinsiyeti ve fazlasıPin

Asıl ana vatanı Güney Amerika’daki Amazon Nehri olsa da zamanla Asya ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesine yayıldılar. Kolay üremeleri ve dayanıklı olmaları sebebiyle bulunduğu bölgeyi hızlıca istila edebiliyorlardı.

Akvaryum mağazalarında çoğunlukla genç haldeyken, küçük boyutlarda (2-3 cm çapında) satılmaktadır. Ancak hep böyle kalacağını düşünmeyin.

Dış görünüş ve davranış

Hemen hemen her balık ile geçinebilirler. Akvaryumdaki diğer canlılar, onların umurunda değildir. Gün boyunca tek yaptıkları tüm akvaryumu dolaşarak yiyecek aramaktır.

Elma salyangozları son derece uysal ve barışçıl canlılardır. Oldukça aktif ve hareketli canlılardır. Siz akvaryuma bakarken bile çekinmeden, kabuğuna kaçmadan özgürce gezebilirler.

Genel olarak açık sarı renkli olsalar da, kahverengi, albino, kırmızı, altın, pembe, mavi, koyu yeşil ve nadiren de bordo ve mor tonlarında görülürler. Renklerinin yanı sıra birçok farklı desene de sahiptirler.

Onların en sürpriz olan yanları boyutlarıdır. Akvaryumculardan 1-2 cm çapında aldığınız elma salyangozunun, yetişkinliğe eriştiğinde 15 cm çapına kadar büyüdüğünü görebilirsiniz. Bu boyut büyük bir elma ebatlarındadır.

Doğal yaşam alanı

Güney Amerika Amazon Nehri ile başlayan serüvenleri başta Asya’da yiyecek olarak, ardından da Akvaryum ticareti ile tüm Dünya’da devam ediyor.

Habitatlarında göl, gölet, akarsu, nehir ve küçük su birikintilerinde yaşarlar. O bölgede var olduklarını ufak, pembe renkli yumurtalarıyla belli ederler.

Cinsiyet ayrımı

Elma salyangozunda cinsiyet ayrımı zorlayıcı değildir. Kesin cinsiyet ayrımı için yetişkinlik dönemi en iyisidir.

Cinsiyet belirleme için bakabileceğiniz birkaç nokta vardır:

  1. Dişi elma salyangozunun spiral kısmı, erkeğinkine göre daha koyu renklidir.
  2. Dişilerin antenlerinde (uzantılar) ağız kısımlarına yaklaştıkça sarı lekeler görülür.
  3. Dişiler boyut olarak erkeklerden daha iridir.
  4. Erkeklerin kabuğunda anten yönüyle uyuşan bir çıkıntı görülür (aşağıdaki görsel).
Elma salyangozu cinsiye ayrımıPin

Hangi balıklarla yaşar?

Elma salyangozu ile bakılabilecek balıklarda katı kurallar yoktur. Hemen her canlı ile iyi geçinirler. Ortaya bir sorun çıkarsa, muhtemelen sorunu yaratan elma salyangozunuz değildir.

Dikkat etmeniz gereken uyumsuz balıklar büyük, agresif makrakanta, frontoza ve ciklet türleridir. Bu balıklarla aynı akvaryumda beslenemeniz halinde, salyangozunuza saldıracak ve yemek isteyeceklerdir. Ek olarak karidesleri de yiyebileceklerinden onlar da uygun olmayacaktır.

Elma salyangozu ile uyumlu balıklar:

Bakımı

Akvaryumunuza bir veya iki tane eklemek istiyorsanız hiç durmayın ekleyin. Çünkü bu canlıların bakımı oldukça kolay ve kesinlikle sizi yormayacaktır.

Elma sanyangozu akvaryumu nasıl olmalı?Pin

Akvaryum

Birçok salyangoz türü daha küçük hacimli akvaryumlarda bakılabilse de, elma salyangozu için 15 litre ve üzeri bir hacim gereklidir. Bu hacim, tek bir salyangoz içindir 2 veya daha fazlası için katlanarak arttırılmalıdır.

Yetişkin boyutları 15 cm çapına ulaşabildiğinden 3-5 litrelik akvaryumlar uygun olmayacaktır. Zaten hazır balık akvaryumunuza ekleyecekseniz, 2 adet eklemenizde sorun yoktur.

Dikkat etmeniz gereken tek şey, çok hızlı ve kolay üredikleri için sayı ne kadar az olursa kontrol altında tutmanız da o kadar kolay olacaktır.

Su Değerleri

Doğal yaşam alanlarındaki su değerleri, akvaryum için zorlayıcı değildir. Amazon’un hafif asidik sularında yaşıyorlar bu yüzden, akvaryum ortamında zorlayıcı koşullar istemezler.

Yumuşak sulardan sert sulara her türlü koşula uyum sağlayabilirler. Kabuklarının sağlam ve sağlıklı olabilmesi için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Dinlendirilmiş musluk suyu, bu ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir.

Akvaryumu temiz tutup, haftalık su değişimlerini ve dip çekimini yaptığınız sürece elma salyangozlarına sağlıklı bir şekilde bakabilirsiniz.

Elma salyangozu 18 ila 30 derece arasında yaşayabilir. En ideal su sıcaklığı 24 derece olacaktır.

Besleme ve yemler

Boyutlarının büyük olması beslendiklerinde sizi şaşırtmayacaktır. Bu salyangozların doymak bilmez iştahları vardır. Hem etçil hem de otçul olduklarından buldukları her şeyi yiyeceklerdir.

Akvaryumunuzda ve camlarda oluşan yosunları da afiyetle yiyerek temiz kalmasına katkıda bulunurlar. Sadece algleri değil çürüyen bitkileri, atık yemleri, ölü balıkları dahi yerler.

Yem olarak balıklara verdiğiniz yemleri kullanabilirsiniz. Ekstra yem kullanmanıza gerek yoktur. Pul, tablet ve granül her türlü yemi afiyetle tüketirler.

Daha sağlıklı olmaları için arada bir kabak, karides, salatalık, bezelye ve ıspanak gibi besinleri de verebilirsiniz.

Elma Salyangozu nasıl beslenmeli?

Elma salyangozu ne yer? Nasıl beslenmelidir?Pin

Eğer beslemeyi aksatırsanız ve bitkili bir akvaryumunuz varsa sorun var demektir. Aç kalan elma salyangozu bulabildiği ilk şeyi yiyecektir ve buna küçük salyangoz türleri de dahildir.

Bu yüzden mutlaka günde en az 1 kere beslemeyi aksatmayın.

Ne kadar yem yer?

Topluluk akvaryumunda bakacaksanız balıklara verdiğiniz yeme çok küçük miktarda ekleme yaparak beslemeye devam edebilirsiniz. Sadece elma salyangozu olan bir akvaryum kuracaksanız, her bir salyangoz için 1/2 çay kaşığı kadar yem vermeniz yeterlidir.

Üreme

İşte en can alıcı noktaya geldik. Elma salyangozları o kadar hızlı ve çok üreyebilir ki sizi bıktırmaması için yumurtaları toplamanız gerekebilir.

Doğal yaşamlarında üreme dönemi ilkbahardan sonbahara kadar uzanır. Akvaryum ortamında ise sürekli bir ortam olacağından yılın her dönemi üreme görebilirsiniz.

Tek seferde 200 ila 500 arasında yumurta bırakabilirler. Yumurtaları akvaryumun yüzey kısmına bırakır. Yavruların yumurtadan çıkması 2 hafta civarı sürecektir.

Üretim yapmak istemiyorsanız yumurtalarını mutlaka toplamanızı öneririz. Aksi halde, akvaryumunuzu çok hızlı bir şekilde istila edebilirler.

Elma salyangozu yumurtasıPin

Elma Salyangozu Üretimi

Üretimini yapmak çok basittir. Sadece elma salyangozlarından oluşan bir akvaryumda 4-5 salyangozla birkaç ay içerisinde yüzlercesini üretebilirsiniz.

Akvaryumu temiz tutup, doğru ve kaliteli yemleri kullanarak sağlıklı yavrular edinebilirsiniz.

Akvaryum ortamı olarak kalın yapraklı bitkiler, doğal dallar ve kayalardan oluşan bir ortam uygun olacaktır. Tamamen boş akvaryumlarda da üretimi yapılabilir ancak, maksimum verim istiyorsanız bu ufak gereksinimleri karşılamanız iyi olacaktır.

Aşağıdaki videoda elma salyangozunun nasıl yumurta bıraktığını canlı olarak izleyebilirsiniz.

YouTube video

Hastalıklar

Elma salyangozu son derece dayanıklı tatlı su salyangozudur. Yine de bazı hastalıklara karşı bağışıklıkları yoktur. Bu hastalıkların birinci sebebi, akvaryumun su kalitesinin çok kötü olması ve kirli bir suya sahip olunmasıdır.

Elma salyangozu neden ölür?Pin

Amonyak ve nitrat değerlerine karşı hassastırlar. Bu değerlerin artışı sonucu stres oluşarak salyangozun hasta olmasıyla sonuçlanabilir.

Eğer bu değerler yüksekse salyangozda göreceğiniz ilk belirti, kabuğunda oluşacak çatlak veya kırılma olacaktır. Bu durum sadece amonyak ve nitrat seviyelerinin artmasıyla değil, pH seviyesinin çok düşük olmasından da kaynaklanır.

Aynı durum çok düşük kalsiyum seviyelerinde de görülecektir. Bu yüzden mutlaka haftalık su değişimlerini aksatmadan %20-30 civarı yapmanız gerekir.

Elma salyangozu neden ölür?

Elma salyangozları dayanıklı canlılardır ancak, onların ölümü ile sonuçlanacak birkaç sebep vardır:

  1. Yem savaşında geride kalma: Karma, balık sayısı fazla olan bir akvaryuma yeterince yem atmazsanız genellikle dipte yüzen elma salyangozu, yeterince yem yiyemeyecek ve zamanla hastalanıp ölecektir. Dip yemi kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
  2. Kötü su değerleri: Düzenli su değişimi ve temizliği yapılmamış, nitrat ve amonyak değerleri yüksek olan akvaryumlarda strese girerek hastalığa açık hale gelirler ve ölümle sonuçlanabilir.
  3. Kalsiyum eksikliği: Akvaryum suyunda yeterince kalsiyum bulunmuyorsa, zamanla elma salyangozunun kabuğunda incelme, çatlama ve kırılma görülebilir. Bunun sonucu genellikle ölümle sonuçlanır.
  4. pH değerinin yükselmesi/düşmesi: Elma salyangozları için ideal pH seviyesi 6.5 ila 7.5 arasıdır. Değerin çok yükselmesi ve düşmesi balıkta stres yaratarak çeşitli hastalıkların görülmesi ve sonucunda salyangozun ölümesine neden olabilir.

Ölen salyangozunuzu canlı sanabilirsiniz. Bazen elma salyangozu dipte veya kabuk içinde hareketsiz kalabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka kontrol etmenizde fayda var.

Bu salyangozun ölmüş olabileceğini işaret eder. Son olarak salyangozun yüzeyde serbestçe dolaşması da öldüğü anlamına gelebilir.

Sonuç

Elma salyangozunun bakımı tabiri caizse çocuk oyuncağı gibidir. Dikkat etmeniz gereken tüm noktalara değindik. Su değişimleri ve yemlemelere önem verdiğiniz sürece ömürleri yettiğince akvaryumda gezinmeye devam edeceklerdir.

Merak ettiğiniz, sormak istediğiniz tüm sorularınız ve görüşleriniz için lütfen yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

SSS

Elma salyangozu ne işe yarar?

Boyutlarının hakkını veren elma salyangozunun faydaları; yosunları, balık ölülerini ve atıkları yerler; yeni akvaryumlarda bakteri oluşumunu hızlandırırlar, üretimi çok kolaydır ve kontrol altına alınabilir, sudaki kötü değişimlerde belirti verir ve önlem alabilirsiniz.

Elma salyangozu bitkileri yer mi?

Birçok kişi zarar vermeyeceğini söylese de çok aç kalırlarsa bitkileri yiyebilirler. Önlem almak için kalın yapraklı bitkiler kullanabilir veya aç kalmamalarını sağlayabilirsiniz.

Elma salyangozu kendini kuma gömer mi?

Akvaryumdaki ışık çok fazla ise bu onu rahatsız edecektir ve sonucunda da kendini kuma gömebilir.

Elma salyangozu dışarı çıkar mı?

Evet bazı zamanlarda çıkarlar. Özellikle bu durum yumurtlayacakları zaman görülür.

Elma salyangozu yavru balıkları yer mi?

Yavru balıklara karşı saldırganlık göstermez veya yemez. Ancak, bir balık ölürse o zaman onu yiyecektir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir