Kısa Kuyruk Beta Balığı: Bakım, Üreme ve Fazlası 2023
Kısa kuyruk beta balığı, aynı zamanda Plakat Beta olarak da bilinir. Beta balığı birçok insanın bakmak isteyeceği görkemli akvaryum balıklarıdır. Onları özel kılan muhteşem yüzgeçleri ve renkleri ile herkeste sahip olma isteği doğuruyor.
Her ne kadar bakımı en kolay balıklardan biri olsalar da, betaların da olmazsa olmaz gereksinimleri vardır. Bu rehber size Kısa kuyruk beta bakımı ve daha fazlası hakkında bilgi vererek, onları mutlu etmenin ve sağlıklı beslemenin yollarını öğretecek!
Kısa Kuyruk Beta Balığı Tür Özeti
Diğer İsimler: | Plakat Betta, Shortfin Betta, Wild Betta |
Bilimsel Adı: | Betta splendens sp. |
Kökeni: | Tayland |
Beslenme: | Etçil |
Davranış: | Orta derecede agresif |
Kendi Türlerine Davranış: | Aşırı agresif |
Yüzme Alanı: | Yüzey |
Su Sıcaklığı: | 24°C – 30 °C |
Su Sertliği: | 5 – 19 °dH |
pH Seviyesi: | 6.0 – 8.0 |
Minimum Akvaryum Hacmi: | 30 Litre |
Yetişkin Boyutu: | 8 cm |
Üreme: | Yumurta bırakırlar |
Yaşam Süresi: | 2 – 5 yıl |
Bakımı: | Kolay |
Kısa kuyruk çeşidi, Vietnam, Tayland ve Kamboçya bölgelerine özgü bir varyasyondur ve buralarda oldukça yangınlardır. Kısa kuyruk betalar, Avrupa ve çoğu bölgede evcil hayvan olarak görülse de bu bölgelerde savaştırılmak için kullanılırlar.
Birçok Asya ülkesinde, balık dövüşlerine izin verilmektedir. Plakat betalar, güçlü ve dayanıklı gövdeleri olduğundan, savaşlarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Her ne kadar üzücü bir durum olsa da şuanda bunun önüne geçmek için maalesef yapabileceğimiz bir şey yok.
Kısa kuyruk betalar, Beta balığı türlerinin az bilinen varyasyonlarından biridir. Bu varyasyon, vahşi yaşamdaki betalara daha yakın olması ile bilinir. Daha az görkemli kuyruğa ve daha güçlü bir yapıya sahiptir. Ancak bu sizi onları beslemekten vazgeçirmesin çünkü hala aranan beta türlerindendir.
Dış Görünüş
Evcil hayvan olarak daha uzun yüzgeçli, yaygın beta türleri tercih edilir. Kısa kuyruklu betalar ise kısa yüzgeçleri ve güçlü vücutlarından dolayı dövüştürülmek için kullanılır. Diğer betalara göre, plakatlar daha kısa yüzgeç ve kuyruklara sahiptir.
Üremek için dövüşme yetisini kullanan plakat betalar da her türlü renk kombinasyonu ile görülebilir. Yetişkin bir kısa kuyruk beta balığı, 8 cm uzunluğa erişebilir. Kuyruklarına ek olarak en ayırt edici diğer özellikleri ise ağız yapılarıdır.
Güçlü bir çene ile beraber yukarı yönlü uzanan ağızları, uç kısımlara doğru incelerek birleşir. Dişilerin renkleri daha parlak ve canlı, vücutları ise erkeklere göre daha iridir. Bu yüzden genellikle dövüştürülmek için dişiler kullanılmaktadır.
Ayırt edici ana özellikler:
- Baş: Yukarı kalkık ve ağız ucuna doğru incelir.
- Kuyruk: Standart beta türlerine göre çok daha kısadır.
- Vücut yapısı: Diğer türlerine göre kısa kuyruklu betalar, daha kısa ve silindirimsi bir yapıya sahiptir.
Yaşam Süresi
İstisna durumlar dışında, normal bir kısa kuyruk beta balığı yaşam süresi 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
Bu sürenin daha kısa olması balığın bakımı ile doğrudan ilişkildir. Balığın sürekli kavga ettiği bir ortamda bakılması, ömürlerini büyük oranda kısaltabilir. Yine bir diğer etken de stres altında yaşam süren balığın, bağışıklığının düşmesiyle beraber balık hastalıklarına karşı dayanıksız olmasıdır.
Boyutlar
Yetişkin bir plakat beta boyutu ortalama, 5 ila 8 cm civarındadır. Habitatındaki diğer tropikal balık türlerine bakıldığında kısa kuyuk betalar, çizelgenin küçük balıklar tarafındadır. Ayrıca kuyruklarının kısa olması da kendi türlerine göre boyutlarını önemli ölçüde etkilemiştir.
Davranış
Tabi ki kısa kuyruk da diğer beta türleri gibi oldukça agresif ve bölgeci balıklardır. Eğer kendi alanları başka bir balık tarafından işgal edilirse, ölümleri pahasına kavga edebilirler. Genellikle bu saldırganlıkları, kendi türlerine veya benzer türlere karşıdır.
Saldırganlık sergilediğini önceden anlamak için, balığın yüzgeç ve kuyruklarına bakmalısınız. Özellikle sırt yüzgeçlerini olabildiğince açarak ve solungaçlarını yele benzeri bir şekle sokarak kendilerini daha büyük ve ürkütücü göstermeye çalışırlar.
Stres ve saldırganlık hat safhalara çıktığında akvaryumdaki dekorlar da dahil her şeye zarar verebilirler. Buna ek olarak kavga durumuna geldiklerinde kendilerini akvaryumdan dışarı da atabilirler.
Eğer saldırganlıkları tetiklenmezse kısa kuyruk betalar, oldukça uysal ve dingin balıklardır. Bölgeleri tehdit altına girmedikçe, kendilerine seçtikleri bir alanda dinlenmeyi severler.
Son olarak eğer betanız baloncuk oluşturarak küçük yuvalar yapıyorsa, onları stres altında zannetmeyin. Aslında bu davranış mutlu oldukları anlamına geliyor.
Uyumlu türler
Betalar tek başına bakılmalıdır! gibi bir söylem duyarsanız kulak asmayın. Çünkü uygun ortam ve gerekli şartlar sağlandığında kısa kuyruk beta balıkları tek olmak zorunda değildir. Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır.
Aynı akvaryumda kalacak iki erkek beta arasında bir savaş başlayabilir ve sonuçları ölümcül olabilir. Ancak, birkaç dişiden oluşacak küçük bir beta grubu sorun yaratmayacaktır. Yanında olacak balıkları seçerken dikkat etmeniz gereken türler vardır.
Kaplan barb ve Neon tetra gibi hızlı yüzen balıklar, kuyruk ısırmayı severler. Betanızı bu tür balıklarla aynı akvaryumda bakarsanız, zamanla kuyruk erimesi gibi hastalıklar oluşabilir.
Yapılacak en doğru hareket, dip ve orta kısımlarda yüzmeyi seven barışçıl balıklar seçmektir. Betalar yüzeye yakın alanlarda yüzmeyi ve dinlenmeyi severler. Eğer doğru balıkları seçerseniz sorun yaşamadan akvaryumunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
İşte betalar ile beraber yaşayacak balıklar düşünürken, adayları oluşturmanızda yardımcı olacak ufak bir liste:
- Guramiler
- Çöpçü balıkları
- Barışçıl barb türleri
Kısa Kuyruk Beta Bakımı
Sanıldığının aksine her balıkta olduğu gibi kısa kuyruk beta balıklarının bakımı için bazı gereksinimler vardır. Bakımları çok kolay olsa da genellikle akvaryum mağazaları tarafından, 2-3 litrelik akvaryumdan başka bir şey gerekmiyor bilgisi yanlıştır.
Akvaryum Boyutları
Çoğu magazada beta balıkları, ancak kendi boyutları kadar, küçücük kavanozlarda veya 1 litrelik fanuslarda satılmaktadır! Bu durum, balığın mutsuz ve dolayısıyla stresli olmasının da önünü açarak hastalıklar sonucunda ölümüne yol açmaktadır.
Plakat betalar sığ pirinç tarlalarında yaşayabilseler de her balığın yüzmek için belirli bir alana ihtiyacı vardır. Aksi halde mağazadan aldığınız balığın bir kaç gün veya hafta sonra ölmesi olasıdır.
Kısa kuyruk beta balığı için minimum akvaryum boyutu, 20 litre olmalıdır. Ancak, mümkünse bu bir sınır olarak görülmemeli ve daha büyük akvaryumlar tercih edilmelidir.
Akvaryum boyutları ne kadar büyük olursa, su kalitesini kontrol etmeniz ve iyi durumda tutmanız da o kadar kolaylaşır. Ayrıca, ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir filtre kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
Su Parametreleri
Yukarıda da söylediğimiz gibi kısa kuyruk beta balıkları sığ pirinç tarlalarında bile yaşayabilmektedirler. Buradan yola çıkarak sağlamanız gereken su değerleri, en az bir prinç tarlasınınki kadar olmalıdır.
Beta balıkları aşırı talepkar ve zor balıklar değillerdir.
Bu balıklar temel olarak su sıcaklığını ve pH değerini önemserler. Hazırlayacağınız akvaryum ortamı, hafif asidik bir suya ve tropikal ortama yakın bir ısıya sahi olmalıdır. Asidik suyu elde etmek ve pH’ı düşürebilmek için, badem yaprağı veya catappa yaprağı (muşmula ağacı yaprağı) kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki temel şartları sağladığınız sürece plakat betaları memnun etmeniz çok kolaydır:
Su sıcaklığı: 22 ila 27 derece arası
Su sertliği (Karbonat sertliği): 2 – 12 dkH
pH seviyesi: 6 ila 7.5 arası
Hastalıklar
Dünyadaki balıkların çoğu, hastalıklara karşı bağışıklık geliştirememiştir. Ancak kısa kuyruk beta balığı için bu durum biraz daha farklıdır. Seçici üreme yöntemi ile yetiştirilen balıklar, normal balıklara oranla çok daha dayanıklıdırlar.
Tabi ki bu onların hastalanmayacağını göstermez. Sadece diğer balıklara nazaran yaygın balık hastalıklarına karşı daha dayanıklıdırlar. Beta balıkları arasında en yaygın hastalık, yüzgeç ve kuyruk erimesidir.
Yüzgeç ve kuyruk erimesi, bu alanların çürüyerek yavaş yavaş yok olmasına yol açan hastalıktır. Tedavi için burayı ziyaret edebilirsiniz: Kuyruk Erimesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dekor
Akvaryum dekoru konusunda bir sınır yok. İster çok malzemeli, isterseniz de birkaç malzemenin olduğu sade bir tasarım yapabilirsiniz.
Plakat beta balıkları, habitatlarında sığ ve karmaşık sularda yaşamayı sevdiğinden, bolca saklanma yeri oluşturabilirsiniz. Kısa kuyruk betalar düz yüzeylerde dinlenmeyi tercih ederler. Bunu göz önüne alarak dekorlara karar verebilirsiniz.
Akvaryum için uyumlu ağaç dalları, taşlar, zararsız plastik dekorlar kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, ekleyeceğiniz dekorların keskin, balığa zarar verecek kısımlarının olmamasıdır.
Beslenme
Habitatlarında, böcek larvaları ve böcekler ile beslenen plakat betalar, etçil balıklar arasındadır. Betanızı mutlu etmek istiyorsanız vereceğiniz yemlerin protein ağırlıklı olduğundan emin olmalısınız. Bitki ağırlıklı yemler onu mutlu etmeyecektir.
En iyi besleme şekli, hazır yemler, canlı yemler ve cansız yemler ile yapılan bir kombinasyon olacaktır. Günde iki kez, her öğün farklı olacak şekilde, karides, kan kurdu, mikro solucan gibi yemler kullanabilirsiniz.
Canlı yemleri tercih ederseniz, onu daha mutlu edersiniz. Bu balıklar avlanmayı seven balıklardır. Canlı yem vermeniz egzersiz yapabilmelerine de olanak sağlayacaktır.
Üreme
Kısa kuyruk beta balığı, üreme konusunda bakımı kadar kolay bir balık değildir. Ancak doğru planlama ve ortam ile üremelerini sağlamak mümkündür.
Yaşam alanı olarak kullanılan akvaryum dışında, ayrı bir üreme akvaryumu oluşturarak başlamanız ilk doğru adım olacaktır. Erkek ve dişi betanızı çiftleşmeye hazırlamak için yüksek protein içeren yemler vermeniz motivasyon olacaktır.
Erkek balık yüzeyde baloncuk oluşturmaya başladığında hazır demektir. Dişi yumurtalarını bıraktığında erkek beta, yumurtaları dölleyerek yuvaya yönlendirecektir. Yumurtalar çıktığında erkek balık onları korumak için son derece saldırgan olabilir.
Yavruların yumurtadan çıkması 3 gün kadar sürecektir. Yavrular çıktığında, yetişkinlerin onları yemesini önlemek için erkek ve dişi balığı sudan çıkarmalısınız.
İlk günler yavru kese ile beraber yüzerek ondan beslenecektir. Keselerden ayrıldığında uygun toz yemler vererek beslemeye başlayabilirsiniz.
Son Görüşler
Kısa kuyruk beta balığı bakımı, çevrenizdekilerin söylediği gibi zor değildir. Doğru ortamı oluşturduğunuz ve sorunları nasıl çözeceğinizi bildiğinizde, betanız mutlu ve uzun bir ömre sahip olacaktır.
Plakat beta balığı veya başka bir beta türü ile ilgili tüm sorularınız için yorumlar kısmından bize ulaşmaktan çekinmeyin.
Kaynaklar: Fandom.com, Pinterest