Ateş balığı özellikleri, Ateş balığı yenir mi?Pin

Ateş Balığı Nedir? Tür Tanıtımı

Ateş Balığı, kırmızı-turuncu bir gövde ve altın-sarı renkli yatay çizgilere sahip zehirli bir balıktır. Bulunduğu bölgeye göre birçok isim verilmiştir.

Ülkemiz denizlerine Hint Okyanusu ve Kızıldeniz üzerinden göç etmiştir. Ege ve Akdeniz’in kayalık kıyılarında yaşarlar. Aynı familyada bulunan yaklaşık 150 türden biridir.

Ateş Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Asker Balığı, Naylon Balığı, Kardinal Balığı, Hindistan Balığı, Sincap balığı
Bilimsel Adı:Sargocentron rubrum, Holocentridae
Kökeni:Doğu Atlantik, Akdeniz, Karadeniz
Beslenme:Etçil
Yetişkin Boyutu:30 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Üreme Dönemi:Temmuz – Ağustos
Yaşam Süresi:
Avlanma:Koruma yok

Özellikleri

Yaşamak için Mercan, Karagöz gibi balıklarla aynı ortamı paylaşırlar. Ulaşabildikleri boyut, maksimum 30 cm’dir. Ancak ülkemiz sularındakiler genellikle daha küçüktür.

Denizlerimizde ortalama 20 cm boyutlarında görülürler. Ateş, zehirli balık türlerdendir. Solungaç kısımlarında bulunan dikenler zehirlidir. Ölümcül olmasa da yakalandığında dikkat edilmesi gerekir.

Vücutlarına yatay giden 7 veya 9 adet açık sarı renkli çizgiler bulunur. Renkleri kahverengine çalan kırmızıdır. Zırh gibi kalın pullarla kaplıdır. Yüzgeç dikenleri oldukça sivri ve keskindir. Ayrıca fark edilecek derecede büyük gözlere sahiptir.

Yaşadıkları bölgeye göre çok farklı isimler verilmiştir ancak en çok ateş balığı olarak bilinirler. Diğer adları; Naylon balığı, Asker balığı, Hindistan balığı, Sincap balığı ve bazı kesimlerde Kardinal balığıdır.

Ateş balığı avlama ve pişirmePin

Yaşam Alanları ve Beslenme

Gündüzleri denizlerin kıyı kesimlerinde; lagünlerde, koylarda, kayalık alanlarda saklanarak geçirirler. Hem yüzeye yakın hem de derin sularda bulunurlar. Yaşam alanları 1 ila 84 metre arasındadır.

Bölgeci balıklardır, yaşam alanlarını ve yuva yaptıkları yarıkları savunmak için 6 kHz frekansta hırıltıya benzer bir ses çıkarırlar.

Akıntı ve gelgitlerin çok olduğu bölgeleri severler. Özellikle geceleri bu bölgelere ava giden balıkçıların oltasına çokça takılırlar.

Ateş balıkları geceleri aktif olan etçil tuzlu su balıklarındandır. Beslenmek için geceyi bekler ve saklandığı kayalıktan çıkar. Besinleri arasında, karidesler ve yengeçler başta olmak üzere küçük balıklar da bulunur.

Ateş Balığı Yenir Mi?

Ateş balığı yenilebilir balıklardandır. Ülkemizde herhangi bir ticari değeri olmasa da Venezuela ve Brezilya’da çokça yenilen bir balıktır.

Etinin sertliği ve lezzeti açısından ortalama puana sahip olan ateş balığı, aynı zamanda deniz akvaryumlarında da sergileniyor.

Tek sorun sert pulları ve dikenleridir çünkü temizlenmesini oldukça zorlaştırır. Çoğu kişinin yaptığı gibi balığın pullarını ve dikenlerini temizlemeden pişirip, ardından etini ayırmak daha kolay bir yöntemdir.

Her ne kadar tercih edilmese de avcılık için zevkli bir balıktır. Genellikle farklı balıklar için atılan oltalara sürpriz av olarak takılırlar.

Ateş balığının nasıl temizleneceğini öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

SSS

Ateş balığı zehirli mi?

Evet, ateş balığı zehirlidir ancak bu zehir insanlar için ölümcül değildir. Bu balık zehrini dikenlerinden verir ve bunu avlanırken ya da kendini korumak için kullanır.

Naylon balığı isimli balık var mı?

Evet aslında naylon balığı ateş balığının diğer adlarından biridir. Bu balık için bölgeye göre birçok farklı isim verilmiştir bunlar; Naylon Balığı, Asker Balığı, Kardinal Balığı, Sincap balığı ve Hindistan Balığıdır.

Kaynaklar: Fishbase

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir