Midas balığı özellikleri - Midas ciklet nedir?Pin

Midas Balığı Nedir? Midas Ciklet Rehberi

Midas balığı, oldukça iri boyutlara ulaşabilen bakımı orta zorlukta bir tatlı su türüdür. Bu yazımızda midas cikletin tüm özelliklerinden detaylıca bahsedeceğiz.

Midas Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Midas Ciklet, Midas Cichlid
Bilimsel Adı:Amphilophus citrinellus
Kökeni:Orta Amerika (Nikaragua ve Kosta Rika)
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Çok agresif
Kendi Türlerine Davranış:Çok agresif
Yüzme Alanı:Tüm alanlar
Su Sıcaklığı:21 – 27 °C
Su Sertliği:8 – 20 GH
pH Seviyesi:6.5 – 7.5
Minimum Akvaryum Hacmi:200 Litre
Yetişkin Boyutu:35 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:10 – 12 yıl
Bakımı:Orta zorluk

Özellikleri

Midas balığı tıpkı betalar gibi agresif ve kavgacı balıklardır. Agresif tavırlarını genellikle alanlarını veya yavrularını korumak amaçlı gösterirler. Gerekirse tıpkı pes etmeyen bir dövüşçü gibi sonuna kadar dövüşebilir.

Midas ciklet balığı bakımı ve beslenmePin

En fazla 35 cm uzunluğa erişebilirler ancak genellikle ortalama 30 cm civarına kadar büyürler. Kalın bir gövdeye ve sivri yüzgeçlere sahiptir. Yetişkin boyutlara ulaştıkça başlarının üzerinde (ense bölgesi) kamburluk gelişmeye başlar.

Bu kamburluk doğal habitatlarında sadece üreme dönemi oluşur ancak akvaryumlarda üretilenlerde kalıcır. Doğal ortamlarında kahverengi, siyah ağırlıklı renklere sahip olsalar da akvaryum ortamında daha açık, beyaz ve turuncu tonlarında görülürler.

Doğal yaşam alanı

Orta Amerika’da bulunan midas ciklet, en yaygın olarak Kosta Rika ve Nikaragua’nın berrak göllerinde yaşar. Sakin ve yavaş akan sıcak suları tercih ederler.

Büyük oranda kayalık ve ağaç köklerinin bolca bulunduğu bölgelerde yaşarlar.

Cinsiyet ayrımı

Midaslarda cinsiyet ayrımı yapmak zor değildir. Birkaç noktaya bakılarak kolayca erkek ve dişi farkını anlayabilirsiniz.

  • Erkek midas balığı, dişilere oranla daha büyüktür.
  • Erkek midas cikletin başının arkasındaki kamburluk dişiden daha belirgin ve iridir.
  • Dişilerin sırt ve alt yüzgeçleri erkeklerden daha küçüktür.
  • Genital çıkıntı erkekda daha sivri ve uzun görünür.
Midas ciklet balığı cinsiyet ayrını ve üremePin

Bakımı

Orta zorlukta bakım ihtiyacı duyarlar. Agresif ve orta derecede ihtiyaçları olduğu için yeni başlayanların değil, orta seviyede bilgili kişilerce bakılması tavsiye edilmektedir.

Akvaryum Boyutu ve Su Değerleri

Midas ciklet balıklarının büyük akvaryumlarda bakılması gereklidir. Eğer tek bir dişi bakmak istiyorsanız hacim en az 200 litre, tek bir erkek bakmak istiyorsanız da 250 litre+ olmalıdır.

Bir dişi bir erkek oranında 2 adet midas bakmak isterseniz en az 400 litre hacimli bir akvaryum gereklidir. Yanlarına başka balıklar da eklemek isterseniz hacim, 500-600 litre civarlarına kadar yükseltilmelidir.

Akvaryum boyutunun bu kadar büyük olmasının sebebi midas balığının alanına girerlerse yanındaki diğer balıkları öldürebileceğindendir.

Su parametreleri ve akvaryum bakımı çok zorlayıcı değildir. Ortalama 7.0 pH, 8-20 arası gH ve 21-27 derece arasında su ısısına ihtiyaç duyarlar.

Bunlarında dışında düzenli olarak haftalık su değişimleri ve akvaryum bakımını da aksatmadan yapmalısınız. Kirlenmiş, nitrat ve fosfat değerleri yüksek akvaryumlar midaslar için uygun değildir.

Besleme ve yemler

Midas cikletler omnivor balıklardır. Yani hem etçil hem de otçul beslenebilirler. Ağırlıklı olarak etçil beslenmeleri, canlı renkli olmaları ve fiziksel sağlıkları için en iyisi olacaktır.

Yem çeşidi olarak pek seçici değillerdir. En çok tercih ettikleri yemler hazır pul ve taze canlı yemlerdir. Canlı yem olarak karides, solucan, cırcır böceği, kan kurdu ve küçük balıklar verebilirsiniz.

Midas balığı nasıl beslenir?

Günde 1 kere beslemek yerine 2-4 kere azar azar beslemek daha faydalı olacaktır. Bu şekilde beslendiklerinde hem balıklarda kabızlık en aza iner hem de akvaryum suyunun hızlıca kirlenmesinin önüne geçilmiş olur.

Ayrıca, cikletlerde yaygın olarak görülen kafada delik (hole in the head) hastalığını önleyebilmek için arada bir salatalık, marul gibi sebzelerin de verilmesi gerekir.

Hangi balıklarla yaşar?

500 litrelik bir akvaryumda bakılsalar da eğer yanlarına yanlış balıklar eklerseniz kısa süre sonra akvaryumda bir tek midas balığının kaldığını görebilirsiniz.

Bu yüzden midasların yanına yavaş yüzücü, küçük, agresif balıklar eklememelisiniz. Yanlarına ekleyebileceğiniz birkaç balık önerisi verebiliriz. Bunlar; jack dempsey, leopar vatoz balığı, ateş ağız ciklet, umbee ciklet, papağan ciklet ve green terror.

Midas Ciklet Balığı Üretimi

Akvaryum ortamlarında üremesi kolaydır. Dişiler 15, erkekler 17 cm’ye ulaştığında üremek için hazır olurlar. Üretimi yapılmak isteniyorsa uygun şartlar sağlandığında zor olmayacaktır.

Midas balığı üretimi ve yavrularıPin

Üretim yapılacak akvaryumda kayalar ve küplerle bolca mağara benzeri yapılar oluşturmalısınız. Bunların yanı sıra doğal malzemelerden üretilmiş saksılarla da ekstra alanlar oluşturabilirsiniz.

Buna ek olarak çiftleşme dönemlerinde erkek midas dişiye karşı oldukça saldırgan olabilir. Bunun önüne geçebilmek için akvaryum ortasına bir ayraç yerleştirip, bu ayraca da dişinin girebileceği ancak erkeğin giremeyeceği bir delik açarak dişinin kaçabilmesini sağlayabilirsiniz.

Dikkat: Akvaryumda oluşturacağınız dekoru, özellikle kaya gibi malzemeleri iyi sabitlemeniz gerekir. Bunun nedeni midaslar dekorlarla oynamayı sever ve bu süreçte kayaların cama çarpmasını önlemek için iyi sabitlemelisiniz.

Üreme

Üremeye hazır olan midaslar, kur yapmak için birbirlerinin etrafında dolaşarak kuyruklarını birbirlerine dokundururlar. Dişiler, kafalarındaki çıkıntıyı erkeklerin yan kısımlarına sürterler.

Bu tavırlar yaklaşık olarak 2 ila 7 hafta arasında gerçekleşebilir. Bu sürecin ardından hazır olduklarında çiftleşme gerçekleşir.

Dişi midas çiftleşme sonrası yaklaşık 1000 civarında yumurta döker. Yumurtalar 2-5 gün arasında çatlar ve midas yavruları serbest yüzüşe geçmeye başlar. Yukarıdaki resimde serbest yüzen yavruları görebilirsiniz.

Yavrular 7-8 cm civarına ulaşana kadar soluk-gri renklerde olur. Bu boyutlardan sonra kısa sürede renklenmeye başlar. Yavruları beslemek için yetişkinlere verilen yemleri ufaltarak kullanabilirsiniz.

Midas ve papağan balığı

Midas ciklet, papağan cikletlerle çok benzerlik taşırlar. Aslında safkan midas bulmak çok zordur çünkü erkekler çok büyük oranda kısırdır.

Vahşi doğadaki midas balığının papağan balığı ile yapay olarak çiftleştirilmesi sonucu, akvaryumlarda bulunan midaslar ortaya çıkmıştır.

YouTube video

Hastalıklar

Midas balığı her ne kadar dayanıklı olsa da kolay yakalanacağı birkaç hastalık vardır. Bu hastalıkların en büyük sebebi su kirliliği ve yetersiz beslenmedir.

En sık görülen hastalıklar:

Beyaz benek: Genellikle strese giren balıklarda görülür. Hastalığın sebebi dış parazitlerdir. Bu hastalık ile ilgili daha fazla bilgi ve tedavi için: Beyaz benek hastalığı nedir?

Kafada delik (hole in the head): Yetersiz beslenme, kötü ve kirli su koşulları ve vitamin eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanır.

Mantar ve parazit hastalıkları: İç parazit ve mantar hastalıklarına karşı hassas balıklardır. Hastalıklar hakkında daha detaylı bilgi için: Balık hastalıkları

Balığın gereksinimlerini karşılar, akvaryum bakımını aksatmaz ve su parametrelerine dikkat ederseniz midas balıkları sizinle uzun yıllar berabar olacaktır.

SSS

Midas ve papagan ciklet aynı balık mı?

Hayır, midas balığı ve papağan ciklet birbirine çok benzeseler de aynı tür değillerdir. Ancak safkan midas çok nadir bulunur ve genellikle papağan balıkları ile çiftleştirilirler.

Midas balığı hangi balıklarla yaşayabilir?

Midas, jack dempsey, leopar vatoz balığı, ateş ağız ciklet, umbee ciklet, papağan ciklet ve green terror gibi balıklarla aynı akvaryumda bakılabilir.

Midas ciklet balığının fiyatları ne kadar?

Günümüz itibari ile yetişkin boyutlara ulaşmış (15-17cm) midas balığı fiyatı 250-350 Lira arasındadır.

Kaynaklar: Wikipedia

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir