Aslan kafa japon balığı özellikleri 2022 - Lionhead goldfish carePin

Aslan Kafa Japon Balığı – Bütün Detaylar

Aslan kafa japon balığı, bakım kolaylığı ve harika görünümüyle tatlı su akvaryumlarına uygun, ihtişamıyla japon balığı türleri arasından sıyrılan harika bir türdür. Sakin tavırları ve güzelliği hobiciler arasında popülerleşmesinin önünü açmıştır.

Aslan Kafa Japon Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Aslanbaş Japon Balığı, Aslan Kafa Japon Balığı
Bilimsel Adı:Carassius Auratus Auratus
Kökeni:Asya
Beslenme:Hepçil
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban ve Orta
Su Sıcaklığı:18°C – 25 °C
Su Sertliği:5 – 19 °dH
pH Seviyesi:6.5 – 7.5
Minimum Akvaryum Hacmi:60 Litre
Yetişkin Boyutu:20 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:15 yıl
Bakımı:Kolay

Aslan Kafa Japon Balığı Özellikleri

Dünyanın birçok bölgesinde bulunan aslan kafa japon balığı (aslanbaş), doğal yaşamındaki görünümlerinden farklıdırlar. Çin’de Tecrübeli akvaristler tarafından zaman içerisinde özel olarak üretildiler.

Aslan kafa japon baligi renkleri ve desenleri 2022Pin

Aslanbaş, aslen az tuzlu suda dahi yaşamını sürdürebilen Asya sazanı türüdür. Onu çok popüler akvaryum balıkları arasına sokan özelliği, süphesiz sakin tavırları ve güzelliğidir. Sırt yüzgeçlerinin olmaması, yavaş yüzücü olmalarını ve dolayısıyla huzurlu tavırlar sergilemelerini sağlamıştır.

En göze çarpan özellikleri kafalarının yapısı ve dokusudur. Kafalarında aslan yelesine benzeyen etli, ahududu dokusunda wen adı verilen bir şişlik bulunur. Buna ek olarak çift kuyruk ve anal yüzgece sahiptir.

Aslan kafa, renk çeşitliliği açısından da zengin bir balıktır. En yaygın görülen kırmızı ve turuncu renge ek olarak siyah, mavi veya 3 renk bir arada görülebilirler. Benzerliklerinden dolayı çoğunlukla oranda Japon balığı ile karışıtırılırlar ancak ayırt etmek için sırt yüzgecine bakılabilir.

Aslanbaş Japon Balığı ile Yaşayabilecek Balık Türleri

Bu tür Shubunkin, Komet ve Common gibi hızlı yüzücü japon balığı türleri ile birlikte bakılmamalıdır. En iyi seçenekler arasında kendi türleri ve sosyalleşmeyi seven, diğer uysal cinsler vardır. Hızlı hareket eden balıklarla tutulurlarsa yavaşlıklarından dolayı yem için savaşmaları gerekir.

O kadar uysal bir türdür ki çiftleşme döneminde dahi sakinliğini koruyabilir. Uygun olmayan balıklarla bakılırlarsa kendilerini de savunamayacakları için kolayca yaralanıp enfeksiyon kapabilirler.

Aslan kafa japon balığı için en uygun akvaryum balıkları:

Akvaryum Seçimi ve Su Parametreleri

Eğer tek adet olarak bakmak istiyorsanız 60 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Ancak grup olarak bakacaksanız en az 150 litrelik akvaryum gereklidir. Bazı satıcıların söylediğinin aksine, bu balıklar kesinlikle küçük akvaryumlar ve fanuslarda bakılmaya uygun değillerdir.

Aslan kafa japon balığı için akvaryum gereksinimleri ve su parametreleri nasıl olmalı?Pin

Aslanbaş japon balığı, yüzgeç yırtıklarına karşı oldukça hassas bir balıktır. Bu yüzden, dekor ve taş seçimi yaparken keskin, sivri kenarlı materyallerden uzak durulmalıdır. Aksi halde çok çabuk enfeksiyon kapabilirler.

Zemin için orta kalınlıkta kum veya yuvarlak biçimli çakıllar kullanılabilir. Ek olarak, tamamen çıplak zeminde de sağlıklı bakılabildiği bilinmektedir. Mümkün olduğunca sade bir akvaryum kurulumu yapmanız en uygun olanıdır.

Bitkili akvaryumlarda bakılacaksa ince yapraklı, yumuşak bitkiler uygun değildir. Bu tür bitkileri kemirerek zarar vereceklerdir. Anubias vb. kalın dokulu bitkiler eklenebilir. En olarak zemini de kazmayı sevdiklerinden köklere de zarar verebilirler.

Bu balıklar enfeksiyon hastalıklarına karşı son derece hassastır. Bu yüzden suyun her zaman temiz tutulması ve su değişimlerinin aksatılmaması gereklidir.

Olası hastalıklar ve tedavileri için: Akvaryum Balık Hastalıkları ve Tedavileri

Besleme ve Yemler

Aslan kafa japon balığı doymak bilmez iştahıyla da ünlü bir balık türüdür. Ne kadar yem verirseniz verin yiyeceklerdir. Balığın sağlının bozulmaması için günde en fazla 2 kere beslenmelidir.

Hem etçil hem de otçul olan bu tür, yiyecek konusunda çok seçici değildir. Protein için tuzlu su karidesi, kan kurdu ve solucanlar uygun yemlerdir. Bitkisel besleme için de ıspanak gibi balıkların yiyebileceği sebzeler veya kaliteli pul yemler ile beslenebilir.

Canlı yem verilmesi zorunlu değildir ancak balığın daha canlı ve sağlıklı olmasını sağladığından verilmesi tavsiye edilir. Birkaç çeşit hazır bitkisel ve protein içerikli yem satın alarak da besleyebilirsiniz.

Cinsiyet Ayrımı Ve Üreme

Genç aslanbaş japon balığında cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkek balığın solungaçlarında beyaz, diken benzeri yapılar bulunur. Erkekler dişilere oranla daha küçüktür. Dişiler yumurta taşırken yukarıdan bakıldığında erkeğe göre daha yayvan bir gövdeye sahiptir.

Aslanbaş japon balığı cinsiyet ayrımı ve üreme nasıl yapılır?Pin

Üreme konusunda zor bir balık olmayan aslan kafa, beşli gruplar halinde bakıldığında daha kolay yavru vereceklerdir. Doğal ortamında bahar döneminde yumurtlayan türün, akvaryum ortamında üremesi için doğal ortamına yakın koşullarda tutulmalıdır.

Bazı akvaristler ve üreticilerin üremeye teşvik etmek için birkaç hafta dişi ve erkeği ayırdığı bilinmektedir. Bir süre ayrılan dişi ve erkek üreme akvaryumuna alındığında ortam uygun ise çiftleşmeye başlayacak ve dişi yumurtaları yapıştıracaktır.

Bitki yüzeyleri yumurtalar için ilk tercih olacaktır. Bu dönemde yeşil renkte yapay bitkiler de kullanılabilir. Yumurtlama için en uygun sıcaklık 20 ila 23°C arasındadır.

Üremelerini şansa bırakmamak için yumurtlamadan bir süre önce akvaryum ısısı 14 dereceye kadar düşürülüp, her gün 1 derece arttırılarak çiftleşmeye teşvik edilebilir.

Yumurtlama bittikten sonra döllenmenin ardından dişi ve erkek balık akvaryumdan çıkarılmalıdır. Aksi halde tüm yumurtaları yiyeceklerdir. Yavru balıklar yaklaşık 7 gün sonra yumurtadan çıkarlar.

Yavruları beslerken yetişkinlere verilen yemler iyice ezilerek kullanılabilir. Bu süreçte ısının 20-23°C civarlarında tutulması yeterlidir.

SSS

YouTube video

Aslan Kafa Japon Balığı Fiyatı Ne Kadar?

2022 yılı için aslanbaş japon balığı fiyatları, balığın rengi ve boyutuna göre 40 ila 250 lira arasında değişmektedir. Özel renk ve desenlerde olan yetişkin balıklar diğerlerine nazaran çok daha pahalıya satılmaktadır.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir