Minare salyangozu nedir? Zararlı mı Yararlı mı?Pin

Minare Salyangozu Nedir? Zararlı Mı?

Minare salyangozu nedir? Faydalı mı? Zararlı mı? Kurtulmak gekiyor mu? Bugün, akvaryum hobisi ile uğraşan birçok kişinin sorduğu bu sorunun cevabını veriyoruz.

Nasıl bakılacağını, dezavantajlarını ve avantajlarını öğrenerek akvaryumda tutup tutmamanız konusunda bilgileneceksiniz.

Ayrıca, minare salyangozu son derece dayanıklı bir canlı olduğundan, bakım için özel bir gereksinime de gerek yok!

Minare Salyangozu Tür Özeti

Diğer İsimler:Malezya trompet salyangozu, Borazan salyangozu
Bilimsel Adı:Melanoides tuberculata
Kökeni:Afrika
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Barışçıl
Yüzme Alanı:Taban, Kum
Su Sıcaklığı:20 – 28 °C
Su Sertliği:4 – 20 GH
pH Seviyesi:6.5 – 7.5
Minimum Akvaryum Hacmi:10 Litre
Yetişkin Boyutu:2.5 cm
Üreme:Canlı doğuran
Yaşam Süresi:1 – 2 yıl
Bakımı:Kolay

Neden Akvaryumda Tutmalıyım?

Minare salyangozundan kurtulmak gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Yıllarca birer parazit olarak görüldü ve öyle muamele edildi. Ancak, faydalarını ve zararlarını karşılaştırmadan bir karara varmayın!

Sayılarının hızlıca artması ve akvaryum ortamına ekstra yük oldukları düşünüldüğünden hobide pek sevilmezler ve kurtulmanın yolları aranır.

Bu canlılar sandığınız kadar zararlı değildir. Aksine bitkili akvaryumlar başta olmak üzere birçok akvaryumdaki alg sorunuyla mücadelede kullanabilirsiniz.

Minare salyangozunun en temel iki avantajından bahsetmekte yarar var.

1. Alg, yosunlar ve atıklar

Akvaryumlarda oluşan alg, yosunlar,ölü balıklar ve diğer atıkları tüketerek temizliğe katkı sağlarlar. Sayılarını kontrol altında tutarak onları temizlik işçileri olarak kullanabilirsiniz.

Popülasyonları çok arttıkça birkaç adet çıkartıp, sürekli aynı sayılarda kalmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem akvaryum istila edilmemiş olur hem de temiz kalmasında etkili olurlar.

2. Zemini havalandırma

Kendilerini zemine gömme davranışı sergileyen bu canlılar, tabanı havalandırarak oluşan bakterilerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, bitkili akvaryumlarda zeminin havalandırılmasıyla bitklerin daha hızlı büyümesi de sağlanmış olur.

Özellikleri

Minare salyangozunun özellikleriPin

Minare salyangozu (bilimsel adı: melanoides tuberculata), dünyanın birçok bölgesinde görebileceğiniz, tatlı su yanı sıra tuzlu suda dahi yaşadığı bilinen bir omurgasız türüdür.

Zararlı salyangoz türleri arasında görülseler de yukarıda bahsettiğimiz şekilde faydalanarak onları kullanabilirsiniz. Kolay üremeleri yüzünden aldığınız bir bitki veya taşı akvaryuma ekledikten bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkan minare salyangozları görebilirisiniz.

Dış görünüş ve davranış

Adi salyangozların aksine minare salyangozu, dış görünüş olarak da görseli güzel canlılardandır. Tipik sarmal salyangozlardan farklı olarak trompete veya minareye benzeyen sıradışı bir kabuğa sahiptirler.

Yetişkinliğe erdikçe kabuğu yaklaşık 15 turdan oluşur. Kabukla birlikte oluşan halkalar aynı zamanda salyangozun yaşını da ortaya koymaktadır. Genel olarak koyu renklere ve mat bir kabuk rengine sahiptir.

Kabukları kahverengi, gri ve krem renklere sahiptir. Birçok farklı renk ve deseni barındırabilirler. Ayrıca malezya trompet salyangozunun kabuğunda bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık ile tehlike anında kendini tamamen gizleyebilir.

Minare salyangozu hem balıklara hem de diğer salyangoz türlerine karşı oldukça barışçıldır. Tüm diğer salyangozlar gibi çok yavaş olduklarından kaçamazlar. Salyangoz yiyen türlere karşı tek savunması kabuğuna çekilmesidir.

Gün boyunca tek amaçları etrafta yiyecek aramaktır. Genel olarak atıklar ve algleri yiyeceklerdir. Işıklar açık olduğunda hareketsziz kalır veya kum altında saklanırlar gece olduğunda ise yiyecek aramak için etrafta dolaşmaya başlarlar.

Zemini sürekli havalandırmaları zararlı gazların veya elementlerin birikmesinin de önüne geçer.

Doğal yaşam alanı

Kökenleri Güney ve Kuzey Afrika bölgesi olsa da zamanla ve insanların onları bilmeden taşımasıyla dünyanın tüm bölgelerine yayılmışlardır.

Hızlı üreme ve dayanıklı olmaları sayesinde birçok farklı su çeşidinde yaşadıkları biliniyor. Tatlı suların yanı sıra küçük bir kesimin tuzlu sularda da hayatta kaldıkları ve çoğaldıkları görülmüştür.

Yavaş akan bol bitkili ve köklü alanlarda yaşarlar. Oksijen seviyesinin yüksek olmasına veya suyun çok iyi temizlikte olmasına gerek yoktur. Bu özellikleriyle neredeyse tüm akvaryum koşullarında da hayatta kalacaklardır.

Minare salyangozunun faydaları nelerdir?Pin

Cinsiyet ayrımı

Salyangozların büyük bir bölümü çift cinsiyetlidir. Minare salyangozu tıpkı elma salyangozu gibi ya erkek ya da dişidir. Çift cinsiyete sahip değillerdir.

Cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur ve biologlar tarafından yapıldığı biliniyor. Erkek ve dişi farklarını anlamak için renklerine ve kabuk şekline bakılsa da normal bir akvaristin ayrım yapması oldukça zordur.

Hangi balıklarla yaşar?

Çok ılımlı ve barışçıl salyangozlardır bu yüzden hemen her türle birlikte bulundurabilirsiniz. Minare salyangozları saldırgan değildir aksine yanına koyacağınız diğer türlerin saldırısıra uğrayarak öldürülebilirler.

Onlar için en uyumlu bazı balık ve canlılar:

Bakımı

Minare salyangozunun en iyi tarafı onlar için ekstra bir ihtiyaç olmamasıdır. Herhangi bir yem (diğer canlılardan kalanlarla veya yosunlarla beslenebilir), bakım veya özel istekleri yoktur.

Minare salyangozu bakımıPin

Akvaryum

Eğer evinizde küçük bir akvaryum için yer varsa bu canlıları beslememeniz için sebep olmamalı. Sadece 10 litrelik küçük bir akvaryum, zeminde birazcık kum onlar için yeterli olacaktır.

Diğer calılarla birlikte bakmak ancak yine de küçük bir akvaryum olsun istiyorsanız çeşitli karides türlerinden edinerek yanlarına ekleyebilirsiniz.

Su Değerleri

Her ne kadar özel ihtiyaçlar gerekmese de çok çok kötü su koşullarında hayatta kalmaları da beklenmemelidir. Normal, dinlendirilmiş musluk suyu ile kuracağınız bir akvaryum yeterli olacaktır.

Her hafta düzenli su değişimini yaparak amonyak ve nitrit gibi zehirli elementlerin onları öldürmesine engel olmalısınız.

En ideal su koşulları; 22°C ısı, 6.5 – 7.5 arası pH ve orta sertlikte bir su.

Besleme ve yemler

Yiyecek konusunda hiç seçici değillerdir. Tabiri caizse ne bulurlarsa tüketirler. Gün boyu kum içinde yem kalıntıları ve atıklarla beslenip, geceleri de camlardaki veya dekorlardaki algleri yerler.

Onlar için ekstra yem almanıza veya vermenize gerek yoktur. Akvaryumdaki diğer canlılardan kalan artıkları yiyerek hem size hem de akvaryum temizliğine oldukça katkı sağlarlar.

Ancak başka bir canlı barındırmıyorsanız veya yeterince yosun, atık oluşumu yoksa arada bir yemleme yapmanız gerekir aksi halde açlıktan ölebilirler.

Üreme

Minare salyangozları için üremek çok kolaydır. Hatta onların akvaryumda istenmeme sebeplerinden biri de tam olarak budur. Çok hızlı üreyip büyüdükleri için istilacı olarak görülürler.

Onların dezavantaj olarak görülmelerinin sebebi bu olabilir. Popülasyonu kontrol altında tuttuğunuz sürece akvaryumunuz için kesinlikle yararlı olarak bir salyangoz türüdür.

Birçok salyangoz türünün aksine minare salyangozu canlı doğuran bir türdür. Tek seferde 60-70 civarı yavru doğurabilir.

Üremek için erkeğe ihtiyaçları yoktur; dişi salyangoz klonlama yöntemi denilen bir üreme yöntemiyle sadece dişi salyangoz doğurabilir. Erkek salyangozların doğması için çiftleşme ve döllenme gerekir.

Onların yararlarından faydalanmak için yapmanız gereken popülasyonu kontrol altında tutmak olmalıdır.

Hastalıklar

Malesef bu salyangozların en büyük hastalık sebepleri parazitlerdir. Vücutlarında centrocestus formosanus adı verilen bir solucan barındırabilirler. Bu parazitin insanlar için tehlikeli olup olmadığı henüz net değildir.

Akvaryumunuzun temiz olduğundan emin olmak için minare salyangozu eklemeden veya hali hazırda bulunan akvaryumlarınıza karantina uygulayabilirsiniz (diğer canlıları göz önünde bulundurmalısınız).

YouTube video

Sonuç

Akvaryumunuz için sıradışı bir evcil hayvan gibi görünse de minare salyangozu, doğru kullanıldığında temizlik ve bakım açısından çok fazla işinizi kolaylaştırabilir.

Dikkat etmeniz gereken en önemli konu istila adımına gelmeden önce nüfus artışını kontrol etmek olmalıdır. Bunu yaptığınız sürece minare salyangozu akvaryumunuz için tehdit değil, yararlı birer canlı haline gelecektir.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir