Balıklarda tüberküloz hastalığı, Balık veremi nedir? Balık veremi belirtileri nedir?Pin

Balık Veremi Nedir? İnsanlara Bulaşır Mı? 2024

Balık veremi, Mycobacterium spp. isimli bakterinin bulaşması sonucu görülür. Oldukça tehlikeli olan balık tüberküloz hastalığı, vücuduna girdikten sonra tedavi edilmesi imkansız sayılabilecek hastalıklardandır. Hasta balık, uzun bir süre belirti göstermeyebilir. Bunun sebebi, söz konusu bakterinin kendini koruyucu bir katman ile kaplayabilmesidir.

Balık Veremi Nedir?

Balık veremi, “Mycobacterium tuberculosis” yani insanlarda da tüberküloz hastalığına neden olan bakterinin bulaşması sonucu ortaya çıkar. Balığın türüne bağlı olarak bölgesel veya tüm vücutta görülebilen hastalığa sebep olurlar. Akvaryum balıklarında yaygın olarak görülen bir hastalık değildir.

Balık Veremi Belirtileri

Balık vereminin en yaygın belirtisi, akvaryumda sürekli belirsiz ölümlerin görülmesidir. Bu durum hastalığı teşhis etmekte son derece zorlayıcıdır. Bazı türler uzunca bir süre hastalıkla yaşayabilir.

  • Akvaryumda süreklilik gösteren düzenli ölümler
  • Ancak otopsi yapılarak görülebilecek granülomlar
  • Enfeksiyonlarda artış
Balıklarda tüberküloz hastalığı, Balık veremi nedir? Balık veremi belirtileri nedir?Pin

Balık Vereminin Nedenleri

Bu bakteri, çevremizde yaygın olarak bulunur. Ellerinizi yıkamadan akvaryuma sokmanız, bakterinin balıklarınıza bulaşmasında ilk nedenlerdendir.

Başlıca nedenleri şöyledir:

  • Yeni eklenen balıkların hali hazırda taşıyıcı olması
  • Bakterinin, insanların elleri aracılığıyla akvaryuma taşınması
  • Bakterileri barındıran malzemeler veya bitkilerin eklenmesi

Balık Veremi Tedavisi

Maalesef balık vereminin belirli ve kesin bir tedavisi yoktur. Yapılacak en iyi şey, balığın beslenmesine ekstra katkıda bulunarak ömrünün uzatılmasıdır. Eğer tedavi denenmek isteniyorsa, balığa bir süre tüberküloz ilaçları verilebilir. Bu tedavinin işe yarayıp yaramadığı konusunda kesin bilgi yoktur.

Söz konusu ilaçların kullanımı, balığa ağır gelerek hızlı bir ölümle sonuçlanabilir. Bu bakteri, akvaryumda herhangi bir malzeme üzerine tutunabilir. Akvaryumun tüm ekipmanlar ile birlikte tamamen dezenfekte edilmesi son derece önemlidir.

Eldiven kullanarak tüm akvaryumu dezenfekte etmeniz doğru yoldur. Eğer akvaryumda tek bir balıkta bile verem görüldüyse, tüm balıklar hasta olarak kabul edilebilir.

Balık Veremi İnsanlara Bulaşır Mı?

Yayın balığı gibi sivri balıklar ellenirken, delinme yoluyla deri altına bulaşabilir. Bakteri, sağlıklı bireylerde ciddi hastalıklara neden olmaz. Ancak bağışıklığı kötü, sağlıksız insanlarda enfeksiyon oluşma ihtimali daha yüksektir.

İnsanlarda ilk belirti olarak, bölgesel deri dökülmeleri görülür. Özellikle balık avı ile uğraşan insanlarda görülebilir. Sivri uzuvlu balıklarla mutlaka koruyucu bir eldiven kullanarak temas edilmelidir.

Son Görüşler

Bakteri bulaşan ve enfekte olan balıkların tedavi ihtimalinin çok düşük olması nedeniyle, en doğrusu hastalığa karşı önlem almaktır. Her zaman karantina akvaryumu kullanarak balıkları gözlem altında tutmak önemlidir. Akvaryuma ekleyeceğiniz her şeyin mutlaka temiz olması gerekir. Bitki eklemeden önce de mutlaka dezenfekte etmelisiniz. Zira bitkiyi aldığınız akvaryumda söz konusu bakteri varsa, aldığınız bitki yoluyla sizin akvarymunuza da bulaşabilir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir