Nemo balığı - Palyaço balığı hakkında her şeyPin

Palyaço Balığı Rehberi: A’dan Z’ye Bilgi

Palyaço balığı hakkında pek çok ilginç bilgi var. Bu yazımızda, filmler ve çizgi dizilerden nemo balığı olarak da tanıdığımız bu canlıyı inceliyoruz.

Anemon balığı olarak da isimlendirilen palyaço balıkları her yerde karşımıza çıkmaktadır. Onları filmlerde (kayıp balık nemo), belgesellerde görüyor, dergilerde ve kitaplarda okuyoruz ancak, bu sıra dışı ve bir o kadar da güzel deniz balıkları hakkındaki tüm bilgileri biliyor muyuz?

Palyaço balığı akvaryum ortamına uygun mudur? Nasıl bakılır? Özellikleri nelerdir? gibi birçok sorunun cevabı aşağıda yer almaktadır. Lafı çok uzatmadan hemen palyaço balıkları hakkında detaylı bilgilere geçelim.

Palyaço Balığı (Nemo Balığı) Tür Özeti

Diğer İsimler:Anemon balığı, Nemo balığı,
Bilimsel Adı:Amphiprioninae, Amphipron ocellaris
Kökeni:Hint ve Pasifik Okyanusu
Beslenme:Hepçil
Davranış:Barışçıl
Kendi Türlerine Davranış:Orta derece agresif
Yüzme Alanı:Orta ve taban
Su Sıcaklığı:24 – 28 °C
Tuzluluk oranı1.023
pH Seviyesi:8.0 – 8.5
Minimum Akvaryum Hacmi:75 Litre
Yetişkin Boyutu:10 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:5 – 6 yıl (Bazı türleri 15-20 yıl)
Bakımı:Kolay

Palyaço Balığı Özellikleri

Palyaço balığı özellikleri ve bakımıPin

Palyaço balığının denizlerdeki en havalı ve gösterişli balıkların başında geldiği inkar edilemez. Palyaço balıkları, Pomacentridae familyasının üyeleridir ve Yoğun olarak Avustralya başta olmak üzere Endonezya ve Filipinler bölgelerinde yaşarlar.

Tropikal Pasifik ve Hint Okyanuslarında 30 palyaço balığı türü bulunur. Palyaço adı, balığın vücut rengi ve dik olarak uzanan beyaz renkli kalın çizgilerine atıfta bulunularak verilmiştir. Palyaço balıkları tropikal iklimlerde yaşayan, küçük boyutlardaki deniz balıklarındır.

Geçmişten günümüze çeşitli zamanlarda insanlar tarafından akvaryumlara adapte edilmiş popüler deniz akvaryumu balıklarıdır. Palyaço balıkları, anemonlarla olan yakın ilişkileri nedeniyle anemon balığı olarak da bilinirler.

Dış görünüş ve davranış

Palyaço balığı küçük bir balıktır ve maksimum 10 cm uzunluğa kadar büyürler (bazı diğer türleri 18 cm’ye ulaşır). Deniz balıkları arasında ortalama bir yaşam süresine sahiptir. Yaygın olan Amphipron ocellaris türü 5-6 yıl kadar yaşamaktadır (bazı türlerin ömrü 20 yıla ulaşır).

Bu balıklar bir çift göğüs ve iki çift sırt yüzgecine sahiptir. Birinci sırt yüzgeci büyük, ikincisi ise küçüktür ve vücudun arka kısmında yer alır. Bu balıklar genel olarak anal yüzgece sahip değillerdir (bazı türleri hariç).

Palyaço balıklarının ana renkleri arasında turuncu, sarı, kırmızı, beyaz ve siyah bulunur. Bazı türlerin bu renkler üzerinde varyasyonları vardır. Türlere göre renk ve desenleri değişmektedir. Tür farklılıkları renk, boyut ve desenlere göre belirlenmektedir.

Palyaço balıkları sıcakkanlı ve barışçıl davranışlarıyla tanınmışlardır. Üreme gibi zor bazı dönemlerde kendi türlerine orta agresiflikte davranışlar sergileyebilirler. Harika görünümleri ve arkadaş canlısı tavırları nedeniyle deniz akvaryumlarındaki en popüler balıklardandır.

Doğal yaşam alanı

Palyaço balığı Hint ve Pasifik Okyanusu’nun ılıman sularının mercan resiflerinde ve Avustralya, Güneydoğu Asya bölgelerinin sığ lagünlerinde yaşar. Anemonların ve sığ resiflerin olduğu alanlar ana yaşam alanlarıdır. Özellikle akıntıya ve tehlikeli durumlara karşı koruma sağladıkları için anemon bölgelerini tercih ederler ve yaşamlarını küçük sürüler halinde sürdürürler.

Cinsiyet ayrımı (Cinsiyet değişimi)

Palyaço balığı Hermafroditlik canlılardandır. Hermafrodit, hem dişi hem de erkek üreme organına sahip olabilen canlılara verilen addır. Bu yüzden palyaço balıklarında cinsiyet ayrımı biraz karmaşık bir konudur.

İhtiyaca ve sürüsündeki duruma göre erkek balık dişi olabilmektedir. Yetişkinliğe erişildikçe genellikle dominant olan balık dişi olur ve kalan yaşamını dişi olarak devam ettirir. Bir kere cinsiyet değiştirdiğinde geri dönüşü yoktur.

Sürüdeki dominant dişi öldüğünde kalan erkek balıklardan biri cinsiyet değiştir ve dişi olur. Palyaço balığında cinsiyet ayrımı yapmaya gerek yoktur. 2 veya daha fazla palyaço edindiğinizde aralarından biri dişi olacaktır. Dişinin en ayırt edici özelliği, erkek balıklardan daha iri olmalarıdır.

Hangi balıklarla yaşar?

Palyaço balığı ile uyumlu balık türleriPin

Bir deniz akvaryumu kurmaya karar verdiyseniz başlangıç için en uygun ve kolay balıklardan biri palyaço balığıdır. Palyaço balıkları çok ılımlı ve barışçıl canlılardır. Akvaryum ortamında birçok farklı tür ile birlikte yaşabilirler.

Dikkat etmeniz gereken, bakmak istediğiniz türler için yeterince büyük bir akvaryum ve doğru ortam sağlayabilmektir.

Palyaço balığı ile en uyumlu türler şunlardır:

  1. Mandalina balığı (Mandarinfish)
  2. Kırmızı Coris Wrasse (Red coris wrasse)
  3. Cüce Melek Balığı (Pygmy Angelfish)
  4. Ateş Balığı (Firefish goby)
  5. Damsel Balığı (Damselfish)
  6. Basslet türleri
  7. Royal Dottyback
  8. Sarı Tang (Yellow tang)
  9. Banggai Kardinal Balığı (Banggai cardinalfish)
  10. Kelebek Balığı (Butterflyfish)
  11. Neon Goby
  12. Pijamalı Kardinal Balığı (Pajama cardinalfish)

Ülkemizde deniz akvaryumu balıklarını bulmak pek kolay değildir. Bu yüzden deniz balıklarını edinmek için mağazalardan sonra çeşitli forum sitelerine de bakmanızda da fayda var.

Palyaço Balığı Türleri

Palyaço balığının toplamda 30 farklı türü vardır. En yaygın olan tür, Amphiprion ocellaris’tir. Palyaço balıkları birçok farklı renge sahiptir ancak, her türün kendine özgü bir renk deseni vardır.

Aşagıdaki tabloda palyaço balığı türlerini resimleri ile birlikte listeledik.

Bilimsel AdıAdıResim
A. akallopisosSkunk anemonefish
Amphiprion akallopisos - Palyaço balığı türleriPin
A. akindynosBarrier reef anemonefish
Amphiprion akindynosPin
A. allardiAllard’s anemonefish
Amphiprion allardiPin
A. barberiBarber’s anemonefish
Amphiprion barberiPin
A. bicinctusTwo-band anemonefish
Amphiprion bicinctusPin
A. chagosensisChagos anemonefish
Amphiprion chagosensisPin
A. chrysogasterMauritian anemonefish
Amphiprion chrysogasterPin
A. chrysopterusOrange-fin anemonefish
Amphiprion chrysopterusPin
A. clarkiiClark’s anemonefish
Amphiprion clarkiiPin
A. ephippiumRed saddleback anemonefish
Amphiprion ephippium - Palyaço balığıPin
A. frenatusTomato anemonefish
Amphiprion frenatusPin
A. fuscocaudatusSeychelles anemonefish
Amphiprion fuscocaudatusPin
A. latezonatusWide-band anemonefish
Amphiprion latezonatusPin
A. latifasciatusMadagascar anemonefish
Amphiprion latifasciatusPin
A. leucokranosWhite-bonnet anemonefish
Amphiprion leucokranosPin
A. mccullochiWhitesnout anemonefish
Amphiprion mccullochi - Palyaço balığı türleriPin
A. melanopusRed and black anemonefish
Amphiprion melanopusPin
A. nigripesMaldive anemonefish
Amphiprion nigripesPin
A. ocellarisFalse clown anemonefish
Amphiprion ocellarisPin
A. omanensisOman anemonefish
Amphiprion omanensisPin
A. pacificusPacific anemonefish
Amphiprion pacificusPin
A. perculaClown anemonefish
Amphiprion perculaPin
A. perideraionPink skunk anemonefish
Amphiprion perideraionPin
A. polymnusSaddleback anemonefish
Amphiprion polymnusPin
A. rubrocinctusAustralian anemonefish
Amphiprion rubrocinctusPin
A. sandaracinosOrange anemonefish
Amphiprion sandaracinosPin
A. sebaeSebae anemonefish
Amphiprion sebae - Palyaço balığı çeşitleriPin
A. thielleiThielle’s anemonefish
Amphiprion thielleiPin
A. tricinctusThree-band anemonefish
Amphiprion tricinctusPin
Premnas biaculeatusMaroon anemonefish
Premnas biaculeatusPin

Görsel kaynak: wikipedia

Palyaço Balığı Bakımı

Palyaço balıkları, tuzlu su akvaryumu hobisindeki en popülerbbalık türlerinden biridir. Küçük, hareketli, renkli ve bakımları oldukça kolaydır. Palyaço balığı oldukça dayanıklı bir balıktır ve fazla ilgi istemezler. Çeşitli akvaryum ortamlarında bakılabilir balıklardır. Bunlardan dolayı da deniz akvaryumuna yeni başlayanlar için en uygun balıklardandır.

Dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri beslenmeleridir. Nemo balığı, doğal ortamlarında kayalarda ve diğer yüzeylerde oluşan yosunları yemeyi sever. Palyaço balığınızla birlikte uzun bir süre geçirmek istiyorsanız, bu tür besinlerden bazılarını akvaryum ortamında da sağlamanız onların sağlıklı kalmalarına yardımcı olacaktır.

Akvaryum

Palyaço balıkları hareketli ve oyuncu balıklardır. Palyaço balığı akvaryumu, balıkların serbestçe yüzebilecekleri kadar büyük olmalıdır. Bir akvaryum için minimum boyut 75 litre olmalıdır ancak, daha büyük bir akvaryum her zaman daha sağlıklıdır.

Akvaryum hacmi balık sayısı ile doğrudan ilişkilidir. 75 litrelik bir deniz akvaryumu 2-3 adet palyaço balığı için yeterlidir. Nemo balıklarının yanına farklı balıklar eklenecekse, hacim gerektiği kadar arttırılmalıdır. Bu balıklar sosyal canlılar olduklarından en az 4-5 balık olacak şekilde balıkmaları uygun olacaktır.

Palyaçolar için ideal akvaryum, canlı kaya ve canlı kumdan (faydalı bakteriler için) oluşacak bir kurulumdur. Başka tür tuzlu su balıkları da ekleyebilirsiniz ancak, bunlar palyaço balıkları ile uyumlu olmalıdır (yukarıda uyumlu balıkları listeledik).

Bölgeci balıklar olduklarından, bolca saklanma alanı yaratmanız da önemlidir. Aksi halde birbirleri ile bölge kavgası yaşayabilirler.

Eğer sıfırdan tuzlu su akvaryumu kurulumu yapacaksanız bu rehber size yardımcı olacaktır:

Su Değerleri

Palyaço balığı, su parametleri açısından zorlayıcı bir balık türü değildir. İdeal su parametlerini oluşturduğunuz ve akvaryum için gereken minimum gereksinimleri sağladığınız sürece, balıklarınız sağlıklı olacaktır.

İdeal su parametleri; sıcaklık 24-28 derece, pH 8.0-8.5 arası, tuzluluk oranı 1.021-1.026 arası olmalıdır.

Besleme ve yemler

Palyaço balığı omnivor (hepçil) canlılardandır. Onları deniz akvarumuna yeni başlayanlar için ideal tür yapan özelliklerinden biri de kolay beslenme ihtiyaçlarıdır. Habitatlarında kopepod, kabuklular, algler ve balık yumurtaları ile beslenirler.

Akvaryum ortamında hazır pul, granül yemler ve ara ara canlı yemler ile beslemek gereklidir. Dondurulmuş canlı yemleri de severek tüketirler. Sadece hazır ve bitkisel yemler ile beslenmeleri uygun değildir.

Palyaço balığı nasıl beslenmeli?

Sağlıklı beslenme için yetişkin palyaço balıklarının günde iki, genç balıkların günde üç, yavru balıkların ise günde dört kere beslenmeleri gerekir. Ayrıca canlı yem vereceğiniz zaman büyük parçalar halinde değil ufak parçalar şekilde keserek vermeniz gerekmektedir.

Ne kadar yem yerler?

Bu konuda belirli bir ölçü yoktur. Balık sayısına ve türlerine göre verilecek yem miktarı değişmektedir. Bu yüzden en doğru besleme şekli süreli olandır. Balıklarınıza yem verdiğinizde 2-3 dakika içerisinde tüm yemleri bitirmeleri gerekmektedir. Aksi durumlarda az veya çok yemleme yaptığınızı düşünmelisiniz.

Üreme

Palyaço balığı üreme ve üretimiPin

Tüm yavru palyaço balıkları erkek olarak dünyaya gelirler. Tamamen erkek balıklardan oluşan küçük sürülerde yaşayarak, sürü içerisinde dominant olan balığın cinsiyet değiştirerek dişi olmasıyla üreme sağlanır.

Üreme yetişkinliğine erişmeleri 2 yıl kadar sürmektedir. 2 adet palyaço balığı bakmaya başladıysanız olgunlaştıkça bunlardan biri cinsiyet değiştirerek dişi olacaktır. Yavru alma sürecine başlanması için 2 yaşına gelmeleri gerekir ancak, bu süreç bazı tür ve durumlarda daha uzun zaman almaktadır.

Aşağıdaki videoda palyaço balıklarının doğada nasıl ürediğini izleyebilirisiniz.

YouTube video

Palyaço Balığı Üretimi

Doğru ortam ve şartları hazırladığınız taktirde palyaço balığı üretimi kolaydır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, su parametlerini doğru hazırlamak ve çiftleştirilecek türleri doğru seçmektir. 30 farklı türü bulunan palyaço balıklarının her türü aynı kolaylıkta ürememektedir.

Palyaço balığı üretimine başlarken aşağıdakileri göz önüne almalısınız:

  1. Bir çift palyaço balığı: Üretim için uygun 2 adet yetişkin palyaço balığı seçerek üreme akvaryumuna alınmalıdır. Burada oluşacak çekişmeler ve ufak kavgalar sonucunda baskın olan balık dişi olacak ve üreme için gereken ortam sağlanacak.
  2. Yetiştirme akvaryumu: Üreme gerçekleştikten sonra yetişkin erkek ve dişinin yumurtaları veya yavruları yememesi için gereklidir.
  3. Kaliteli ve temiz su: Üreme (yavru) akvaryumu daima temiz ve atıkların olmadığı bir suya sahip olmalıdır. Haftalık su değişimleri düzenli yapılmalı ve dip çekimi aksatılmamalıdır.
  4. Doğru besleme: Üreme dönemindeki balıklarınıza normalden daha iyi besinler sağlamalısınız. Günde 2-3 kere canlı, kaliteli yemler ile beslenmelidirler. Karides, balık eti parçaları, balık yumurtaları gibi yiyecekler ile beslemek önemlidir.
  5. Üremeye teşvik: Üremeye teşvik etmek için balıklarınıza canlı yemler vermeli, ışık döngüsünü doğala yakın periyotlarla vermeli ve su ısısını yavaşça 2 derece arttırmalısınız (25 ise önce 26, ertesi gün 27 derece).

Palyaço balıkları kaç yumurta bırakır?

Nemo balığı üreme yeteneğine, genetik yapısına, bulunduğu akvaryum ortamına ve yaşına göre 50 ila 1500 adet yumurtlayabilirler. Ayrıca dişi balığın yaşlandıkça daha fazla yumurta üretebildiği bilinmektedir.

1500 adet yumurta size çok fazla görünebilir ancak, bu yumurtaların büyük bir çoğunluğunda ya mantar hastalıkları ya da gelişmemelerinden dolayı yavru çıkmayacaktır. Aslında erkek balığın görevi yumurtaları korumak olsa da bir kısmını yediğini de görebilirsiniz. Yediği yumurtaların büyük kısmı, kötü ve gelişmeyecek olan yumurtalardır.

Palyaço balığı yumurtadan kaç günde çıkar?

Palyaço balığı yavruları, yumurtlama bittikten sonra 5 ila 10 gün arasında yumurtadan çıkar ve serbest yüzüşe geçerler. Ayrıca bu yumurtalardan birkaç gün sonra dişi palyaço balığı bir miktar yumurta daha üretmektedir.

Palyaço Balığı Fiyatları

Birçok deniz akvaryumu balığına göre palyaço balığı fiyatları uygun seviyededir. Balığın fiyatını belirleyen birçok unsur vardır. Balığın yaşı, türü ve boyutu gibi faktörler fiyatı belirleyenlerdir.

Ülkemizde palyaço balığı fiyatları 2023 yılı itibariyle ortalama 60 TL civarındadır. Bu fiyat, 3 cm boyutunda olan bir palyaço balığının fiyatıdır.

Damızlık olarak tabir edilen yetişkin çift balıklar ise 500 TL ile 1300 TL arasında değişmektedir. Yine buradaki fiyat, balığın sağlığı, türü ve yerli üretim mi ithal üretim mi olmasına göre belirlenmektedir.

Palyaço Balığı Hastalıkları

Tuzlu su akvaryumlarının başlangıç için en popüler balığı olan palyaço balıkları, diğer akvaryum balıkları gibi bazı hastalıklara karşı hassastır.

Genel olarak palyaço balığında yaygın olarak görülen 3 hastalık vardır:

  1. Brooklynella hastalığı: Parazit ile oluşan sinsi bir hastalıktır. Belirtileri gözle görüldüğünde geç kalınmış olma ihtimali yüksek ölümcül bir palyaço balığı hastalıdır. En önemli belirtileri; soluk renkler, iştahsızlık, nesnelere sürtünme ve halsiz tavırlardır.
  2. Yüzme bozukluğu – Hava kesesi hastalığı (swim bladder): Bazı balık türlerinde yüzme kesesi adı verilen bir organ bulunur. Organın amacı, balığın doğru yüzmesini sağlamaktır. Bu hastalık görüldüğünde balık yüzemez ve dolayısıyla hareket kabiliyetini, beslenmesini etkileyerek ölümcül sonuçlar doğurabilir. Daha fazlası için: Hava kesesi problemi nedir?
  3. Kuyruk ve yüzgeç erimesi: Adından da anlaşılacağı gibi bu hastalık enfeksiyonel bir hastalıktır ve balığın yüzgeci ile kuyruğunu etkilemektedir. İlk belirtileri yüzgeç ve kuyruklarda çürüme, erime benzeri görünümlerin ortaya çıkmasıdır. Daha fazlası için: Kuyruk erimesi nedir?

Nemo Balığı SSS

Palyaço balığı fanusta yaşar mı?

Akvaryum karidesi gibi küçük ve ihtiyacı az canlılar dışında hiçbir balık fanuslarda bakılmaya uygun değildir. Deniz akvaryumu kurmak için bazı gereksinimlerin sağlanması gereklidir ve fanus bunları sağlayamaz. Sağlayabilse bile palyaço balığı fanusta yaşayamaz.

Palyaço balığı hangi suda yaşar?

Palyaço balığı bir deniz canlısıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için tuzlu suya ihtiyacı vardır. Bu balığın ihtiyacı olan tuzluluk oranı ise 1.021 ila 1.026 arasıdır.

Palyaço balıkları kaç yıl yaşar?

Akvaryumlarda bakılan palyaço balıklarının ömrü 5-6 yıldır. Ancak, palyaço türlerinden biri olan Amphiprion melanopus’un 20 yıla kadar yaşadığı da bilinmektedir. Türlere genel olarak bakıldığında ortalama ömür 10 yıldır.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir