Deniz Akvaryumu: 8 Adımda Tuzlu Su Akvaryumu KurunPin

Deniz Akvaryumu: 8 Adımda Tuzlu Su Akvaryumu Kurun – 2023

Deniz akvaryumu kurulumunda ilk olarak kendinize şu soruyu sormalısınız; Nasıl bir akvaryum istiyorum? Cevap, alım listenizi belirleyecek. Deniz akvaryumunuzu belirleyip, gereken tüm malzemeleri aldığınızda tuzlu su akvaryumu kurmak için bu rehberden faydalanın.

Eğer aklınızda hiçbir planlama yoksa, önce ne istediğinizi belirleyip, ardından kurulumu yapmanız daha doğru olacaktır. Aksi halde doğaçlama giderseniz, kurulumun ortasında malzeme eksikliği veya yanlışlığı ile karşılaşabilirsiniz. Sizler için deniz akvaryumu malzemeleri konusunda da bir liste oluşturduk.

Adım Adım Deniz Akvaryumu Kurulumu

Dilerseniz önce, deniz akvaryumu kurmak için edinmeniz gereken malzemeleri listeleyelim.

Gerekli Malzemeler:

  1. Akvaryum: Bakmak istediğiniz türleri belirledikten sonra, onlara sağlıklı bakabilmek için gereken boyutlarda bir akvaryum almalısınız.
  2. Protein skimmer: Deniz akvaryumunda biriken atık maddeleri ve fazla proteini toplamak için gereklidir. Protein Skimmer, nitrit ve amonyak gibi zararlı elementleri toplayarak, akvaryum suyunun balıklar için sağlıklı olduğundan emin olmamızı sağlar.
  3. Filtre ve Filtrasyon Ekipmanları: Bu, ne tür ve ne boyutlarda bir akvaryum istediğinize göre değişebilir. Ufak bir araştırma yaparak, aklınızdaki tuzlu su akvaryumu kurulumu için gereken filtreleme sistemini almalısınız. Filtre yerine sump kullanmayı seçerseniz, filtrasyon malzemeleri ve yeterli boyutta bir motor gerekecektir. Sump kullanırsanız, ısıtıcı, protein skimmer ve diğer aletleri sump içerisinde tutarak akvaryumda kirli görüntü oluşmasını engelleyebilirsiniz.
  4. Dalga (sirkülasyon) motoru: Gerekli boyutlarda bir dalga motoru edinerek, suyun hareketli kalmasını sağlayabilirsiniz. Sudaki sirkülasyon, balıkların hareketli olmasını, dipte kalan atıkların filtreleme sistemine püskürtülmesini sağlar.
  5. Canlı kaya: Bu malzeme, akvaryumda nasıl bir ortam istediğinize göre değişebilir. Canlı kaya içeren bir ortam mı, yoksa normal bir ortam mı istiyorsunuz buna karar vermelisiniz. Ancak, bu kayalar deniz balıkları için önemli bir malzemelerdir. Bu, balıkların olası saldırılara karşı kendini koruması, bölgesini belirleyerek gerektiğinde saklanabilmeleri, uyuyabilmeleri ve stresli hissetmemeleri için gereklidir.
  6. Aydınlatma: Tabi ki akvaryumunuzu kurulumunda olmazsa olmazlardandır. Seçeceğiniz akvaryum boyutlarına uygun bir aydınlatma alabilir veya kendiniz bir aydınlatma yapabilirsiniz.
  7. Kum (Zemin malzemesi): 3-4 cm yükseldiğinde, deniz akvaryumları için kullanabileceğiniz zemin malzemelerini seçebilirsiniz. Kum ne kadar derin olursa, temizliği de o kadar zorlaşır. Ancak, Jaw Fish ve Garden Eels gibi derin kum isteyen balıklara bakacaksanız, çok daha yüksek seviyede kum kullanmalısınız.
  8. Deniz Tuzu: Tuz, olmazsa olmalardan, deniz akvaryumunu yaratan şeydir. Piyasada akvaryumlar için birçok deniz tuzu ürünü bulunabilir.
  9. Tuz ölçer (Hydrometer) ve diğer testler: Tuz oranını ayarlamak için gerekli bir malzemedir. Tuzluluk test cihazı adı ile satın alabilirsiniz. Cihaz, suyun yoğunluğunu, tuz miktarını ölçerek gereken değerlerde tuzluluk elde edilmesini sağlar. Ayrıca sudaki zararlı elementleri tespit edip, müdahalede bulabilmeniz için temel test kitleri de edinmelisiniz.
  10. Termometre ve Isıtıcı: Kuracağınız akvaryum boyutlarına göre, ısıtıcı boyutu da değişir. Piyasada bir çok ısıtıcı türü mevcuttur, bütçenize uygun ve kaliteli bir ısıtıcı edinmelisiniz. Ayrıca ısıyı kontrol edebilmeniz için bir adet de termometre gerekiyor.
  11. Soğutucu: Bu adım, seçimlerinize göre hem gerekli hem de değildir. Şöyle ki: Eğer mercan ve omurgasız türleri de olsun istiyorsanız soğutucu almanız gerekiyor, aksi halde almanıza gerek yoktur. Yaz sıcaklarında akvaryum su ısısı haddinden fazla yükselirse, balıkları rahatlatmak için gerekli boyutlarda vantilatörler su yüzeyine üfletilerek birkaç derece soğutma yapılabilir.
  12. Hava motoru: Sirkülasyon motoru ve sump suya yeterince oksijen sağlayabilir. Ancak, yeterli dalgalanma yoksa hava motoru ile oksijen seviyesi artırılmalıdır.
  13. Bakım için gerekli aletler: Balık ağı, kova, dip çekimi için sifon, cam ve yüzeydeki yosunları temizleyebilmek için sünger ve yumuşak fırça gibi malzemelerdir. Kendinize bir gün belirleyerek haftada bir akvaryum bakımını yapmanız, canlı sağlığı ve akvaryumun selameti için en doğrusu olacaktır.
  14. Zamanlayıcı priz: Olmazsa olmaz değildir ancak, aydınlatma sisteminin otomatikleştirilmesi için bir tane edinmeniz, sizi her gün ışıkları açıp kapatmaktan kurtaracaktır.

1. Akvaryumu Hazırlayın

Akvaryumu kurulum için hazır hale getirin. Akvaryumunu stand üzerine koymadan önce, altına 1cm kalınlığında beyaz köpük veya benzeri yumuşak malzemeyi keserek yerleştirin. Kullanacağınız stand üzerine koyun ve düz olduğuna emin olun. Suyu doldurmadan önce tam konumunu ve kablo, hortumlar için gerekli boşluğu bırakın. Akvaryum içini ve dışını temiz bir bez veya sünger yardımı ile temizleyin.

Kurulum için örnek bir şema:

2. Sump İçin Gerekli Filtrasyon Malzemelerini Ekleyin

Eğer sump kullanmayı tercih etmediyseniz, bu adımı atlayabilirsiniz. Ancak, deniz akvaryumları için sump kullanmak, çok daha sağlam, uygun ve düşük maliyetli olacaktır. Bir çok sump çeşidi olmakla beraber yan sump, arka sump ve ayrı bir akvaryuma kurulacak sump modelini tercih edebilirsiniz.

Sump hakkında bilginiz yoksa, tasarımı güvendiğiniz bir akvaryum imalatçısına yaptırabilirsiniz. Yaptırdığınız sump bölümlerine gereken malzemeleri sırasıyla doldurun.

Örnek sump kurulumu:

  • Malzemelerinizi gerekli kısımlara yerleştirin
  • Akvaryumdan sumpa girecek hortumları takın
  • Su giriş ve çıkış hortumlarını yerleştirin
  • Protein skimmer yerleşimini yapın
  • Isıtıcıyı yerleştirin
  • Son olarak motoru yerleştirin
Deniz akvaryumları için sump nasıl olmalı? Sump kurulumuPin

3. Akvaryum İçine Malzemeleri Yerleştirin

Bir sonraki ıslak test aşamasını yapmak istiyorsanız, akvaryum boşken yapmanız sağlıklı olacaktır.

Sump kullanmıyorsanız, akvaryum filtre sistemi ve diğer araçların kurulumuna geçebilirsiniz. Filtreden akvaryuma girecek ve çıkacak hortumları her biri bir tarafta olacak şekilde yerleştirin. Filtre içerisinde kullanacağınız gerekli malzemeleri temiz bir su ile durulayarak sırasıyla filtreye yerleştirin.

Isıtıcı, termometre, protein skimmer, kum, kaya ve diğer kullanmak istediğiniz dekorasyon ürünlerini istediğiniz tasarım ile yerleştirin. Tamamının kurulumunu yaptıktan sonra, ıslak test yapabilirsiniz. Eğer ıslak test yapmak istiyor ve akvaryum dekorasyonunu yaptırsanız, test aşamasında canlı kayaları kesinlikle çıkarmalısınız. Tatlı su, bu kayalardaki organizmaları öldürebilir.

Tatlı Su Akvaryumu Kurulumu Rehberi

4. Islak Test Aşaması

Bu aşama isteğe bağlıdır. Deniz akvaryumu için ıslak test yapmanız, son haline gelmeden önce, her aletin doğru çalıştığından ve su kaçağı gibi bir durumun olmamasından emin olmak için gereklidir. Islak test için tatlı su kullanın. Teste başlamadan önce canlı kaya eklediyseniz çıkarmayı unutmayın! Aksi halde canlı kayalardaki organizmalar ölecektir.

Sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayın:

  1. Tüm bağlantıların doğruluğunu ve hortumların bağlantılarını kontrol edin
  2. Akvaryumu ve sumpu su ile doldurun
  3. Doldurma işleminin ardından tüm ıslak alanları kurulayın
  4. Kullanacağınız cihazları, filtre veya sump motorunu çalıştırın
  5. Bu aşamada, hortum bağlantılarında ve diğer alanlarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin
  6. Herhangi bir sorun yoksa tüm cihazları fişten çekin
  7. Elektrik kesintisi olmuş varsayarak, sump ve akvaryum arasındaki su alışverişinin doğru olduğunu ve herhangi bir taşma olmadığını onaylayın
  8. Eğer sumpta taşma görülürse, sumptaki suyun bir kısmını boşaltın. Ardından tüm sistemi yeniden çalıştırın ve testi tamamlayın
Tuzlu su akvaryumu kurulum ve ıslak test aşamasıPin

5. Deniz tuzu ve Kum Eklenmesi

Test aşamasını yaptıysanız bitirdikten sonra, akvaryumdan birkaç litre su alarak deniz tuzunu bu suya ekleyin. Tuzluluk oranını ölçerek, yoğunluğun (tuz oranının) 1,022 – 1,025 arasında olmasını sağlayın. Ayarladığınız suyu sumpa dökün ve sistemi çalıştırın.

Eğer sump yerine filtre kullanmayı tercih ettiyseniz, filtreyi çalıştırın ve suyu filtrenin çıkış borusuna doğru azar azar dökerek çözülmesini bekleyin. Ekleme yaparken tuzluluk oranını ölçerek yapmayı unutmayın.

Kum eklemesini su doluyken yapacaksanız, sistem çalışıyorsa durdurun ve kum eklemesini yavaşça yapın. Kum eklerken akvaryumun bulanıklaşmasını istemiyorsanız, aşağıya eklediğimiz videodaki yöntemi kullanabilirsiniz.

Kum seçiminiz canlı kumdan yana olduysa, tuzluluk oranının ayarlanmasından sonra kum eklemeniz sağlıklı olacaktır. Normal kum kullanıyorsanız, bir miktar suda durulayarak ekleyebilirsiniz.

YouTube video

6. Tasarım ve Sistemi Başlatma

Bu adımda aklınızdaki tasarımı oluşturmalısınız. Canlı kaya, bitki ve diğer dekorasyon ürünlerini ekleyerek istediğiniz tasarımı oluşturun. Ancak, canlı kayaların kullanıma hazır olmasına dikkat etmelisiniz.

Deniz akvaryumu için kullanılacak canlı kayanın kürlenmiş olması gerekiyor. Kayalar denizden çıkarıldığı gibi doğrudan akvaryum içerisine konulamazlar. Kayanın kuruması, taşınırken zarar görmesi, uygun ortamda tutulmaması veya çok uzun süre bekletilerek üzerindeki canlıların ölmesi, artık onun canlı kaya olmadığı anlamına gelecektir.

Eğer kullanıma hazır, kürlenmiş bir kaya edindiyseniz, bu aşamada tasarıma devam edebilirsiniz. Ancak, kayaların kürlenmesi gerekiyorsa, aşağıdaki videodan yardım alarak kürleme işlemini yapabilirsiniz. Kürleme işlemi aceleye gelmeyecek bir işlemdir. Bu yüzden, kürleme işlemi bitene kadar bir süre daha sabretmelisiniz.

YouTube video

Tasarımınızı tamamladıktan sonra, filtre veya sump, protein skimmer ve diğer cihazları açarak, tüm sistemi çalışır hale getirin. İlk saatlerde suda bulanıklık, sisli görünüm olabilir. Bu, filtrasyon işlemi yapıldıkça, 24-48 saat içinde kendiliğinden geçecek ve suyunuz temiz, berrak hale gelecektir.

Deniz akvaryumu balıkları da en az tatlı su balıkları kadar hassastır. Bu yüzden, balıklarınızı eklemeden önce suyun gerekli değerlere gelmesi için birkaç gün (tavsiyemiz 1 hafta) sistemin canlı olmadan çalışması gereklidir. Daha sonra balıklarınızı ve diğer canlıları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.

7. Aydınlatma Sistemi

Tuzlu su akvaryumunuz, kendi halinde sistemi çevirip suyu hazırlarken, aydınlatma sistemine geçmenin zamanı geldi. Bu aşamada kullanılacak aydınlatma sistemi, bakmak istediğiniz canlılara göre belirlenecektir. Akvaryumunuz sadece balık içerecekse, aydınlatma sistemi için birçok seçenek olacak.

Balıklarınızın uyuyabilmeleri için onlara, minimum 8 saatlik bir karanlık zaman ayırmalısınız. Gece ve gündüz zamanlarını ayırmak için zamanlayıcı prizlerden yardım alabilirsiniz. Zamanlayıcı priz, belirlediğiniz saatlerde ışığı açıp kapatarak, akvaryum balıklarınızın uyuması için onlara karanlık ortam sağlayacaktır.

Eğer deniz akvaryumunuzda mercanlar da olacaksa, aydınlatma sisteminizi buna göre belirlemelisiniz. Mercanlar, belirli aralıkta kelvin değerlerine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden, aydınlatmada kullanılacak lambalarda birkaç özelliğe ve aydınlatma konumuna dikkat etmelisiniz.

  • Watt değeri
  • Kelvin değeri
  • Reflektör tasarımı (floresan için)
  • Mercek kullanımı (ledler için)
  • Mercanın aydınlatmaya uzaklığı
  • Aydınlatmanın su yüzeyine olan mesafesi
  • Kullanılacak lamba, balast, driver gibi malzemelerin kalitesi

Aydınlatma kurulumunu bitirmek için zamanlayıcı prizi ayarlayın, gerekli bağlantıları yapın ve çalıştırın. Bu aşamada, her şey daha net görünür olacağından, akvaryum tasarımında değişiklik yapmak istiyorsanız dikkatli şekilde, kumu bulandırmadan yapmalısınız.

Deniz akvaryumu: 8 adımda tuzlu su akvaryumu nasıl kurulur?Pin

8. Balıkları ekleyin

Deniz akvaryumu balıkları, tatlı su balıklarına göre çok daha fazla görsel güzelliğe sahipler. Balıklarınızı eklemeden önce mutlaka suyun oturmasını beklemelisiniz. Balıkları şoka uğratacak, onları strese sokacak hareketlerden kaçınmalısınız.

Ateş Balığı Özellikleri

Filtrasyon malzemelerinizin gerekli bakterileri edinmesi zaman alacaktır. Bu süre içinde balıklar ani değişimler sebebiyle hastalanabilirler. Bu yüzden, dikkatli ve yavaş yavaş ekleme yapmalısınız.

Kaç balık eklemelisiniz?

Bu sorunun cevabı, akvaryum boyutunuz ve ortamınız ile doğrudan ilişkilidir. Tuzlu su akvaryum balıkları, genellikle tatlı su balıklarına göre daha iri olduğundan boyut hesabı yapabilirsiniz. Hesaplamayı, her 15 cm balık için 20 litre tuzlu su olacak şekilde yapabilirsiniz.

Eğer deniz akvaryumuna yeni başlıyorsanız, ilk etapta en fazla 3 balık olacak şekilde başlayın. Bu sayede, onlar hakkında bilgi edinip tecrübe kazanarak ileride balık sayınızı akvaryumunuzun alabildiği seviyelere çıkarabilirsiniz. Bu sürede, biyolojik filtrasyonunuz iyice oturmuş olacağından, yeni ekleyeceğiniz balıklar için ortam son derece hazır olabilecektir.

Başlarken eklediğiniz balıklar, suya bıraktıkları amonyak sayesinde biyolojik dengeye katkı sağlayacaktır. Tecrübeli değilseniz balık seçimi yaparken, mutlaka yeni başlangıca uygun balıkları tercih etmelisiniz. İlk etapta bakteri kültürü kullanmanızı da tavsiye ederiz. Bu sayede yararlı bakteriler normalden çok daha hızlı oluşacaktır.

Başlangıçta, salyangoz ve keşiş yengeci eklemeniz, ileride oluşabilecek alg ve atıkları da kontrol altında tutmanızı sağlar. Ayrıca, tuzlu su akvaryum balıkları uyum tablosuna bakarak, uyum ile yaşayacak balıkları seçmelisiniz. Aşağıdaki balıklar, yeni başlayanlar için uygun bazı türlerdir.

  • Palyaço Balığı
  • Kraliçe Melek Balığı
  • Alev Melek Balığı
  • Auriga Kelebek Balığı
  • Hilal Maskeli Kelebek Balığı
  • Mavi Yeşil Damsel
  • Sarı Kuyruklu Damsel
  • Ateş Balığı (Ateş Goby)
  • Uyuyan Bantlı Kaya Balığı (Kurşun Kayabalığı)
  • Pretty Prawn
  • Volitan Aslan Balığı
  • Mavi Tang
  • Sarı Tang
Deniz akvaryumu balıkları uyumluluk tablosuPin
YouTube video

Son Görüşler

Deniz akvaryumu kurulumuna geçmeden önce mutlaka her adımı okuduğunuzdan ve doğru seçimleri yaptığınızdan emin olun. Mercan eklemek konusunda emin değilseniz, bunu şimdilik erteleyebilirsiniz. Mercanların gereksinimleri yüksektir ve akvaryumdaki en hassas canlılar olduğundan kurulumunuzu zorlaştıracaktır.

Balıkları eklemeden önce mutlaka hesaplamalara uyun. Sizlere ne kadar küçük görünse de her balığın akvaryuma getirdiği amonyak ve atık yükü, ileride başınıza bela olabilir. Balık sayınızı artırmadan önce tuzlu su akvaryumunuzun buna hazır olup olmadığını iyi idrak edebilmelisiniz.

İlk kurulumdan sonra bir süre, su değerlerini iyi takip etmelisiniz. Amonyak ve nitrit gibi zararlı elementleri kontrol altında tutmanız son derece önemlidir. Basit test kitleri edinerek, düzenli şekilde bu değerlerin testini yapabilirsiniz.

Son olarak, kurulum hakkında aklınıza takılan, sormak istediğiniz her türlü soruyu yorumlarda bize iletebilir, kısa sürede cevap alabilirsiniz.

SSS

Deniz Akvaryumu Bakımı Zor Mu?

Sanıldığının akside deniz akvaryumu bakımı zor değildir. Kurulum esnası ve sonrasında dikkat etmeniz gereken püf nokları vardır. Eğer sağlıklı balıklara ve iyi bir tuzlu su akvaryumuna sahip olmak istiyorsanız bu detaylara dikkat etmeniz gerekir.

Deniz Akvaryumu Maliyeti Ne Kadar?

2023 yılında Deniz akvaryumu maliyeti, kurmak istediğiniz sisteme göre değişse de minimum 10.000TL civarlarına nano bir sistem kurulabilir. Bu fiyat akvaryum hacmine, canlılara ve malzemelerin kalitesine göre onbinlerce liraya kadar yükselebilir.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir